Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Bli kvitt midd på soverommet

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Soverommet er et sted der du kan finne midd, og dette kan gi både allergiske reaksjoner og dårlig søvnkvalitet for dem med middallergi. Her finner du gode tips til hvordan du kan redusere støv og midd på soverommet.

Allergi mot midd gir hovedsaklig symptomer fra luftveiene, som tett og rennende nese, særlig om natten. Allergiske øyereaksjoner og noen tilfeller av atopisk eksem kan også bli verre når en som er allergisk kommer i kontakt med husstøvmidd. Dersom du mistenker at du har allergi mot midd, kan du få dette utredet hos lege. 

Les mer om middallergi her >>

Høy varme eller sterk kulde 

I sengen og det som hører med, som dyner, madrass og sengetøy, kan midden trives. Husstøvmidd krever nemlig spesielle temperatur- og fuktforhold for å leve. Heldigvis finnes det gode tips for å få fjernet en god del av midden fra sengen.

Høy varme eller sterk kulde dreper midd. På dager der det er veldig kaldt (-15 til -20 ºC) kan du legge madrass, dyne og pute til lufting utendørs i cirka åtte timer. Husk å banke dem godt før de tas inn. 

Dyner og puter bør vaskes på 60 ºC. Det vil ikke midden overleve. Det er viktig at dyner og puter tørker godt etter vask, helt til fukten er ute. Bruk parfymefritt vaskemiddel og følg pute- eller dyneprodusentens vaskeanvisninger.

Du kan se dyner, puter og sengetøy anbefalt av vår merkeordning Asthma Allergy Nordic her >>

Dersom du har middallergi og opplever sterke plager, kan bruk av middtrekk kan være et godt alternativ. Middtrekk stenger midden ute, men slipper fuktighet fra kroppen igjennom. Madrass, pute og dyne trekkes med middtrekket, som er et allergentett sengetrekk. Du har vanlig sengetøy utenpå middtrekket.  

Du kan også følge disse tipsene: 

  • Ikke re opp sengen, i hvert fall ikke om morgenen. Brett dyna godt bakover så innsiden vender opp, slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy.
  • Skift sengetøy hver uke, eller etter behov.
  • Madrassen bør støvsuges og teppebankes med jevne mellomrom.
  • Lav romtemperatur begrenser middforekomsten i sengetøyet.
  • Sørg for god utlufting.
  • Ha lav innendørs luftfuktighet i vintermånedene.

Valg av dyner og puter

Når du skal kjøpe dyner og puter bør du styre unna dårlig rensede dun- og fjærprodukter. Disse kan nemlig inneholde både fuglemidd, middstøv og andre mikroorganismer. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har i mange år jobbet med vurdering av slike produkter, og har konkrete krav vi har stilt produsentene bak de produktene vi anbefaler gjennom vårt produktmerke Asthma Allergy Nordic. De anbefalte produktene benytter den beste klassifiseringen av rensede dun og fjær, og er sydd inn i tekstiler som er middtette, for å hindre midd å trenge inn i produktene.

Våre anbefalte produkter må være vurdert til å være gunstige for alle med astma, allergi og andre overfølsomhetssykdommer, samt gunstig for alle andre som er opptatt av å forebygge sykdom.

Du kan lese mer om Asthma Allergy Nordic her >>

Har du spørsmål om middallergi? Ta gjerne kontakt med vår gratis rådgivningstjeneste