Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Fem tegn på pollenallergi

Myggallergi

No image
nb Dato publisert: Sist oppdatert:
Selv om mygg kan være en pest og en plage, er den generelt sett ganske harmløs. Det er imidlertid et par aspekter man bør være klar over - myggallergi eller ikke.

Malaria og gulfeber

Mygg fremkaller ikke bare irriterende, kløende lokale reaksjoner, men kan også spre bakterie- og virusinfeksjoner. I noen verdensdeler kan mygg overføre smitte som forårsaker gulfeber og malaria. Om du skal til områder der dette finnes, kontakt lege som skriver ut de rette medikamenter.

Det er biologisk snarvirksomme enzymer og andre stoffer, blant annet histaminer i myggens spytt, som forårsaker kløen og hevelsen vi omtaler som myggestikk.

Allergi eller giftreaksjon?

Noen reagerer med allergiske reaksjoner på insektstikk, men hevelser og kløe betyr ikke nødvendigvis at man har fått en allergisk reaksjon. Ofte er det snakk om en ren giftreaksjon når insekter som mygg, klegg og veps sprøyter inn gift i huden som forårsaker betennelse og kløe. Allergimedisiner kan virke dempende på  kløe og hevelse, men her kan kløestillende midler, nedkjøling og våte omslag være vel så effektivt.

Kun blodprøve kan bekrefte allergi mot insektstikk. Og en allergisk reaksjon vil gjerne føre til svimmelhet, kvalme og tungpust. Noen kan også oppleve blodtrykksfall og at luftveiene hovner opp. Da er det viktig å kontakte lege så fort som mulig.

Les også: - Helt unødvendig å bekymre seg >  

Noen får også en allergisk senreaksjon, som kan oppfattes som en infeksjon og enkelte ganger feilaktig behandles med antibiotika, men den krever faktisk ingen behandling.

 

Forholdsregler ved myggallergi

Om du vet at du selv, eller en du reiser sammen med, er ekstra følsom mot myggstikk, bør du selvsagt gjøre alt for å minimere sjansen for stikk:

  • Bruk langbukser og plagg med lange ermer
  • Smør inn eksponerte områder med myggstift eller -olje om kvelden/natten
  • Unngå bruk av parfyme eller after shave
  • Monter myggnetting i vinduer eller over sengen