Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nå starter pollensesongen 2022

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Over 1 million nordmenn er pollenallergikere. Nå starter årets pollensesong, og allergikere oppfordres til å starte med forebyggende medisinering denne uken.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) starter sin daglige nasjonale pollenvarslingstjeneste den kommende uken. Vinteren er her fortsatt, men modningen av blomsterstandene hos or og hassel går sin gang. Utviklingen går fortest på Vestlandet, særlig i kystområdene fra Rogaland til Møre og Romsdal, og det er her sesongen starter først.  

– Vi ser at modningen, særlig i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, har kommet så langt at pollenspredningen så vidt er i gang. Det meldes for øvrig om nedbør i disse områdene, og da vil ikke pollenet spre seg i luften. Men allergikere bør følge godt med på pollenvarslingen disse kommende dagene, forklarer Hallvard Ramfjord, NAAFs pollenanalytiker. 

Brukerne av pollenvarslingstjenesten vil den første tiden ofte se blanke varsler - altså ingen forventet spredning i sitt område. Det er likevel viktig at allergikere som tar forebyggende medisiner nå kommer i gang med disse for å få optimal effekt.  

Les mer om behandling av pollenallergi her >>

Or og hassel først ute

Som normalt er det forventet at sesongen starter med pollenspredning ved kysten i vest, tett etterfulgt av spredning på Sørlandet og i Midt-Norge. Or og hassel er artene som starter spredning først.   

– Pollen fra or forekommer først og fremst i Trøndelag og på Vestlandskysten, mens hasselpollen er mest aktuelt for Østlandet og Osloregionen. De to artene starter spredning nesten samtidig, og de er botanisk nært beslektet med de samme allergene egenskapene, sier Ramfjord.  

Varigheten av pollenspredningen fra or og hassel er normalt tre til fire uker. 

Usikker på når de ulike pollentypene starter spredning i ditt område? Sjekk pollenkalenderen vår >>

Hva slags pollensesong kan vi vente oss?

Det meste tilsier at det går mot en normal pollensesong. Allergikere må med andre ord være forberedt på en sesong som i hvert fall lever opp til en gjennomsnittlig spredning – om ikke mer. 

Hvordan sesongen utvikler seg, er svært avhengig av værforholdene. Temperaturen avgjør hvor tidlig eller sent sesongen starter, og nedbør påvirker mengden pollen i luften under selve spredningen. Mye regn vil rense lufta for pollen, mens varmt og fint vær kan by på utfordringer for dem som er allergiske. 

– Det er verdt å påpeke at selv en gjennomsnittlig pollensesong er en stor påkjenning for allergikere i Norge, sier Ramfjord.  

Her finner du 10 gode råd til deg med pollenallergi >>

Hvordan kan man vite at pollenspredning starter først nå?

NAAFs pollenanalytikere starter måling i kystnære strøk i Sør-Norge tidlig, for å kunne fange opp spredningen idet den starter. Pollenvarselet til befolkningen begynner når det gjøres funn av pollen i målestasjonene, eller når alt tilsier at dette er like rundt hjørnet.

Pollenvarsling for inneværende og kommende døgn finner du her på våre nettsider og pollenvarslingen.no, samt i en rekke landsdekkende aviser. Det er også mulig å holde oversikt over pollenvarslingen via vår gratis app "Pollenvarsel" for både Android og iPhone. 

Se også: 5 tegn på pollenallergi 

Buttons for deg med pollenallergi

For noen kan det føles stigmatiserende å ha en sykdom som gir luftveisplager under koronapandemien. Derfor har NAAF laget buttons med budskapet "Jeg har pollenallergi", som du kan bruke hvis du ønsker å formidle til de rundt deg at du har en tilstand som kan gi symptomer fra luftveiene. NB! Bruk av våre buttons fritar deg ikke for bruk av munnbind der dette er påbudt/anbefalt.

Du kan bestille buttons fra vår nettbutikk her >> 

Har du andre spørsmål om pollenallergi? Våre helsefaglige rådgivere kan hjelpe deg! Du finner kontaktinformasjon og åpningstider for vår gratis rådgivningstjeneste her >>