Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Pollenvarslingen for 2019 er i gang

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Tirsdag 19. februar startet Norges Astma- og Allergiforbund sin daglige pollenvarseltjeneste. De første pollenkornene er nå registrert, og sesongen er i startfasen. Det varme været driver modningen av rakler fra or og hassel fremover, og allergikere som bruker forebyggende medisinering bør ta forehåndsregler allerede nå, spesielt de som bor ved kystnære strøk.

Tidlig start for pollensesongen

Pollensesongen i Norge starter vanligvis i begynnelsen av mars, men i år starter den ca. to uker tidligere.

- I motsetning til i fjor hvor vi hadde en lang og kald vinter med påfølgende sein blomstring, har februar i år vært mildt, noe som gjør at blomstringen ligger litt foran skjema, sier Hallvard Ramfjord, NAAFs pollenanalytiker.

Vi har mye mer ustabilt vær enn før, som følge av klimaendringene. Dette medfører at startskuddet for pollensesongen varier. Den tidlige starten i år er derimot ikke ensbetydende med hvor kraftig pollensesongen blir.

- En ting er hvor mye pollen som produseres, hvor mye som spres er derimot en helt annen sak. Det er væravhengig. Mye regn vil rense lufta for pollen, mens varmt og fint vær kan by på utfordringer for dem som er allergiske, sier Ramfjord.

Or og Hassel er først ute

Som normalt er det forventet at sesongen starter med spredning av or og hassel ved kysten i vest, tett etterfulgt av spredning på Sørlandet og i Midt-Norge. Varigheten av pollenspredningen fra or og hassel er normalt tre til fire uker.

- I innlandet og nord for Trøndelag er pollensesongen fremdeles et stykke frem i tid, forteller Ramfjord.

Du kan motta skreddersydd pollenvarsel på epost ved å registrere deg her>>

Se når de forskjellige artene blomster i pollenkalenderen>>

Pollenallergikere, start medisinering nå

Hvis du har pollenallergi mot or og hassel, bør du starte den medisinske behandlingen nå. Medisinene bør tas en ukes tid før spredningen tar til for fult for å oppnå best mulig effekt. I første omgang vil dette gjelde pollenallergikere som reagerer på or og hassel på Sør- og Østlandet.

Les 10 gode råd om pollenallergi her>>