Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollen fra gran og furu

Solvettregler

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Uansett om du setter kursen mot skog og mark, eller nyter solen i husveggen, er det viktig å bruke solvett. Her får du noen gode tips til fornuftig soling.

– Sol er en god kilde til D-vitamin. Selv om de fleste har veldig godt av sol, er det lurt å ta noen forholdsregler, sier Kent Hart, NAAFs fagsjef i biologi og kjemi.

– Husk å bruke tilstrekkelig høy solfaktor! Noen få i våre grupper kan kanskje være litt mer utsatt for risiko forbundet med å få en reaksjon på enkelte innholdsstoffer i noen solkremer, for eksempel lette uspesifikke hudreaksjoner, men denne risikoen er betydelig mindre enn ulempene du risikerer ved forbrenning og solskader, dersom du dropper helt å smøre deg. Det er mange milde og gode solprodukter uten parfyme på markedet nå, fortsetter Hart.

Bruk solkrem

Det er gjerne ved sjøen eller steder med snø at solen blir ekstra intens, fordi sjø og snø reflekterer solstråler. Dette kombinert med solsky vinterhud kan lett føre til solskader hvis du ikke er påpasselig med solbeskyttelse.

– Bruk konsekvent høy solfaktor og pass på hvor lenge du oppholder deg i sola, sier Hart.

Solvett

Han anbefaler at du påfører solkrem før du skal i solen, helst 30 minutter før, og gjentar smøringen i løpet av dagen. Bruk høy faktor. Videre bør du dekke til hodebunn og ta pauser i solingen, spesielt mellom klokken 12 og 15, når solen står høyest og derfor er mest intens. Astma- og Allergiforbundet tilråder at du kun smører de delene av kroppen som ikke er dekket av klær, og at du begrenser soleksponering når solen er sterkest. 

  • Bruk uparfymert solkrem med høy andel fysisk filter og minst faktor 15
  • Barn under 12 måneder bør ikke være i direkte sol
  • Smør inn huden cirka hver annen time, og tilstrekkelig mye
  • Klær og skygge gir best beskyttelse mot UV-stråling
  • Solen tar sterkere jo høyere over havet du kommer
  • Sjekk UV-varselet på nett 
  • Husk drikke

Solkrem anbefalt av Asthma Allergy Nordic

Astma- og Allergiforbundets produktmerkeordning, Asthma Allergy Nordic, anbefaler solprodukter fra Camilla Pihl og Dermica Sensitiv fra Apotek1:

No image

Dermica Sol fra Apotek1

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic

No image

Camilla Pihl Solprodukter

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic

No image

Dermica Sol Barn fra Apotek1

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic