Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Har barnet mitt astma?

Myggallergi

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Selv om mygg kan være en pest og en plage, er den generelt ganske harmløs. Det er likevel et par aspekter du bør være klar over - myggallergi eller ikke.

Allergi eller giftreaksjon?

Det er biologisk snarvirksomme enzymer og andre stoffer, blant annet histaminer i myggens spytt, som forårsaker kløen og hevelsen vi omtaler som myggestikk. Noen reagerer med allergiske reaksjoner på insektstikk, men hevelser og kløe betyr ikke nødvendigvis at du har fått en allergisk reaksjon.

Ofte er det snakk om en ren giftreaksjon når insekter som mygg, klegg og veps sprøyter inn gift i huden som forårsaker betennelse og kløe. Allergimedisiner kan virke dempende på  kløe og hevelse, men her kan kløestillende midler, nedkjøling og våte omslag være vel så effektivt.

Her kan du lese om allergi mot veps og bier >>

Snakk med legen din

Dersom du lurer på om du kan være allergisk, snakk med legen din. En allergitest kan bekrefte allergi mot insektstikk. En allergisk reaksjon vil gjerne føre til svimmelhet, kvalme og tungpust. Noen kan også oppleve blodtrykksfall og at luftveiene hovner opp. Da er det viktig å kontakte lege så fort som mulig.

Du kan lese mer om hvordan du håndterer en alvorlig allergisk reaksjon her >>

Enkelte kan oppleve å få en allergisk senreaksjon som kan oppfattes som en infeksjon og feilaktig behandles med antibiotika. En slik reaksjon krever faktisk ingen behandling.

Malaria og gulfeber

Mygg fremkaller ikke bare irriterende, kløende lokale reaksjoner, men kan også spre bakterie- og virusinfeksjoner. I noen verdensdeler kan mygg overføre smitte som forårsaker blant annet gulfeber og malaria. Hvis du skal reise til områder der dette finnes, kontakt lege som skriver ut de rette medikamenter.

Forholdsregler ved myggallergi

Dersom du er ekstra følsom mot myggstikk, bør du selvsagt gjøre alt for å minimere sjansen for stikk:

  • Bruk langbukser og plagg med lange ermer.
  • Smør inn eksponerte områder med myggstift eller -olje om kvelden/natten.
  • Unngå bruk av parfyme eller after shave.
  • Monter myggnetting i vinduer eller over sengen.