Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Litt forsinket start på bjørkepollensesongen

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Norges Astma- og Allergiforbunds forskere ved Pollenvarslingen melder at bjørkepollensesongen sannsynligvis vil bli noen dager forsinket, på grunn av den kalde senvinteren. Vi forventer følger utviklingen nøye.

Normalt starter bjørkepollensesongen 25. april, som er gjennomsnittlig startdato for de siste 10 år for både Oslo- og Krisiansandsregionen. I år kan den derimot bli litt forsinket.

- Med bakgrunn i den kalde senvinteren i disse områdene kan det forventes noen dagers utsettelse på starten i år, da værprognosene fram til 24. april heller ikke viser noen vesentlig temperaturøkning, sier NAAFs pollenforsker Hallvard Ramfjord.

Når blomstringen starter, kan det derimot gå fort.

-  Et plutselig hopp oppover i dagtemperaturen etter det kan fullføre modningsprosessen raskt og gi betydelig pollenspredning fra dag en. Når bjørkepollenspredningen først starter og det er fint vær, går det ganske fort, forklarer Ramfjord.

Starten for øvrige regioner i landet forskyver seg i forhold til breddegrad og høyde over havet. Pollenvarslingstjenesten følger nå utviklingen fra dag til dag i Sør- og Midt-Norge.

Bjørkepollenet er verstingen
Bjørka regnes som en versting, og bjørkepollensesongen er den tøffeste for dem som er allergiske.

- Bjørka er verstingen fordi den finnes over hele landet i forskjellige varianter. Det vil si at pollenet er over alt. I tillegg sprer den mye pollen, og det er også mye allergener i pollenet. Bjørkepollenet er derfor ganske heftig, forklarer Ramfjord.

Ta medisinene nå!

Har du ikke allerede startet medisineringen, anbefaler Norges Astma- og Allergiforbund at du starter øyeblikkelig.

- Medisinene har ikke full effekt før etter cirka en uke, men du vil ha noe effekt med en gang, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet.

Bjørkepollensesongen vil vare cirka tre uker.

- Vanligvis varer bjørkepollensesongen i lavlandet i ca. tre uker, der den første uken gjerne har den høyeste pollentettheten, sier Ramfjord.

Her får du 10 gode pollenråd

Få varselet rett i lommen

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har drevet det nasjonale pollenvarselet i over 40 år. Hold deg oppdatert på utviklingen i ditt område på www.pollenvarsel.no, eller last ned app til din smarttelefon. Du kan også få siste nytt ved å følge www.facebook.com/pollenvarsel.