Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Pollenvarsel for 2020 i gang

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
I dag starter Norges Astma- og Allergiforbund sin daglige pollenvarseltjeneste. Etter en lang periode med temperaturer godt over det normale er vi allerede nå ved starten av pollenspredningen i sør og vest. Det varme været driver modningen av rakler fra or og hassel fremover, og allergikere som bor i disse områdene bør starte medisinering nå.

Pollensesongen i Norge starter vanligvis i slutten av februar, men i år starter den ca. en måned tidligere.

 - På grunn av den milde vinteren ligger blomstringen foran skjema. Vi har mye mer ustabilt og mildere vær enn før, som følge av klimaendringene, og dette påvirker pollensesongen sier Hallvard Ramfjord, NAAF's pollenanalytiker.

Se det nasjonale pollenvarselet her>>

Flere allergikere får lengre sesong
– Pollenstart 2020 føyer seg dessverre inn i rekken av generelle observasjoner vi har gjort oss på pollenfeltet over mange tiår. Sesongen for de tidlige artene starter tidligere, og den totale sesongen blir lengre. Dette er en uheldig utvikling når vi vet at stadig flere blir diagnostisert med pollenallergi, sier Anna Bistrup, seniorrådgiver helsefag i NAAF.  

Den tidlige starten i år er derimot ikke ensbetydende med hvor kraftig pollensesongen blir.

 - En ting er hvor mye pollen som produseres, hvor mye som spres er derimot en helt annen sak. Det er væravhengig. Mye regn vil rense lufta for pollen, mens varmt og fint vær kan by på utfordringer for dem som er allergiske, sier Ramfjord.

Det er meldt regnvær for de fleste aktuelle regionene fram til og med kommende tirsdag, så brukerne av tjenesten vil i den første tiden ofte se blanke varsler, altså ingen forventet spredning i sitt område. 

Or og Hassel er først ute
Som normalt er det forventet at sesongen starter med spredning av or og hassel ved kysten i vest, tett etterfulgt av spredning på Sørlandet og i Midt-Norge. Varigheten av pollenspredningen fra or og hassel varer normalt tre til fire uker.

- I innlandet og nord for Trøndelag er nok pollensesongen fremdeles et stykke frem i tid, forteller Ramfjord.

Se når de forskjellige artene blomster i pollenkalenderen>>

Allergi mot or>>

Pollenallergikere, start medisinering nå
Hvis du har pollenallergi mot or og hassel, bør du starte den medisinske behandlingen nå. Medisinene bør tas en ukes tid før spredningen tar til for fult for å oppnå best mulig effekt. I første omgang vil dette gjelde pollenallergikere som reagerer på or og hassel på Sør- og Vestlandet.

Les 10 gode råd om pollenallergi her>>