Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Nå har NAAF sendt ut årets første pollenvarsel

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
I dag sender Astma- og Allergiforbundets pollenvarslingstjeneste ut årets første pollenvarsel, og pollensesongen 2018 er dermed i gang.

Det er foreløpig ikke funnet pollen i noen av fellene, men spredning er sannsynligvis bare noen dager unna.

Som normalt starter sesongen med beskjeden spredning av or og hassel på kysten i vest, altså ved stasjonene Ørsta og Førde. Det melder den nasjonale pollenvarslingstjenesten fra Norges Astma- og Allergiforbund. Varigheten av pollenspredning fra disse tidlig blomstrende artene er normalt tre til fire uker.

For andre deler av landet ligger pollensesongen fortsatt litt frem i tid.

– I innlandet i sør og ved kysten nord for Trøndelag er pollensesongen fortsatt et godt stykke fram i tid, forteller pollenanalytiker i NAAF, Hallvard Ramfjord.

I år har det vært langt vinterligere forhold generelt sammenlignet med i fjor, og vi kan regne med at pollensesongen vil starte i nærheten av det normale de fleste steder.

Se når de forskjellige artene blomstrer i pollenkalenderen >>

Fjorårets pollensesong startet rekordtidlig

I fjor begynte vi å måle pollen torsdag 19. januar, og de første pollenkornene ble fanget opp 25. januar 2017. Forrige rekord var fra 30. januar 2009 i Ørsta. Rekorden ble altså slått med fem døgn.

– I forhold til gjennomsnittet for de siste ti årene er dette en forskyvning på en hel måned. Dette understreker kraftig trenden i retning av stadig tidligere sesongstart som har vært synlig det siste tiåret, da særlig lengst sør i landet, fortalte Hallvard Ramfjord, seniorforsker ved Pollenvarslingen.

Les mer her >>

Start medisinering nå

Norges Astma- og Allergiforbund minner om at hvis du har pollenallergi mot or og hassel, bør du starte den medisinske behandlingen nå. Medisinene bør tas en ukes tid før spredningen tar til for fullt for å oppnå best mulig effekt. I første omgang vil dette altså gjelde pollenallergikere som reagerer på or og hassel på Sør- og Østlandet.

Les 10 gode råd om pollenallergi >>

NAAF minner også om at alle med pollenallergi bør følge med på www.pollenvarsel.no

Du kan lese mer om pollen og pollenallergi her!