Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Parfymefri uke >>

Visste du at stearinlys kan gjøre gjestene dine syke?

No image
Lg Dato publisert: Sist oppdatert:
Når det blir mørkt og kaldt ute kommer gjerne stearinlysene frem. Det er et koselig innslag, men det skaper dårlig inneklima som kan gjøre både deg og de rundt deg syke.

Det er helt naturlig at så fort vintermørket kommer, ønsker vi å lyse opp så mye vi kan rundt oss. Da setter vi gjerne frem både stearinlys, kubbelys og telys. Det er koselig, men det er ikke så veldig bra for verken deg eller inneklimaet i hjemmet ditt.

Og får du gjester med astma eller allergi, kan det faktisk gjøre dem syke!

Skaper partikler i rommet

Brennende stearinlys avgir os og partikler som kan virke irriterende på luftveiene. Når du slokker dem kan de ryke sterkt, og vil i et kort tidsrom avgi mye sot og røykpartikler. De bidrar dermed til å forurense luften i rommet. Dette kan skape problemer for personer med astma og allergi.

─ I hovedsak produserer brennende stearinlys sot, forbrente partikler og lukter/forbrenningsgasser. Når du slukker dem vil det komme en betydelig del røyk fra den varme veken dersom du bare blåser dem ut. Dette inneholder mange partikler som kan sjenere luftveier og slimhinner, og noen kan derfor oppleve et ubehag ved å oppholde seg der. Bruker du en lyseslukker eller kniper veken med fingrene så unngår du mye av denne røykdannelsen. Fyring med mange levende lys innendørs kan ifølge Folkehelseinstituttet gi et kortvarig bidrag som er på høyde med innendørs røyking, forklarer Kent Hart, fagsjef kjemi og biologi i Norges Astma- og Allergiforbund.

TV 2 Hjelper deg testet hvor mye stearinlys forurenser rommet i 2015, og resultatene var oppsiktsvekkende. Så ille var det faktisk, at nivåene inne i leiligheten ikke hadde blitt ansett som trygg uteluft engang. Du kan se testen og lese mer på TV 2s hjemmesider.

Også Helsedirektoratet påpeker at stearinlys kan gi helseplager, særlig for små barn og personer med astma.

Ingrid ble syk av stearinlys

En av dem som får problemer når det brennes stearinlys er Ingrid Vennerød (68) fra Kongsberg. Hun har både astma og allergi, og opplever det som svært ubehagelig.

─ I årevis var jeg forkjølet store deler av året. Og ikke bare forkjølet, det endte alltid opp med bihulebetennelse. Det satte seg i brystet, og det varte i minst tre uker. Jeg kunne ikke forstå hvorfor forkjølelsen stadig kom, og hvorfor den varte så lenge, forteller Ingrid.

I oktober 2016 begynte hun å ane at det kunne være stearinlysene som var årsaken.

─ Jeg satt i selskap med et helt fat med telys rett foran meg på bordet. Jeg kjente meg tett og elendig, uten pust, med masse hoste, og jeg orka nesten ingen ting i halvannen uke etterpå. I desember gjentok det samme seg. Jeg var i et nytt selskap med masse stearinlys, og jeg ble jeg tett, med hoste og masse slim. Mistanken min ble styrket da vi forsøkte å slukke stearinlysene og lufte, og astmaen ble litt bedre.

Det finnes mange alternativer

Mange kan kanskje synes at det begrenser kosen når de ikke kan pynte med stearinlys. Men, om du ønsker å pynte med lys, kan du fortsatt det!

Det finnes nå mange mer helsevennlige alternativer på markedet. Det finnes for eksempel batteridrevne lys i mange størrelser og varianter, og de har også blitt rimeligere og mer tilgjengelige. I tillegg kan du pynte med lyslenker i stedet, de blir vakre både i oppsatser og på hyller.

Selv har Ingrid nå sluttet å bruke stearinlys, og begynt å bruke batteridrevne lys i stedet. Det har utgjort en stor forskjell.

─ Vi gikk til innkjøp av elektriske smålys i mange varianter, og jeg forble frisk. Til jul har vi funnet lyslenker av alle slag til dekorasjoner og til koselys i krokene. Det er like trivelig hos oss som før, i grunnen mye triveligere, for når en er frisk er jo alt morsommere. I år har jeg kun hatt normale forkjølelser på tre-fire dager, som andre folk, forkjølelser som stort sett går over uten medisiner. Jeg tar mindre astmamedisin, og jeg slipper å ta masse andre ekstra medisiner, forteller Ingrid fornøyd.

Oppfordrer til å ta hensyn

Både Norges Astma- og Allergiforbund og Ingrid oppfordrer til at du tar hensyn når du får gjester som har astma eller allergi.

─ Ta hensyn til at det gjerne bor flere i en husholdning, også andre grupper som ikke så lett klarer å si ifra, eksempelvis barn og husdyr. Det brukes gjerne mest levende lys inne i den årstiden der vi mange steder i landet har utfordringer med utendørs luftkvalitet. Fyrer du med stearinlys inne, vil dette bidraget komme i tillegg til det som nærmest uunngåelig kommer inn i boligen fra forurenset uteluft, forklarer Kent Hart.

Ingrid har selv begynt å si ifra på forhånd når hun blir invitert på besøk, og opplever at folk gjerne tilpasser seg og tar hensyn.

─ Det er stor forståelse å møte blant venner og kjente. Trikset er å si i fra før jeg skal på besøk. Da er det bare velvilje, og ingen stearinlys tent i selskapet. Det morsomme er at når jeg nevner problemet, er det stadig andre som sier at de også er plaget av stearinlys. Kanskje er det en fordel for alle at lufta blir renere? Jeg vil tro alle lunger foretrekker ren luft. Og jeg fryder meg hver dag over et friskere liv.