Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Parfymefri uke >>

Når starter pollensesongen?

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Mange nordmenn gruer seg til pollensesongen, og vi i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) mottar mange henvendelser med spørsmål om når spredningen starter. Dette kan variere fra år til år, og mye avhenger av været. Heldigvis er ikke årets sesong i gang helt ennå!

Gjennomsnittlig starter pollensesongen i Norge i løpet av februar måned. Or- og hasselpollen er først ut, og spredningen starter ofte først i Vest-Norge. Tidspunktet for sesongstart avhenger i stor grad av vær og temperatur; en varm vinter fører til tidlig spredning, mens en kald vinter medfører en senere start.

Desember 2020 var mild mange steder i Norge, men en svært kald januar har satt en stopper for en tidlig sesongstart. Selv om man noen steder kan observere rakler på trærne betyr ikke dette at spredningen av pollen er i gan Spredningen vil ikke starte før vi får et væromslag og varmere temperaturer. Fra neste uke er det spådd varmere på Sør- og Østlandet og våre pollenanalytikere følger derfor godt med.

Men hvordan kan vi være så sikre på pollenstart?

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har levert den daglige pollenvarslingen for Norge siden 1975. Dette gjør vi ved hjelp av målestasjoner, såkalte pollenfeller, plassert rundt om i landet, som kan måle mengden pollen i luften. Selv om pollenvarslingen ikke har begynt, måler vi allerede for pollen på de stedene i landet der spredningen starter først. Det er nemlig først når vi gjør pollenfunn i disse fellene at pollenvarslingen for publikum starter opp. Derfor kan vi med sikkerhet si at årets pollensesong heldigvis ikke er i gang helt ennå.

Du kan lese mer om pollenvarslingen her >>

Vi har også et tett samarbeid med pollenvarslingstjenesten i de andre nordiske landene, og vi mottar beskjed når spredningen har startet der. Hvis pollenspredningen har startet i Danmark, vet vi at vi kan forvente det samme i Norge omtrent en uke senere. Våre to heltidsansatte pollenanalytikere ved NTNU i Trondheim har ansvar for målingene, og sørger for at varslingen til enhver tid er oppdatert og tilgjengelig for publikum gjennom NAAFs nettsider når sesongen er i gang.

Se etter andre årsaker til reaksjon

Flere som henvender seg til oss forteller at de opplever allergisymptomer som ved pollenallergi allerede nå. Som nevnt kan vi med sikkerhet si at pollensesongen ikke har startet ennå, men plagene dine kan  skyldes noe annet. Har du skaffet en ny inneplante du kanskje ikke tåler? Er du allergisk mot husstøvmidd? Mulighetene er mange, og dersom du er plaget av allergisymptomer uten kjent årsak for tiden, er dette noe du kan få undersøkt hos legen din. Våre helsefaglige rådgivere er også tilgjengelige for spørsmål på telefon hver mandag, tirsdag og torsdag klokken 9-11 og 12-14.

Les mer om NAAFs rådgivningstjeneste her >>

Slik forbereder du deg til sesongstart

Det er viktig å komme tidlig i gang med medisineringen for at allergimedisinene dine skal ha best effekt - aller helst cirka en uke før spredningen starter der du bor. Du kan ta utgangspunkt i pollenkalenderen, som viser gjennomsnittlig start for spredning av pollen i de ulike regionene. På den måten kan du komme i forkant.

Pollenkalenderen finner du her >>  

Du kan snakke med legen din for å finne ut hvilke medisiner som passer for deg, eller dersom medisinene du har brukt tidligere ikke gir tilstrekkelig effekt.

Les mer om behandling av pollenallergi her >>

Når pollensesongen har startet, er det lurt å holde oversikt over spredningen ved hjelp av pollenvarselet. Det finner du på vår side pollenvarsel.no, eller ved hjelp av den nye gratis mobilappen vi vil lansere i løpet av våren 2021.

Se også: 10 gode råd til deg med pollenallergi >>