Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Har barnet mitt astma?

Bli kvitt midden på soverommet

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Soverommet er et sted det lett samler seg støv og midd, og mange kan få allergiske reaksjoner og dårlig søvn av det. Her får du gode tips til hvordan du kan redusere støv og midd på soverommet, og dermed få bedre søvn.

Sengen og det som hører med, som dyner, madrass og sengetøy, er ofte et ettertraktet sted for midden å boltre seg i. Heldigvis finnes det gode tips for å få fjernet en god del av midden fra sengen.

Høy varme eller sterk kulde dreper midd. På dager det er veldig kaldt (-15 til -20 ºC) kan man legge madrass, dyne og pute til lufting utendørs i cirka åtte timer. Husk å banke dem godt før de tas inn.

Dyner og puter bør vaskes på 60 ºC. Det vil ikke midden overleve. Det er viktig at dyner og puter tørker godt etter vask, helt til fukten er ute. Bruk parfymefritt vaskemiddel og følg pute- eller dyneprodusentens vaskeanvisninger.

Bruk av middtrekk kan være en praktisk måte å beskytte seg mot allergener i sengen. Middtrekk stenger midden ute, men slipper fuktighet fra kroppen igjennom. Madrass, pute og dyne trekkes med middtrekket, som er et allergentett sengetrekk. Du har vanlig sengetøy utenpå middtrekket.  

Du kan også følge disse tipsene: 

  • Ikke re opp sengen, i hvert fall ikke om morgenen. Brett dyna godt bakover så innsiden vender opp, slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy.
  • Skift sengetøy hver uke, eller etter behov.
  • Madrassen bør støvsuges og teppebankes med jevne mellomrom.
  • Lav romtemperatur begrenser middforekomsten i sengetøyet
  • Sørg for god utlufting
  • Ha lav innendørs luftfuktighet i vintermånedene

Valg av dyner og puter

Som allergiker bør du styre unna dårlig rensede dun- og fjærprodukter. Det kan inneholde både fuglemidd og middstøv, så det kan være en utfordring om du bruker produkter du ikke kjenner kvaliteten til.

I dag eksisterer det gode standarder for å klassifisere i hvilken grad dunene og fjærene er fri for bakterier og fuglemidd.

Vi har i mange år jobbet med vurdering av slike produkter, og har konkrete krav vi har stilt produsentene bak de produktene vi anbefaler. De anbefalte produktene benytter den beste klassifiseringen av dun og fjær og er sydd inn i tekstiler som er tilstrekkelig middtette til at de skal begrense invasjon av midd fra omgivelsene inn i produktene.

Norges Astma- og Allergiforbund har flere dyner og puter i vår produktmerkeordning. Disse produktene møter våre strenge kriterier. Anbefalte produkter må være vurdert til å være gunstige for alle med astma, allergi og andre overfølsomhetssykdommer, samt gunstig for alle andre som er opptatt av å forebygge sykdom.

No image
No image
No image