Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

TV-opptreden ble befriende pusterom

No image
Sissel Fantoft Dato publisert: Sist oppdatert:
Deltakelsen i NRK-serien «Anno» ble en behagelig opplevelse for Katja Kålheim som er plaget med kontaktallergi og duftoverfølsomhet. Her var nemlig all bruk av parfyme forbudt.

Katja Kålheim er en av 14 deltakere i tredje sesong av realityserien «Anno», som vises på NRK frem til 10. mars. Denne gangen har deltakerne reist tilbake til Trondheim i 1537 og er plassert i borggården til Norges mektigste mann erkebiskop Olav Engelbrektsson.

Lite svettelukt

– Det var en herlig opplevelse! Det var forbudt å ha med alt av sjampo, parfyme, såper, kremer og så videre, alle de produktene som jeg reagerer på. TV-seerne kan selvfølgelig ikke lukte noe, men for meg var det en fantastisk hverdag. Og det var overraskende lite svettelukt selv om vi jobbet hardt og levde tett på hverandre. Kroppen venner seg raskt til en ny tilværelse med et uvant kosthold, forteller Kålheim i siste utgave av NAAFs medlemsblad AstmaAllergi.

Deltakerne fikk utdelt en gammeldags parfymefri såpe og en tannkrem hver, ellers hadde de ingen kroppsprodukter tilgjengelig.

– Jeg meldte meg på «Anno» fordi jeg ville lære mer om 1500-tallet, det er en ganske ukjent periode for meg, og jeg lærte masse! Jeg fikk også mulighet til å dele av min kunnskap med de andre deltakerne. «Anno» er et fantastisk konsept – å lage et historieprogram i form av en realityserie er en genial idé, det er et lekent format som tiltrekker seg et langt større publikum enn en vanlig historisk serie, sier hun.

Kraftige symptomer

Katja Kålheim har bakgrunn som frisør, men måtte slutte i salongen da hun fikk yrkesrelatert sykdom.

– Jeg utviklet intoleranse for parfyme og andre løsemidler som brukes i kosmetikk, i tillegg til kontaktallergi. Symptomene er at jeg begynner å nyse og får rennende øyne, jeg får såkalt «tykk tunge», blir fryktelig kvalm og får hukommelsestap. Hvis jeg kommer i kontakt med stoffer jeg er allergisk mot får jeg utslett, spesielt på ryggen og hendene, forteller hun.

Parfymeintoleranse og kontaktallergi fører har ført til at Katja isolerer seg i større grad enn tidligere.

– En tur med bussen, spesielt om morgenen når alle er nydusjet og nysprayet, er umulig for meg i dag – da tar det flere timer før jeg kommer meg igjen etterpå. Det er veldig plagsomt, og daglig kontakt med andre mennesker blir vanskelig. Jeg skulle ønske at alle disse stoffene kunne forsvinne, men selv om det kanskje ikke er mulig er det i hvert fall viktig at vi informerer om dette slik at folk tenker seg litt ekstra om. I dag finnes det gode alternativer som parfymefrie såper og deodoranter som ikke er plagsomme for oss som er intolerante, sier hun.

Etter at hun måtte slutte i frisørsalongen måtte Katja Kålheim finne seg en ny hverdag. I dag jobber hun som leder av Tingvatn Fornminnepark og besøkssenter som ligger i Hægebostad kommune i Vest-Agder.

– Det er et lite museum som har fokus på folkevandrings- og vikingtiden. Det hender at besøkende som kommer dit har på seg parfyme, men da har jeg muligheten til å flytte meg litt unna slik at jeg ikke er i umiddelbar nærhet, forteller hun.

Tøff retur til nåtiden

Katja Kålheim er engasjert i levende historieformidling i tillegg til jobben ved Tingvatn Fornminnepark.

– Det handler om å formidle historie i et levende format med utgangspunkt i det vi vet i dag så autentisk det er mulig å oppnå. Vi formidler historien med ulike virkemidler, og vi oppfordrer alle som deltar i slike arrangementer om å ikke ha på seg parfyme eller andre dufter. Dufter i seg selv er ikke nødvendigvis et problem – naturlige dufter som bjørk kan vi ikke fjerne, og de fleste tåler det fint, det er det kunstige vi prøver å unngå. Lukten av disse vil overdøve opplevelsen av det som blir formidlet – det hjelper ikke hvor autentiske tekstiler, våpen og håndverk vi bruker er, hvis det lukter moderne parfyme, sier hun.

I løpet av tiden i «Anno» ble deltakerne slitne, men for Katja Kålheim var det deilig å slippe å bli sliten av symptomene fra parfymeintoleransen.

– Det var hardt arbeid, og konkurransesituasjonen var også en påkjenning – selv for meg som ikke er noe konkurransemenneske var det alvor, sier hun.

En fest for deltakerne og andre gjester da innspilingen var ferdig var imidlertid et tøft møte med livet utenfor for Kålheim.

– De andre deltakerne hadde jo savnet godluktene sine, så de hadde sprayet seg grundig før festen. Til og med taxi-sjåføren som kjørte meg til festen hadde dusjet seg i etterbarberingsvann. Folk gjør det uten å tenke seg om – de vil jo ingen noe vondt, og når man ikke har kjent det selv på kroppen vet man ikke hvor plagsomt det kan være, understreker hun.