Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollenvarselet

Så langt har vi kommet i pollensesongen

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Sør i landet har gresspollenspredningen begynt, og i Nord-Norge blomstrer bjørka for fullt. Her gir vi deg en oversikt over siste nytt på pollenfronten.

Bjørkepollen

Årets bjørkepollensesong har vært uvanlig lang flere steder i landet. Dette skyldes både en sen sesongstart og deretter gunstige spredningsforhold med stabilt godvær som gir fjernspredning. Bjørkepollen spres nemlig med vinden over store områder dersom forholdene ligger godt til rette.

Våre pollenforskere ser at det fremdeles er moderat spredning av bjørkepollen i fjellet i Sør-Norge, med litt etterslep med fjernspredning til Innlandet og nordre deler av Vestlandet. I Nord-Norge er bjørka nå godt i gang, med kraftig pollenspredning i det meste av lavlandet. Dette vil holde seg frem til et forventet værskifte først i kommende uke.

Du kan lese mer om bjørkepollenallergi her >>

Gresspollen

Sesongen for gresspollen er nå i gang i alle kystnære områder opp til og med Trøndelag. Fjerning av blomstrende gress vil kunne dempe pollenmengdene lokalt, fordi pollenet sjelden transporteres lenger enn noen titalls meter fra kilden. Fordi gresset har et lavt utgangspunkt, er spredningsdistansen mye kortere enn for bjørk.

Mengden av gressallergener i lufta topper seg etter plenklipping, særlig hvis plenen ennå er fuktig etter regnvær, fordi allergenene er svært vannløselige. Det er en fordel å bruke gressklipper med oppsamler, da dette gir mindre partikkelspredning til nærmiljøet. 

Her kan du lese mer om gresspollen >>

Pollen fra gran og furu

Mange har lagt merke til store mengder gult pollen fra gran og furu den siste tiden. Pollenkornene fra gran og furu er store, og de blir derfor synlige for det blotte øye som et gult «mel» på ulike overflater som vann, biler, hagemøbler og lignende. Disse pollentypene gir ikke allergiske reaksjoner slik som for eksempel gress og bjørk gjør, og det varsles derfor ikke om gran- eller furupollen i Pollenvarslingen. Det kan likevel være plagsomt for allergikere å puste i uteluft full av gran- og furupollen, omtrent som å puste i inneluft med mye husstøv. Grana er nå stort sett ferdigblomstret for i år. Nå er det furua sin tur, og den blomstrer fram mot 15.-20. juni, avhengig av vær og breddegrad.

Du kan lære mer om pollen fra gran og furu her >>

Sjekk Pollenvarselet

Det er lurt å følge med på pollenvarselet for å holde oversikt over pollenspredningen fra dag til dag der du bor. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) drifter pollenvarslingstjenesten for Norge, som du finner på pollenvarslingen.no og her på våre nettsider. Du kan også få pollenvarselet direkte på din mobil ved å laste ned vår gratis app "Pollenvarsel"!

Har du spørsmål om pollenallergi? Ta gjerne kontakt med NAAFs rådgivningstjeneste! Den er gratis og åpen for alle.

Dersom du blir NAAF-medlem får du også prioritert hjelp av våre rådgivere, eksklusiv ernæringsrådgivning og andre gode medlemsfordeler. Les mer og meld deg inn her >>