Jeg møter dem i venterommet på Barneavdeling for allergi og lungesykdommer. Aiden har akkurat spist sin andre dose med egg av til sammen fem. Mens jeg prater med mammaen hans, Megumi Abe (39), farter han blid og fornøyd rundt i en liten tråbil. Foreløpig ser han ut til å ikke bære noe preg av å ha spist egg.
Megumi forteller at Aiden har vært allergisk mot egg, melk, nøtter og peanøtter siden han var veldig liten, men at de nå lurer på om han kanskje kan ha vokst av seg eggallergien.
– Det er over ett år siden han spiste egg sist. Da gråt han fælt, og fikk mye eksem på hele kroppen. Den siste allergitesten han tok, slo mindre ut på egg. Derfor ble vi henvist hit fra Tønsberg sykehus for å sjekke om han fortsatt er allergisk, eller om han har utviklet en toleranse, sier Megumi.
Hvorfor kostprovosere?
Vibeke Landaas er klinisk ernæringsfysiolog ved Barneavdeling for allergi og lungesykdommer, også kalt Voksentoppen. Der har de lang tradisjon med å utføre kostprovokasjoner for å bekrefte eller avkrefte matallergier hos barn. Hun forteller at man kostprovoserer for å sjekke om pasientene har utviklet en toleranse for noe man visste at de var allergiske mot før.
– Man gjør det særlig for melk, hvete, egg og soya, som alle har veldig god prognose. I tillegg er det også noen som vokser av seg fiskeallergi. Nøtter provoserer man oftest for fordi barnet har hatt utslag på for eksempel en prikktest, men aldri spist nøtter. Da kan det være lurt å komme hit, til trygge omgivelser, og sjekke om man faktisk er allergisk. Det er viktig å finne ut hvordan du reagerer, eller om du reagerer i det hele tatt, før du blir større og etter hvert skal ta vare på deg selv. Et barn som har kjent allergi mot peanøtter, men som aldri har vært borti det, kan vi noen ganger kostprovosere kun for at barnet skal få erfaring med hva som faktisk skjer når uhellet er ute. Da får de også kjenne på kroppen at det kan være svært alvorlig. De får også mulighet til å sette en ekte EpiPen selv, forteller Landaas.
Vibeke har jobbet med barn og allergier i 11 år, og forteller at de aller fleste som blir kostprovosert er fornøyd, uansett om de får en reaksjon eller ikke.
– De forteller at de får en bedre livskvalitet etterpå. De større barna får sette EpiPen selv, og de som får mildere symptomer får ned skuldrene litt og tenker at det kanskje ikke var så farlig som de trodde. Derfor føler jeg at dette har en verdi uansett utfall, sier hun.
Hvorfor Aiden?
– Aiden og familien hans har liten erfaring med egg. De har gitt ham egg en gang for over ett år siden, og da fikk han eksemoppbluss. Nå har han et fall i blodprøveverdier, så dette er et godt utgangspunkt for å sjekke om han fortsatt er allergisk eller ikke, forteller Vibeke.
Aiden skal i løpet av dagen spise fem doser med egg. Til sammen er det snakk om kun et halvt egg fordelt i fem små pannekaker. Mellom hver dose må han vente 20 minutter for å se om han reagerer før han får neste dose. Jeg blir med ham inn for å spise pannekake nummer tre. Han får den servert med syltetøy på, og han spiser som en helt. Aiden viser stolt frem den tomme tallerkenen når han er ferdig, før han setter seg tilbake i tråbilen igjen. Fortsatt blid som en sol, og ingen tegn til allergisk reaksjon.
Hoster og klør
Aiden ler og koser seg mens han prøver å kjøre meg ned med tråbilen. Men så plutselig hoster han en gang. Og så en gang til. Jeg ser at mamma Megumi legger merke til det, og hun forteller det til syke-pleieren som går forbi. Hun får beskjed om å følge med videre. Hostingen fortsetter, og sykepleier Rebecca Løkling kommer for å ta en titt. Sammen med moren sjekker hun bak ørene og under halsen. De drar opp genseren. Aiden har tegn til utslett på ryggen. Mamma Megumi forteller at hun er spent.
– Det er klart jeg er litt nervøs, men jeg føler vi er i de tryggeste hender her om noe skulle skje, sier hun.
Skummelt, men trygt
Sykepleier Rebecca Løkling følger dem gjennom hele dagen. Hun har jobbet på avdelingen i to og et halvt år, og sier at det som skjer med Aiden kan virke skummelt, men er helt vanlig.
– Jeg gjør slike kostprovokasjoner med to barn hver dag. De første gangene barna reagerte var det naturligvis ganske skummelt, men etter hvert ble jeg vant til det. Her er det trygt, smiler hun.
En kraftig reaksjon
Etter hvert som minuttene går, blir utslettene verre og hostingen hyppigere. Aiden, som også har astma, begynner å bli tung i pusten.
– Det er nok på tide med en legesjekk, sier Rebecca.
Aiden blir tatt med til avdelingens overlege, Geir Håland. Han lytter på pusten til Aiden og forteller at han høres veldig tett ut.
– Han har fått en skikkelig reaksjon, sier Håland.
Han ber sykepleier Rebecca om å gi både astma- og allergimedisin. Aiden er slapp og ser litt lei seg ut, men gjør som han får beskjed om. Det kommer til og med et lite smil frem bak pustekammeret.
Håland forteller videre at provokasjonen nå må avbrytes og at Aiden må være på sykehuset i minst fire timer for observasjon.
Tapper
Aiden får legge seg i en seng på et eget rom. Her må han ligge til medisinene virker ordentlig og symptomene blir mildere. Han er hoven i fjeset og enda tyngre i pusten. Jeg følger spent med fra sidelinjen. Jeg blir helt øm i hjertet mens jeg ser på den lille gutten som fortsatt klarer å presse frem et smil bak det røde og hovne fjeset.
Senere på kvelden har symptomene avtatt, og de får reise hjem til Tønsberg. Mamma Megumi synes det har vært en spennende dag, og selv om Aiden fikk en reaksjon er hun glad for at de gjennomførte kostprovokasjonen.
– Nå vet vi helt sikkert at vi ikke kan gi ham egg. Det har jo vært litt skummelt, men jeg har hele tiden følt meg trygg på at sykehuset har hatt kontroll på situasjonen. Jeg synes mest synd på lille gutten min som måtte igjennom alt dette, avslutter hun.
Ønsker styrking i tilbudet
– Dette er et viktig verktøy for å avklare allergi, og uansett utfall ser vi at det er en verdifull undersøkelse for både barn og foreldre. Vi vet at det er svært mange barn som går på allergidiett i lang tid. Dette kan være utfordrende på mange måter, både sosialt og emosjonelt. Det å få muligheten til å finne ut om en har blitt kvitt allergien eller om en må fortsette på diett er derfor svært verdifullt. Vi er heldige som har kyndig helsepersonell rundt om i landet som tilbyr denne tjenesten, men vi håper dette tilbudet styrkes ytterligere slik at ventetidene blir kortere og at flere med behov får komme inn, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund.