Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollenvarselet

Pollenuka 2022

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Pollensesongen er i gang flere steder i landet, og skaper store utfordringer for over en million nordmenn. Med riktig tilrettelegging kan flere gå en bedre allergisesong i møte, og denne uka er Astma- og Allergiforbundets lokallag ute på stands flere steder i landet for å spre våre beste pollentips.

Astma- og Allergiforbundet (NAAF) meldte sitt første pollenvarsel 9. februar i år. Or og hassel er først ute med pollenspredning, og flere rundt i landet kjenner nå symptomene på pollenallergi.

 - Allergi fører til at mange mennesker blir skikkelig syke, og det får konsekvenser for både enkeltmennesker og samfunnet, sier Anna Bistrup, seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund.

Beregninger fra Helsedirektoratet viser at plager med pollenallergi koster samfunnet opp mot 10 milliarder kroner i året. Mange får så sterke symptomer at det blir vanskelig å gå på jobb, skole og å delta i aktiviteter. Med riktig tilrettelegging og medisinering vil flere oppleve at pollensesongen blir mer håndterlig, og skaper mindre utfordringer i hverdagslivet.

Denne uken står lokallagene våre på stands rundt om i landet, blant annet på Boots Apoteker, for å gi gode råd til hvordan flere kan mestre sin pollenallergi. 

Pollenvettreglene

1.      Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende, selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

2.      Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hard trening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.

3.      Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

4.   Ekstra rengjøring kan redusere konsentrasjonen av pollenpartiklene som har samlet og festet seg på overflater og i tekstiler. Pollen fester seg lett til støv og virvles opp.

5.  Unngå lufting med vindu/dører, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn. Tørk klær inne.

6.  Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

7.  Pollen fester seg i pelsen på kjæledyr, dusj eller børstning hjelper (utendørs).

8.  Informer gjerne omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid.

9.  Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, eller i utlandet der hvor spredningen kan være mindre.

10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen. Dette kan kjøpes i nettbutikk til NAAF.

 

Se når de ulike pollentypene er i sesong her >>

Les mer om pollenallergi >>

Denne uka deles pollenbuttons ut gratis hos Boots Apotek og  Apotek 1 rundt i landet. I tillegg kan du bestille de hjem fra vår nettbutikk >>