Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Astma og kulde - her er våre beste tips >>

7 myter om allergier

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Det er et hav av myter om allergier, men er de sanne eller usanne? Les dette og bli litt klokere om allergier!

1. Spelt er mindre allergifremkallende enn andre hvetetyper

FEIL! Hvis du lider av hveteallergi, glutenallergi og glutenintoleranse, er det hvete eller planteproteingluten du ikke tåler. Men spelt inneholder den samme mengden hveteprotein og gluten som vanlig hvete, faktisk litt mer. Så, spelt er ikke mindre allergifremkallende og tåles hverken mer eller mindre enn vanlig hvete hvis du lider av hvete- eller glutenallergi og glutenintoleranse.

Du kan lese mer om hveteallergi her >>

2. Du kan forebygge allergi ved å spise økologisk

FEIL! Mange tror at økologiske matvarer forårsaker mindre allergi fordi de inneholder færre tilsetningsstoffer og sprøytemidler. Men det er ingen undersøkelser som indikerer at du reduserer risikoen for å utvikle allergier ved å spise økologisk mat.

3. Det finnes allergivennlige hunder og katter

FEIL! Det er ingen allergivennlige hunder eller katteraser. Selv om hunder og katter er helt hårløse, produserer de fortsatt flass, spytt, urin og avføring som inneholder allergifremkallende proteiner og kan utløse allergiske reaksjoner.

Lær mer om allergi mot dyr her >> 

4. Amming forebygger allergi hos spedbarn

FEIL! Amming har mange gode effekter på barns helse, og derfor anbefales det at barn ammes i minst 4 måneder. Men amming forhindrer ikke med sikkerhet allergi.

Les mer om forebygging av allergiske sykdommer hos barn her >> 

5. Barn født med keisersnitt har økt risiko for astma og allergier

FAKTA! Selv om man ikke skulle tro at fødselsmåten kan påvirke barns risiko for å utvikle astma og allergier er det faktisk godt dokumentert at keisersnitt øker risikoen. Dette fordi barn født gjennom skjeden har en mer variert tarmflora enn barn født ved keisersnitt, og dette er blant annet forbundet med redusert risiko for å utvikle allergier. 

6. Nøtteallergikere tåler peanøtter

FAKTA! Med nøtteallergi menes allergi mot trenøtter som hasselnøtter, valnøtter, mandler og liknende. Men peanøtter er nemlig ikke en nøtt, men en belgfrukt. Siden det allergifremkallende proteinet i peanøtter er forskjellig fra de allergifremkallende proteinene i trenøtter, tolererer trenøttallergikerere ofte peanøtter, og omvendt.

Lær mer om allergi mot peanøtter, mandler og nøtter her >>

7. Melkeallergi og laktoseintoleranse er det samme 

FEIL! Nei, melkeallergi og laktoseintoleranse er ikke det samme. Ved melkeallergi reagerer man allergisk på ett eller flere proteiner i melk, og ved laktoseintoleranse har man nedsatt evne til å fordøye laktose (melkesukker). En person med melkeallergi må derfor fullstendig unngå melk og meieriprodukter, og all annen mat og drikke som inneholder melk, mens en person med laktoseintoleranse ofte kan tåle mindre mengder laktose, og/eller velge laktosereduserte eller laktosefrie alternativer.

Her kan du lese mer om melkeproteinallergi >> eller laktoseintoleranse >>

Har du spørsmål om allergi? 

Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med vår gratis rådgivningstjeneste

 

Ønsker du å lese flere slike saker? Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev her >>

 

Tekst: Pernille Lewinsky Kofoed