Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Slik blir påsken 2022 for allergikere

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Astma- og Allergiforbundets pollenanalytikere gir deg en oppdatering på pollenspredningen. Salix er i gang, og for deg som er allergisk mot bjørkepollen er det på tide å starte forebyggingen!

Som normalt startet årets pollensesong med spredning av pollen fra or og hassel. Pollenspredningen fra disse artene er nå ferdig for i år de fleste steder i landet, og nå er det spredning av salixpollen som står for tur. Omtrent én av fem bjørkepollenallergikere reagerer også på pollen fra salix.

Salix i gang 

Salix er et begrep som omfatter selje, vier- og pilearter. De pollenbærende hannraklene kalles gjerne «kattelabber» og senere «gåsunger» på folkemunne. Sprednigen av pollen fra salix er nå i startfasen i kystområdene fra lengst i sør og opp til Trøndelag. 

Fra høye trær i lavlandet til små busker i fjellet spres denne pollentypen over det aller meste av landet i løpet av blomstringen. På grunn av de mange artene er pollensesongen langvarig, gjerne opp til 8-9 uker i en region. Salixpollen spres både fritt i luften og ved hjelp fra nektarsøkende humler, og er derfor noe klebrig. Pollentypen spres sjelden særlig langt fra kilden. I motsetning til or, hassel og bjørk har salix-slekten separate hann- og hunnplanter. 

Lurer du på når de ulike pollentypene vanligvis starter spredning i ditt område? Vår pollenkalender kan gi deg svar >>

På tide å forebygge bjørkepollensesongen

Ifølge våre pollenanalytikere ventes blomstringen av bjørk å starte lengst i sør i løpet av uke 16, altså like over påske. Bjørkepollenallergikere som bruker forebyggende medisiner oppfordres til å starte behandlingen i første halvdel av påskeuken for å oppnå best effekt av allergimedisinene.

Du kan lese mer om behandling av pollenallergi her >>

Følg med på pollenvarselet

Astma- og Allergiforbundet har levert den daglige pollenvarslingstjenesten for Norge siden 1975. Våre to heltidsansatte pollenanalytikere sørger for at varslingen til enhver tid er oppdatert og tilgjengelig for publikum gjennom våre nettsider, og varslingen distribueres daglig til rikspresse, media og andre aktører som abonnerer på tjenesten vår. 

Du kan holde oversikt over pollenspredningen i din region via pollenvarselet på våre nettsider, eller ved å laste ned vår gratis app "Pollenvarsel", som er tilgjengelig i både App Store og Google Play. 

Setter du pris på arbeidet vi gjør? Da trenger vi deg med på laget! Bli medlem i Norges Astma- og Allergiforbund i dag!