Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Slik håndterer du astma i kulden

I morgen starter bjørkepollensesongen

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Norges Astma- og Allergiforbunds forskere ved Pollenvarslingen har nå funnet de første pollenkornene fra bjørk i Oslo og Kristiansand. Vi melder derfor beskjeden spredning av bjørkepollen fra i morgen.

Fredag morgen sendte pollenvarslingen.no ut årets første varsel om spredning av bjørkepollen. Fra og med lørdag 22.4 meldes det beskjeden spredning av bjørkepollen på Østlandet og Sørlandet. Det betyr at rundt en million nordmenn nå går en tøff tid i møte.

Tidspunktet for årets første spredning av bjørk kommer som forventet, innenfor gjennomsnittet for de siste ti årene.

Bjørkepollenet er verstingen

Hvis det blir fint vær og godt og varmt i dagene fremover, kan spredningen øke ganske fort. Hvis det blir godvær, kan det øke til moderat spredning allerede i løpet av neste uke. 

-  Når bjørkepollenspredningen først starter og det er fint vær, går det ganske fort, sier Hallvard Ramfjord, pollenforsker i Norges Astma- og Allergiforbund.

Bjørka regnes som en versting, og bjørkepollensesongen er den tøffeste for dem som er allergiske.

- Bjørka er verstingen fordi den finnes over hele landet i forskjellige varianter. Det vil si at pollenet er over alt. I tillegg sprer den mye pollen, og det er også mye allergener i pollenet. Bjørkepollenet er derfor ganske heftig, forklarer Ramfjord.

Ta medisinene nå!

Har du ikke allerede startet medisineringen, anbefaler Astma- og Allergiforbundet at du starter øyeblikkelig.

- Medisinene har ikke full effekt før etter cirka en uke, men du vil ha noe effekt med en gang, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet.

Bjørkepollensesongen vil vare cirka tre uker. Det vil fortsatt vil gå noe tid før blomstringen starter lenger nord i landet.

10 gode pollenråd: http://www.naaf.no/no/allergi/Pollenallergi/Gode-rad-ved-pollenallergi/

Få varselet rett i lommen

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har drevet det nasjonale pollenvarselet i over 40 år. Hold deg oppdatert på utviklingen i ditt område på www.pollenvarsel.no, eller last ned app til din smarttelefon. Du kan også få siste nytt ved å følge www.facebook.com/pollenvarsel.