Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Fikk livet tilbake

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
14. september er verdens eksemdag. Lars Ødegård (47) fra Stavanger har hatt atopisk eksem hele livet. Han er en få pasienter som allerede har fått prøve det nye biologiske preparatet Dupixent.

- Jeg har hatt atopisk eksem siden jeg var veldig liten, men det var først da jeg var 19 år at det virkelig begynte å bli plagsomt. Jeg fikk utslett over hele kroppen, sier han. Lars forteller at han har prøvd å leve så normalt som mulig, men de siste 30 årene har eksemet tatt fullstendig styring over livet.
- Det har vært utrolig tungt, både fysisk og psykisk. Det klødde hele tiden. Jeg hadde åpne sår, betennelse i kroppen og blod og flass på sengetøy og klær hver dag. I tillegg følte jeg meg på en måte skitten. I 2011 gikk det så langt at all hud forsvant, og jeg havnet på Haukeland sykehus i 6 uker, forteller Lars.

Møtte veggen
Etter å ha prøvd absolutt alt av behandlinger uten tegn til bedring, mistet Lars gnisten.
- Verken immundempende salver eller kortison fungerte for meg. Til slutt møtte jeg rett og slett veggen. Jeg klarte ikke å jobbe lenger og ble sykemeldt. Smertene var for store, og håpet om å bli bedre ble bare mindre og mindre, sier han.

En av få
Våren 2018 fikk Lars høre om en lovende medisin som ennå ikke var godkjent. Hudlegen på Stavanger universitetssykehus mente han var en aktuell kandidat for å prøve Dupixent gjennom en unntaksordning. Dette er noe sykehusene i noen tilfeller gjør for et begrenset antall ekstra alvorlige tilfeller før helsemyndighetene har besluttet om en medisin kan tas i bruk. - Jeg tror vi var seks stykker i hele landet som fikk denne muligheten. Jeg regner med at jeg fikk være med fordi jeg var så hardt rammet, og fordi jeg hadde prøvd alt som var av behandling uten resultater, sier Lars.

Nytt liv
September 2018 startet Lars behandlingen med Dupixent. Ett og et halvt år senere er livet hans et helt annet.
- Det har fungert helt fantastisk. Jeg klør nesten ingenting lenger. Før sov jeg maks en eller to timer sammenhengene. Nå kan jeg sove så lenge jeg vil. Jeg er til og med tilbake i full jobb som lærer på Sola videregående skole, smiler han. Lars grøsser av tanken på om myndighetene nok en gang ikke hadde godkjent Dupixent, og at han da hadde mistet tilgangen til det. - Det hadde hatt store konsekvenser for livet mitt, og jeg kunne i verste fall endt opp på uføretrygd. Det er i stor grad takket være Dupixent at jeg i dag kan gå på jobb. Det betyr utrolig mye for min livskvalitet, avslutter han.

HVA ER ATOPISK EKSEM? (atopisk dermatitt)

Atopisk eksem (atopisk dermatitt) er en kronisk tilbakevendende inflammatorisk hudsykdom, karakterisert av kløe og hudsår. Sykdommen gir en redusert hudbarriere, tørrere hud og er assosiert med økt nivå av antistoffene IgE i blodet. Sykdommen har ofte debut tidlig i livet og de fleste får diagnosen før 6 års alder, men den kan også oppstå senere i livet.

Les mer om eksem her >>

Les mer om Dupixent her >>