Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Egen podkastserie fra NAAF

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Astma- og Allergiforbundet lanserer sin første podkast. I de fem neste ukene vil det komme en ny episode hver mandag som tar for seg relevante temaer innen astma, allergi og overfølsomhet.

Visste du at det ikke er noen fasit på hva du kan reagere på? At for noen kan bruk av dopapir være like utfordrende som peanøtter er for andre? At parfymeoverfølsomhet kan være en reel tilstand, eller at dårlig inneklima i boligen din kan gjøre deg syk?

Norges Astma- og Allergiforbund jobber for å bremse den økende utviklingen i astma og allergi, og for at de som har sykdommene skal kunne leve best mulig med dem. I vår podkast Sjukt Frisk tar vi opp disse temaene og snakker om hva vi kan gjøre for å forebygge allergi og få bedre helse.

Sjekk oss ut på iTunes, Spotify eller din podkastapp under navnet “Sjukt frisk”. Husk at du kan abonnere så får du oppdatering om når det kommer ny episode. Legg gjerne igjen en anmeldelse av podkasten.

Episodebeskrivelse

Episode 1. Tabubelagte allergier: 

Visste du at man kan være allergisk mot dopapir? Bind? Sexleketøy og sperm? Vi kan i teorien være overfølsom mot det meste i våre omgivelser, men noen allergier er mer utbredt enn andre. I denne episoden tar vi opp tabubelagte allergier som kan skape utfordringer i hverdagen.

iTunes: https://itunes.apple.com/no/podcast/ep-01-tabubelagte-allergier/id1451710191?i=1000429554167&l=nb&mt=2

Spotify:https://open.spotify.com/episode/6oIo4CY0gMKi2SMUzOMMgu?si=8EmGz4lyTjmRHzIZed1gmg

Episode 2: Annen overfølsomhet:

Du har kanskje hørt om overfølsomhet mot parfyme? Eller opplevd å få en reaksjon uten at legen kan gi deg svaret på hvorfor? Overfølsomhet er en tilstand hvor kroppen reagerer på stoffer som normalt er ufarlige. Overfølsomhet er reelt, men det skyldes ikke alltid det du tror det gjør. Og visste du at det finnes behandling? I denne episoden snakker vi med lege og ekspert Torgeir Storaas fra Regionalt senter for astma, allergi og annen overfølsomhet om overfølsomhet.  

iTunes: https://itunes.apple.com/no/podcast/sjukt-frisk/id1451710191?l=nb&mt=2

Spotify: https://open.spotify.com/show/6q4fRQQGqy0Pw0q1rWgu4U?si=f8UpCAblQD6LrX04ilwQWg

Episode 3: Allergi fra barn til ungdom:

I denne episoden gir vi deg et innblikk i allergier du kan støte på fra barnet er nyfødt til det er klar til å forlate redet. Bleier, våtservietter, kremer, lekeslim som lages selv, hennatatovering og parfymerte badesko er noen av temaene. Vi gir deg tips og råd til hvordan du kan forebygge allergi, og hvilke produkter du bør være oppmerksom på i barnets oppvekst.

 

Episode 4: Inneklima

Merker du at formen oppleves dårligere når du er hjemme, enn når du er ute? At du blir ukonsentrert, sliten eller får ubehag i øyne og luftveier? Dårlig inneklima i boligen kan være helseskadelig og bidrar til å øke forekomsten av astma og allergier i dagens samfunn. Heldigvis kan vi ved enkle og rimelige grep gjøre noe med dette. I denne episoden snakker vi med en av Norges fremste eksperter på inneklima, Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i NAAF. Han deler sine beste tips for et bedre inneklima.  

 

Episode 5: Matoverfølsomhet

Matoverfølsomhet, både allergi og intoleranser, er et tema som berører mange i dagens samfunn.  En god utredning er svært viktig for å finne ut av hva som er årsaken til plagene, og hvordan de bør behandles. Dessverre er det også mange som vet å sko seg på mennesker som trenger hjelp, og ikke alle utredning- og behandlingstilbud er pålitelige. I denne episoden har vi invitert Ingvild Gaare Olstad, sykepleierkoordinator fra Regionalt senter for Astma, Allergi og overfølsomhet for å fortelle oss hva vi bør gjøre og hva vi bør styre unna, hvis vi mistenker at maten gir oss utfordringer.

Prosjektet er støttet med midler fra ExtraStiftelsen.