Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

NAAFs matparlør med nye språk

No image
ma Dato publisert: Sist oppdatert:
Matparløren er nå oppdatert og utvidet med tre nye språk. Last ned appen og ta den med deg på ferie i sommer.

Matparlør er en app til smarttelefon som lar deg oversette fraser, typer og retter knyttet til en rekke forskjellige matallergier. Applikasjonen er ideell for deg som har matallergi og er på reise. Du kan enkelt kommunisere din allergi til serveringspersonalet eller butikkansatte.

Nye språk tilgjengelig

Nå er appen oppdatert og fungerer med de nyeste versjonene av IOS og Android. I tillegg er den utvidet med tre nye språk; thai, litauisk og khmer.

Matparlør er gratis, med norsk og engelsk som standard språk. Tysk, spansk, fransk, italiensk, gresk, khmer, litauisk, thai og arabisk kan kjøpes som tillegg.

Allergier tilgjengelig som er tilgjengelig i appen er fisk, egg, hvete, nøtter, skalldyr og melk.

Matparlør gjør det lett for deg eller den du snakker med å bytte mellom de forskjellige setningene eller ordene. Du kan velge setning eller ord knyttet til din allergi og så kommer oversettelsen opp i det valgte språket. Du kan for eksempel si at du er allergisk mot nøtter, men også hvilke alvorlige konsekvenser som kan skje dersom du får i deg nøtter.  Appen oversetter også de forskjellige variantene innenfor en matvaregruppe. For eksempel oversette den ikke bare fisk, men også forskjellige fisketyper som laks, abbor og flyndre. 

Det er firmaet Temalogic som har utført arbeidet på vegne av Astma- og Allergiforbundet.

Se appen i AppStore >>
Se appen på Google Play >>

NAAF med økt fokus på matallergi og intoleranse

Oppgradering og utvidelse av matparløren er et ledd i NAAFs handlingsplan om økt fokus på matallergi og intoleranse.  – Matparløren er et nyttig hjelpeverktøy for nordmenn på ferie i utlandet. Den gir personer med matallergi og intoleranse mulighet til å kommunisere dette på fremmedspråk, sier NAAFs tiltredene helsefaglige rådgiver Guro Waage. – Innenfor EU og EØS er offentlige serveringssteder pålagt å merke mat som inneholder de 14 merkepliktige allergenene. Men man kan ikke alltid belage seg på at denne merkingen overholdes. Vi oppfordrer derfor alle som har allergier om å gi beskjed om dette til serveringspersonell, sier Guro.

Appen har også funksjoner som nødalarm, nødkontaktinformasjon, og ytterligere informasjon om forskjellige allergier.