Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollenvarselet

På leir for å mestre livet med sykdom

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Da Ulrik var 11 år gammel dro han på sin første ungdomssamling for barn og unge med astma og allergi. – Vi så at han vokste veldig på det og ble trygg på seg selv, forteller pappa Jørgen Grytøyr.

13 år gamle Ulrik Grytøy har levd med astma så lenge han kan huske. Han ble født med både astma, lungesykdommen bronkopulmonal dysplasi (BPD) og hjertefeil. Det er når han er aktiv med venner han kjenner på at han er syk. At han er annerledes. At han ikke orker like mye som de andre. Det kan gi en vond følelse av ensomhet.

Han kan fort bli hengende etter når klassekameratene spiller fotball eller han skal sykle med venner. 

– Jeg har skikkelig dårlig pust, sier Ulrik. Han synes ikke det er noe gøy å alltid være sistemann, eller å måtte si nei til å delta på aktiviteter fordi han ikke har pust nok til å holde følge.

Like gode

Da Ulrik var 11 år reiste han for første gang alene med flyet fra Bodø til Gardermoen. Målet var ungdomssamlingen til Astma- og Allergiforbundet (NAAF) på et leirsted ved Tyrifjorden. Her ble han fort kjent med andre barn og unge i samme situasjon som han selv. Barn og unge som lever med astma, allergier og eksem.

– Plutselig var jeg ikke sistemann lenger, men vi var alle like gode - eller dårlige da, ler Ulrik.

På leiren spilte de både fotball, spill, var ute i kano, badet og gjorde en rekke andre gøyale aktiviteter både inne og ute.

– Det var første gang han dro ut alene. Vi hadde god dialog med leder av leiren før han skulle dra. Selv om det var spennende og litt skummelt å sende han avgårde, var vi sikre på at han ville bli tatt godt vare på. Vi hørte ikke noe fra han de tre dagene han var der, og det var jo et godt tegn! sier mamma Silje.

Pappa Jørgen så at sønnen hadde vokst veldig på å klare både reisen og oppholdet helt selv:

– Da han kom hjem så vi at det oste mestringsglede av han. Han var blitt tryggere på seg selv og tryggere på å bli kjent med andre. For oss som foreldre var det godt å se at han, i møte med andre barn og ungdom, hadde funnet glede og tilhørighet. Han hadde rett og slett kost seg på tur, uten å tenke på at han var syk, sier Jørgen

Motvirker ensomhet

– Det beste med leiren var at jeg kunne slippe å føle meg syk, sier Ulrik. For han var det viktigste å være sosial. Å bli kjent med andre.

For foreldrene har det også vært betydningsfullt at Ulrik har fått møte andre med samme type sykdommer.

– Barn og unge kan lett tro at de er de eneste som sliter. De kan være den eneste i klassen eller den eneste på skolen med en sykdom. Da havner de lett utenfor. Det er vondt for dem og vondt for oss foreldre å se, sier Jørgen.

På en sommerleir, eller ved andre aktiviteter som arrangeres av Astma- og Allergiforbundet, er målet å skape en møteplass for å dele erfaringer.

– Da er barna plutselig ikke lenger alene med sine utfordringer, forteller Silje.

Gleder seg til neste leir

Ulrik og foreldrene synes det er synd at det ikke har vært arrangert leir eller arrangementer for barn og unge på grunn av koronarestriksjoner. Nå håper de at det kan bli flere tilbud fremover.

– At Astma- og Allergiforbundet vil satse på barne- og ungdomstiltak er kjempeviktig. Det er særlig viktig i kjølvannet av en pandemi. Flere barn og unge er mer isolert og føler kanskje de sitter alene med sine utfordringer. Da blir det enda viktigere å skape gode møteplasser og arenaer der barn og unge med astma og allergi kan blomstre sammen, sier Silje.

De håper at mange vil bidra, slik at NAAF kan gi barn og unge ordentlig gode opplevelser fremover.

– Jeg vil helt klart bli med på leir igjen, avslutter Ulrik som håper på en ny sommerleir i 2022.

Gi flere barn som Ulrik muligheten til å være med på barne- og ungdomstiltak - Gi din gave i dag!

  • Vipps f.eks. 200 kroner til 136990
    eller
  • Gi på kontonummer 6005.06.64158

Norges Astma- og Allergiforbund er medlem av Norges innsamlingsråd.

VISSTE DU AT GAVER GIR RETT TIL SKATTEFRADRAG?
Gaver mellom 500 og 50.000 kroner samlet per år gir rett til skattefradrag. For at vi skal kunne innberette dette til skattemyndighetene, trenger vi ditt personnummer. Du kan oppgi dette via telefon 23 35 35 35 eller sende epost til giver@naaf.no. Dette vil da komme på din selvangivelse.