Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollenvarselet

Vi tester HEPAcap

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
HEPAcap er et nytt norsk produkt som ifølge produsenten skal gjøre at allergikere kan gå pollensesongen i møte uten frykt. Vi lot tre medlemmer med pollenallergi prøve den i en uke i begynnelsen av mai.

Hva er HEPAcap?

HEPAcap er enkelt forklart en skyggelue med et visir som dekker øyne, nese og munn. På toppen av lua sitter det en liten vifte som suger inn luft. Luften går igjennom et HEPA-filter før den blåses ned foran ansiktet. Dette skaper et beskyttende overtrykk bak visiret som sørger for å holde omgivelsesluften ute. Produsenten sier følgende: “Den behagelige capen forsyner ansiktet med HEPA-luft, som vil si at man puster inn luft renset for virus, pollen og forurensing. Du kan kutte løk uten tårer, klippe gress uten snue og kose deg ute i pollensesongen så mye du vil».

Masken koster 2.472 kroner og kan bestilles på gyropure.com. Medlemmer i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) får 500 kroner i rabatt. For å få koden til medlemsrabatt, ta kontakt på medlem@naaf.no.

Hva synes medlemmene?

Vi sendte HEPAcap til tre NAAF-medlemmer. Felles for alle tre er at de er sterkt plaget i pollensesongen. Alle fikk i oppgave å gjøre utendørsaktiviteter de vanligvis unngår på grunn av allergien sin.

Katharina (37) fra Larvik

Hva har du gjort?
– Jeg har vært på joggetur og luket i hagen.

Hvordan gikk det?
– Lukingen gikk veldig bra, og jeg klarte meg fint ute de timene jeg jobbet i hagen. Vanligvis begynner jeg å klø og renne fra øynene, og jeg klør alltid i munn og svelg i forbindelse med hagearbeid. Nå fikk jeg ingen slike symptomer. Under joggeturen følte jeg at capen hoppet en del, og det ble veldig klamt under visiret etter hvert som pust og puls økte i frekvens og intensitet.

Hvordan var det å ha den på, rent praktisk?
– Jeg får lett hodepine, og den ekstra vekten som tilkommer som følge av HEPA-filteret gjør at jeg ikke orker å bruke den over tid. Dessuten avgir vifta en jevn dur hele tiden, og det kan være plagsomt. Jeg følte meg også litt som en sveisemekaniker da jeg hadde den på.

Har du prøvd andre tilsvarende hjelpemidler før?
– Nei. Bare solbriller for å beskytte øynene. Det var godt å få noe foran hele ansiktet, slik at jeg slipper irritasjon av slimhinner i nese og svelg også.

TERNINGKAST: 4

Knut (73) fra Asker

Hva har du gjort?
– Jeg har gått tur i skogen og jobbet i hagen.

Hvordan gikk det?
– Disse aktivitetene gjør jeg vanligvis bare når det regner. Nå var det tørt vær, men det gikk allikevel veldig bra. Jeg fikk ikke astma, og jeg ble ikke utslitt.

Hvordan var det å ha den på, rent praktisk?
– Jeg hadde litt problemer med dugg nederst på visiret da det var kjølig ute, men det hjalp å trekke det litt ut fra haken for å få bedre utlufting. Det hjalp også å skru opp hastigheten på viften. Høyden på capen gjør at jeg må bøye meg litt ekstra inn og ut av biler, men det er ikke noe stort problem. Utseendet bekymrer meg ikke.

Har du prøvd andre tilsvarende hjelpemidler før?
– Jeg har brukt pollenmaske fra Respro i veldig mange år. Den beskytter ikke øynene, og filteret er vanskelig å holde rent. HEPAcap er mye bedre, da den også beskytter øynene. Jeg bruker briller, og det går fint å ha dem på under visiret. Med Respromasken dugget ofte brillene, men det gjør de ikke med denne.

TERNINGKAST: 6

Marit (62) fra Førde

Hva har du gjort?
– Jeg har gått turer i ulendt terreng, gjort hagearbeid og stått vaksinevakt utendørs.

Hvordan gikk det?
– Praktisk sett fungerte masken fint til alle aktivitetene. Den kunne også brukes mens jeg kjørte bil og var i butikken. Den fungerer ikke i spise- og drikkesituasjoner. Pollen har en tendens til å snike seg inn overalt, så det har blitt en del symptomer på dager med mye pollen. Det burde være et bedre tetningssystem ved tinningen, som tar hensyn til ulik anatomi og bruk av briller.

Hvordan var det å ha den på, rent praktisk?
– Den vekker jo litt oppsikt, men i disse koronatider er dette mindre påfallende. Jeg ble litt svett i håret og fikk litt trykk i hodet hvis jeg hadde den på i mange timer, men det er bagateller i forhold til å ikke kunne være ute i det hele tatt.

Har du prøvd andre tilsvarende hjelpemidler før?
– Jeg har prøvd Respro allergimaske tidligere. For meg fungerer den ikke i praktisk bruk. Den sitter altfor dårlig på plass. GyroPure er bedre. Den beskytter også øynene, og det er lettere å puste. Med justeringer for bedre pollenbeskyttelse, vil den absolutt bli å foretrekke.

TERNINGKAST: 4

Kommentar fra produsenten:

Designet på HEPAcapen er begrenset av fysikkens lover. Symptomfrihet fordrer tilstrekkelig overtrykk, så ved vind er høy viftehastighet viktig. Med kombinasjonen brede briller og vind oppnås tetting ved å klippe hull slik at stengene går på utsiden av skjermen ved tinningen. Husk at pollen fra klær og hår kan forveksles med utett HEPAcap.