Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Astma og kulde

Sommer, sol og solkremer

No image
ga Dato publisert: Sist oppdatert:
Sol og sjøvann er bra for eksemhud. Sol og solkrem hører også sammen, skjønt det kan være vanskelig å orientere seg blant de mange ulike kremer på markedet. NAAF gir deg noen tips på vei ut i sommeren, med faktor, beskyttelsesklær og sunn fornuft i bagen.

Sol og sjøvann har en gunstig effekt på atopisk eksem. Mange opplever at de blir bedre om sommeren. Sol er også bra for helsa, og mange hudleger mener 10 – 15 minutter soling uten beskyttelse er bra for å bygge opp kroppens innhold av D-vitaminer.

Men husk også at ultrafiolett stråling fra sola kan være skadelig. Derfor er det viktig å beskytte huden mot UV-strålingen, og ikke oppholde seg lenge i solen uten beskyttelse.

Fysisk eller kjemisk filter i solkrem?

Solkremer bør gi både UVA- og UVB-beskyttelse. De aller fleste solkremer inneholder en kombinasjon av fysiske og kjemiske filtre.

Fysiske filtre virker ved å blokkere at strålene når huden (reflekterer dem), mens de kjemiske omdanner UV-strålene til uskadelige bølgelengder mens de selv nedbrytes. Kjemiske filtre er nok nødvendig for å få tilstrekkelig UVA effekt.

De kjemiske filtrene absorberes imdlertid av huden og kan virke allergifremkallende eller irriterende når de utsettes for UV-lys. Fysiske filtre blir gjerne liggende utenpå huden som et tynt lag (for eksempel titandioksid og sinkoksid).

I den senere tid er det lagt fram undersøkelser som viser til at en god del kremer inneholder substanser som absorberes i huden og kan være potensielt helseskadelige. Innholdet i solkremer vurderes imidlertid kontinuerlig av legemiddelmyndighetene i Norge og i EU. Så langt er det ikke påvist noen direkte helseskader av disse substansene.

Sunn skepsis mot kjemikalier i solkrem

Norges Astma- og Allergiforbund vil likevel anbefale litt sunn skepsis mot det kjemiske innholdet i en del kremer og spesielt de som innheholder mye parfymerte produkter, nettopp for å unngå potensielle helseskader. Samtidig er det også viktig å beskytte seg mot solen godt nok.

NAAFs solråd vil derfor være å velge en uparfymert solkrem med høy andel fysiske filtre med minst faktor 15, i kombinasjon med beskyttelsesklær og skygge. For øvrig er det viktig å følge solingsrådene fra myndighetene (statens strålevern, NILU) og huske på at små barn uansett ikke bør oppholde seg i solen lenge av gangen.

Kjemiske filtre vil være nødvendig for å få tilstrekkelig UVA-effekt, målet må være å finne filtre som ikke absorberes, og som ikke blir allergifremkallende eller irriterende når de utsettes for UV-lys

Solkrem mot brennmaneter

En type solkrem er nylig vist å gi beskyttelse mot brennmaneter.

Solkremen inneholder et brennmanetbeskyttende stoff som gjør at de cellene som skyter ut et rør som går inn i huden og gir giftstoffer, blir blokkert.

Norske leger har testet ut kremen, og resultater viser at man halverer sjansen for å bli brent hvis man bruker brennmanetbeskyttende krem i stedet for vanlig solkrem. Kremen anbefales brukt på badeglade barn og allergikere som kan få alvorlige reaksjoner på brennmaneter. 

Kremen heter AC-SunCare og fås kjøpt på apotek. Kremens øvrig innhold av kjemikalier ikke testet av NAAF.

Les om undersøkelsen >

Råd ved soling

 • Bruk uparfymert solkrem med høy andel fysisk filter og minst faktor 15
 • En solfaktor(SPF)er basert på at det brukes en stor håndfull med krem, tilsvarende 40 ml for voksne og 20 ml for barn. Påsmøres det eksempelvis en faktor 15 i for tynt lag, kan det faktisk svare til kun faktor 3 - 5
 • Barn under 6 måneder bør ikke være i solen
 • Det finnes lycra badetøy med solfaktor til barn, solfaktor 50
 • Smør inn huden ca. hver annen time
 • Klær og skygge gir den beste beskyttelse mot UV-stråling
 • Solen tar sterkere jo høyere over havet man kommer
 • Ved ekvator går solstrålene loddrett mot jorden, og veien gjennom ozonlaget blir kortere. UV-strålene øker derfor i intensitet, jo nærmere ekvator man kommer
 • Sjekk UV-varselet på nett både i Norge og på ditt feriested i utlandet
 • Ta pauser i solingen, spesielt mellom kl. 12 og 15, når sola er mest intens
 • Husk drikke
 • Soleksem er eksem som skyldes soling. Utslettet kan bestå av blemmer, eksem og rød i hud eller også en blandingstilstand av disse tre. Mild og reseptfri kortisonkrem kan brukes på utslett for å lindre plagene

God solsommer!

No image

Dermica Sensitiv solspray kropp SPF30

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.

No image

Dermica Sensitiv solstift SPF50

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.

No image

Dermica Sensitiv leppepomade SPF30

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.

No image

Dermica Sensitiv Aftersun

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.

No image

Dermica Sensitiv solkrem ansikt SPF30 50ml

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.

No image

Dermica Sensitiv solkrem ansikt SPF50 50ml

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.

No image

Dermica Sensitiv solkrem kropp SPF50 200ml

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.

No image

Dermica Sensitiv solkrem kropp SPF30 200ml

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic.