Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Når starter pollensesongen?

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Mange nordmenn gruer seg til pollensesongen, og vi i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) mottar mange henvendelser med spørsmål om når spredningen starter. Dette kan variere fra år til år, og mye avhenger av været. Heldigvis er ikke årets sesong i gang ennå!

Gjennomsnittlig starter pollensesongen i Norge i løpet av februar måned. Or- og hasselpollen er først ut, og spredningen starter ofte først i Vest-Norge. Tidspunktet for sesongstart avhenger i stor grad av vær og temperatur; en varm vinter fører til tidlig spredning, mens en kald vinter medfører en senere start. Selv om man noen steder kan observere rakler på trærne tidlig, betyr ikke dette at spredningen av pollen er i gang. Spredningen vil ikke starte før det kommer et væromslag og varmere temperaturer. 

Men hvordan kan vi være så sikre på pollenstart?

Astma- og Allergiforbundet har levert den daglige pollenvarslingen for Norge helt siden 1975. Dette gjør vi ved hjelp av målestasjoner, såkalte pollenfeller, plassert rundt om i landet, som kan måle mengden pollen i luften. Vi starter tidlig å måle for pollen på de stedene i landet der spredningen starter først, og pollenvarslingen for publikum startes opp når vi gjør pollenfunn i disse fellene, eller når alt tilsier at dette er like rundt hjørnet. 

Du kan lese mer om pollenvarslingen her >>

Vi har også et tett samarbeid med pollenvarslingstjenestene i de andre nordiske landene, og vi mottar beskjed når spredningen har startet der. Hvis pollenspredningen har startet i Danmark, vet vi at vi kan forvente det samme i Norge omtrent en uke senere. Våre to heltidsansatte pollenanalytikere ved NTNU i Trondheim har ansvar for målingene, og sørger for at varslingen til enhver tid er oppdatert og tilgjengelig for publikum gjennom våre nettsider når sesongen er i gang.

Se etter andre årsaker til reaksjon

Flere som henvender seg til oss forteller at de opplever allergisymptomer som ved pollenallergi allerede før pollenvarslingen starter. Da kan det være aktuelt å vurdere om plagene dine kan komme av noe annet. Har du skaffet en ny inneplante du kanskje ikke tåler? Er du allergisk mot husstøvmidd? Mulighetene er mange, og dersom du er plaget av allergisymptomer uten kjent årsak for tiden, er dette noe du kan få undersøkt hos legen din. Våre helsefaglige rådgivere er også tilgjengelige for spørsmål på telefon.

Les mer om NAAFs gratis rådgivningstjeneste her >>

Slik forbereder du deg til sesongstart

Det er viktig å komme tidlig i gang med medisineringen for at allergimedisinene dine skal ha best effekt - aller helst cirka en uke før spredningen starter der du bor. Du kan ta utgangspunkt i pollenkalenderen vi har laget, som viser gjennomsnittlig start for spredning av pollen i de ulike regionene. På den måten kan du komme i forkant.

Pollenkalenderen finner du her >>  

Du kan også snakke med legen din for å finne ut hvilke medisiner som passer for deg, eller dersom du opplever at medisinene du har brukt tidligere ikke gir tilstrekkelig effekt.

Les mer om behandling av pollenallergi her >>

Gratis Pollenvarsel-app

Når pollensesongen har kommet i gang, er det lurt å holde oversikt over spredningen i ditt område ved hjelp av pollenvarselet. Det kan du finne på vår side pollenvarsel.no, eller i mobilappen vår "Pollenvarsel". Den er helt gratis i bruk, og er tilgjengelig i både App Store og Google Play. 

Les mer og last ned appen vår her >> 

Husk at du som er medlem i NAAF får medlemsfordeler som rabatt på pollen-hjelpemidler i nettbutikken vår og andre gunstige tilbud for deg som er pollenallergiker.