Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollen fra gran og furu

Tore (45) har astma – ble koronasyk

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Tore Thomassen fra Sande i Vestfold fikk de første symptomene på korona lørdag 14. mars. – Jeg merket på hele kroppen min at dette var noe nytt, noe jeg ikke hadde kjent tidligere, sier han.

Det er nå to uker siden Tore fikk påvist koronasmitte. Han har det mye bedre, men er fortsatt preget av sykdommen. Han forteller at det var ganske skummelt da symptomene begynte å vise seg.

– Det startet med litt hoste og lette forkjølelsessymptomer, men det gikk raskt over til stiv nakke og hodepine. Natt til søndag våknet jeg av smerter i ryggen med stråling ut i armene. Jeg hadde også en følelse av å være veldig varm, men jeg hadde kun minimalt med feber. Smertene var mer stikkende enn ved vanlig influensa, og jeg måtte ta mye smertestillende disse dagene. På onsdag morgen våknet jeg opp med pusteproblemer. Jeg klarte ikke snakke fullstendige setninger uten å gispe etter luft, forteller han.

Astma

Tore har hatt astma i 8 år. I tillegg er han allergisk mot gresspollen, dun, midd og burot.

– Jeg bruker medisiner mot allergi og astma hver dag, sier han.

Etter hvert som sykdommen utviklet seg, begynte Tore å mistenke at det var korona han hadde.

– Det var ganske ubehagelig. Jeg brukte mye mer astmamedisin enn jeg vanligvis gjør. Dette hjalp noe. Jeg begynte samtidig og bli mer og mer sikker på at jeg hadde fått korona. Jeg tror også astmaproblemene gjorde dette verre enn det kunne ha vært, sier Tore.

Åtte spørsmål og svar om astma og koronaviruset kan du lese her>>

Bekymret

Onsdag formiddag, fire døgn etter de første symptomene viste seg, begynte Tore å bli ordentlig bekymret.

– Pusteproblemene gjorde meg spesielt stresset. Jeg tenkte at det ikke kunne bli så mye verre før jeg måtte ha hjelp. Utover dagen på onsdagen ble pusteproblemene enda verre, og luktesansen min var også helt borte. Klokka 16 den dagen ringte jeg til legevakten, forteller han.

Tore fikk beskjed om å kjøre til legevakten i Drammen med en gang for å testes. Der fikk han beskjed om å vente i bilen til de hentet ham.

Testen

På legevakten hadde de satt opp to ekstra brakker, slik at testingen kunne foregå uten å gå inn i selve lokalet.

–Jeg ble etter hvert hentet og ført inn en av brakkene. På god avstand satt det godt tildekket og beskyttet helsepersonell. De stilte en del spørsmål rundt mine symptomer, astmasykdommen og om jeg hadde vært i utlandet. Det ble tatt 3 prøver. En blodprøve med stikk i fingeren, og så en hals- og neseprøve. Det var veldig greit alt sammen, og fort gjort. Ingen av testene var spesielt ubehagelig å gjennomføre, og de sa det kunne gå tre dager før jeg fikk svar, forteller Tore.

Isolasjon

To dager senere ringte kommunelegen og fortalte at Tore hadde testet positivt. Han skulle med en gang isoleres i huset.

– De sa jeg burde ha et eget rom og bad i huset, så langt det var mulig. Jeg skulle heller ikke bevege meg utendørs i det hele tatt. Legen ville også ha navn på alle personer jeg hadde vært i kontakt med fra tiden jeg begynte å få symptomer. Det var heldigvis veldig enkelt. Jeg hadde kun vært hos min mor den dagen symptomene startet. Ellers hadde jeg bevisst valgt å holde meg hjemme ettersom jeg var så å si sikker på at det var korona, og rett og slett fordi jeg følte meg så syk, sier Tore.

Annerledes enn influensa

Fra dagen Tore ble testet ble han gradvis blitt bedre i pusten.

– Etter en uke med sykdommen begynte jeg å føle meg bra, men så kom feberfølelsen og smertene i kroppen tilbake. Jeg begynte også å få veldig vondt i venstre lunge. For min del har hele sykdomsperioden vært veldig annerledes enn ved for eksempel influensa eller forkjølelse. Smertene er mer stikkende. Ikke verkende eller murrende, slik det kan være med influensa. Dessuten merket jeg på hele kroppen at dette var noe nytt. Dette hadde jeg ikke kjent tidligere, sier han.

To uker etter

– Jeg har det bedre nå. Jeg har fortsatt litt problemer med å snakke i fullstendige setninger, og jeg tar mye astmamedisin. Jeg har også noe smerter i venstre lunge, men det kommer seg, sier Tore.

Han regner med å starte å jobbe igjen om noen dager på hjemmekontor.

– Det er klart at det er en psykisk påkjenning å bare være inne og i tillegg være isolert fra familien. Man kan fort bli litt deprimert hvis dette går over lang tid. Heldigvis har jeg hatt en veldig støttende og forståelsesfull familie rundt meg. De har vært fantastiske. De har kommet med mat på døren og passet på meg så godt som mulig, sier han.

Men selv om Tore har vært ekstremt forsiktig, har samboeren og de to barna dessverre også blitt syke.

– De har heldigvis ikke fått det så hardt som jeg fikk, men de er ikke i form. Det har tatt litt tid for dem å få testet seg ettersom de ikke er i risikogruppa, men de fikk tatt testen alle sammen i går. Resultatene må vi vente noen dager på, avslutter Tore.

 Les mer om astma og koronaviruset her>>