Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Pollenallergi eller korona?

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Pollenallergi rammer nær én million mennesker i Norge, og kan gi sterke symptomer. Hvordan kan vi skille allergi fra koronavirus?

De fleste som har hatt pollenallergi en stund vil kjenne igjen symptomene. Vi anbefaler at du tenker gjennom symptomene du pleier å ha, før de oppstår. På den måten er du bedre forberedt på det som venter og blir kanskje mindre bekymret for at symptomene skyldes eventuell smitte.

Typiske symptomer ved pollenallergi er hyppig nysing, kløende nese, øyne og munn, rennende og/eller tett nese, rennende, røde og hovne øyne. Symptomene på pollenallergi kan i noen tilfeller være ganske like symptomene på koronavirus, slik som rennende eller tett nese og nysing. 

Du får normalt ikke sår hals og feber ved pollenallergi, men noen kan kjenne på febersymptomer som frysninger eller hetetokter.

Du kan lese mer om typiske tegn på pollenallergi her >>

Et godt tips er at hvis det hjelper å ta antihistaminer, øyedråper og nesespray, så er det allergi.

Ved koronasmitte er symptomene i større grad feber, hoste, tung pust, hodepine, slapphet, nedsatt lukt- og/eller smaksans, og muskelverk. Det er likevel viktig å være oppmerksom på at personer med symptomer på allergi samtidig kan bli syke av korona, og derfor bør holde seg hjemme dersom det forekommer tilleggssymptomer typisk for korona i henhold til tabellen under. Dette gjelder særlig dersom feber, hoste og tungpustethet oppstår. Det samme gjelder for personer med andre kroniske luftveissykdommer som kronisk bronkitt eller astma; det er avvik fra deres vanlige symptombilde som skal vektlegges i vurderingen opp mot korona.

Du kan lære mer om forskjellen på astmasymptomer og korona her >>

FHI har laget en tabell som viser typiske symptomer ved Covid 19 (korona), forkjølelse, influensa og allergi, som kan være til hjelp for å skille symptomene. 

FHI opplyser også at koronasmitte hos et mindretall også kan gi et bredt spekter av andre symptomer som kvalme/oppkast, diaré, magesmerter, utslett og mentale forandringer som forvirring og svimmelhet.  

Les mer om dette hos FHI>>

Start medisineringen tidlig

Det er svært viktig å starte pollenmedisinering i god tid før spredning, cirka en uke før. 

Tidspunktet for start av pollenspredning kan variere noe fra år til år, landsdel til landsdel og by til bygd, så vi anbefaler å følge med på pollenvarslingen.no for oppdatert informasjon. Du kan også følge med på pollenvarslingen via din smarttelefon ved å laste ned vår gratis app "Pollenvarsel".

Legg også merke til vår pollenkalender for gjennomsnittlig tidsmessig spredning av de ulike pollenartene. 

Det er også viktig at du tar medisinene hver dag i denne perioden, også hvis det for eksempel regner eller du føler deg frisk.

Allergivaksinering bør følges som normalt.

Vær åpen om din allergi

Vi anbefaler deg å være åpen om din allergi. Da unngår du at andre blir engstelige hvis du nyser mye, eller må snyte deg. Vi må være rause og tålmodige med hverandre, så kommer vi oss lettere gjennom denne tiden og unngår unødvendig stigmatisering.

I vår nettbutikk kan du bestille buttons med budskapet "Jeg har pollenallergi" >>

Pollenallergikere trenger i utgangspunktet ikke å holde seg hjemme i isolasjon. Det er imidlertid viktig å understreke at symptomer på allergi, koronasmitte og andre luftveisinfeksjoner i noen tilfeller kan være vanskelig å skille, da mange får milde sykdomsforløp. Er du i den minste lille tvil om årsaken til dine symptomer; hold deg hjemme og ta forhåndsregler som anbefalt av FHI>>

Har du flere spørsmål? Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med vår gratis rådgivningstjeneste på telefon. Som medlem i NAAF får du også prioritert hjelp hos våre helsefaglige rådgivere, samt eksklusiv tilgang til ernæringsrådgivning!