Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Sol og solkremer

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Sol og solkrem hører sammen, men det kan være vanskelig å orientere seg blant de ulike kremene på markedet. Her finner du Astma- og Allergiforbundets råd for å beskytte huden på en skånsom måte.

Sol er bra for helsa, og sola hjelper oss med å bygge opp kroppens innhold av D-vitaminer. Men husk at ultrafiolett stråling fra sola kan være skadelig! Derfor er det veldig viktig å beskytte huden mot UV-strålingen med tilstrekkelig høy solfaktor, og å ikke oppholde seg lenge i sola uten beskyttelse.

Fysisk eller kjemisk filter i solkrem?

Solkremer bør gi både UVA- og UVB-beskyttelse. De aller fleste solkremer inneholder en kombinasjon av fysiske og kjemiske filtre.

Fysiske filtre virker ved å blokkere strålene av huden (reflekterer dem), mens de kjemiske omdanner UV-strålene til uskadelige bølgelengder mens de selv nedbrytes. 

De kjemiske filtrene absorberes imidlertid av huden, og kan virke allergifremkallende eller irriterende når de utsettes for UV-lys. Fysiske filtre blir gjerne liggende utenpå huden som et tynt hvitt lag som er synlig. For babyer anbefales det å være ekstra forsiktig med direkte sollys, og hvis solkrem er nødvendig anbefales det å bruke de med fysisk filter, slik at kremen ikke trekker inn i det som i utgangspunktet er en sartere hud. 

Du finner flere gode råd til babypleie her >>

Sunn skepsis mot kjemikalier i solkrem

I senere tid er det lagt frem undersøkelser som viser at en god del kremer inneholder substanser som absorberes i huden og kan være potensielt helseskadelige. Innholdet i solkremer vurderes imidlertid kontinuerlig av legemiddelmyndighetene i Norge og i EU, og så langt er det ikke påvist noen direkte helseskader av disse substansene.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) vil likevel anbefale litt sunn skepsis mot det kjemiske innholdet i en del kremer, og spesielt de som inneholder mye parfymerte produkter, nettopp for å unngå potensielle helseskader.

Du kan lese mer om parfyme- og duftoverfølsomhet her >>

Vi anbefaler derfor å velge en uparfymert solkrem med høy andel fysiske filtre med minst faktor 15, i kombinasjon med beskyttelsesklær og skygge. For øvrig er det viktig å følge solingsrådene fra myndighetene (statens strålevern, NILU) og å huske at små barn uansett ikke bør oppholde seg i sola lenge av gangen.

I noen produkttyper kan kjemiske filtre være nødvendig for å få tilstrekkelig UVA-effekt, og målet må være å finne filtre som ikke absorberes, og som ikke blir allergifremkallende eller irriterende når de utsettes for UV-lys.

NAAF har sammen med Astma- og Allergiforbundene i Sverige og Danmark utviklet produktmerkeordningen Asthma Allergy Nordic. Produkter som bærer dette merket, deriblant solkremer, er grundig testet slik at du kan være trygg på at de verken inneholder parfyme eller andre unødvendige kjemikalier. Se etter merket når du handler!

     

Du kan lese mer om Asthma Allergy Nordic her >>

Sol og behandling av eksem

Sol og sjøvann har en gunstig effekt på atopisk eksem, og mange opplever at de blir bedre om sommeren. Samtidig er det viktig å ta noen forholdsregler for å beskytte huden!

Solkrem med høy faktor, som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, bør brukes fra tidlig om våren, fordi solbrenthet øker kløe og forverrer eksemet. Solkrem påføres før smøring med fuktighetskrem. Vær nøye med valg av kremer, de bør ikke inneholde parfyme.

Kortison inaktiveres av sola, og du bør derfor unngå å smøre med kortisonkrem, men også Elidel/Protopic, før soling. Sol kan erstatte Elidel og Protopic, men ved behov kan både disse kremene og kortison påføres om kvelden etter avsluttet soling. Hvis du må bruke kortison på huden om morgenen, bør du vente minst 30 minutter etter smøring før du går ut i sola.

Du kan lese mer om eksem her >>

Hos små barn med atopisk eksem er det viktig å bruke en krem med hovedvekt av fysisk filter, og det skal brukes kremer med høy solfaktor. Du må smøre rikelig, og smøringen må gjentas i løpet av dagen fordi den beskyttende effekten av filtrene avtar i sollys, varme og vann. Barn med atopisk eksem kan være ekstra følsomme for solforbrenning, og derfor bør de vanlige solrådene følges nøye.

OBS: Bilstolen kan bli svært varm i sommersola! Utbrudd av kontakteksem hos babyer som kles i kortermede bodyer, t-skjorter, kortbukser og så videre er økende. Bruk et bomullsteppe til å dekke stolen hvis den er trukket med et skinnende nylonlignende materiale, eller hvis den er oppvarmet.

Soleksem

Soleksem oppstår på grunn av sollyset, både UVA- og UVB-stråler, uten andre medvirkende årsaker. Det sees oftest om våren, etter langs tids fravær fra sol, og utslettet utvikles fra noen timer og opptil 1-2 døgn etter soleksponering.

Soleksem oppstår vanligvis i yngre år, men kan også komme for første gang i høyere alder. Eksemet er kun lokalisert på solbrent hud. Symptomene er ofte at huden blir jevnt rød, med små knuter eller blemmer i utslettet og plagsom kløe. Det går gradvis over i løpet av 4-7 dager hvis du unngår å sole deg mer. De som har milde plager blir vanligvis bedre i løpet av sommeren hvis de viser forsiktighet ved soling, men soleksemet kan komme tilbake neste sesong hvis du ikke beskytter seg nok.

Hvis soleksem har oppstått, bør du unngå sol og lindre plagene med kalde omslag. Kløe kan behandles med kløestillende medisiner du får tak i reseptfritt på apotek, og utslettet kan dempes med ulike kremer, for eksempel mild kortisonkrem.

Vær oppmerksom på at noen medikamenter, spesielt antibiotika og enkelte typer nervemedisiner, kan medføre at huden blir mer solfølsom, og soleksem kan oppstå. Les alltid pakningsvedlegget på de medisiner du får, og vurder dette som en mulighet hvis du opplever hudreaksjoner etter soling. 

Du kan forebygge soleksem ved å beskytte deg godt mot sola. Bruk dekkende klær, men vær klar over at tynne bomullsklær slipper gjennom UVA-lys. Ved bading i saltvann kan så mye som 50 prosent av UVA-strålingen komme gjennom vannet. Vær forsiktig i oppstarten, og øk tiden i sola gradvis. Smør med solkrem med høy faktor minimum 30 minutter før du skal i sola, og gjenta smøringen i løpet av dagen. 

Solkrem mot brennmaneter

Én type solkrem er vist å gi beskyttelse mot brennmaneter.

Solkremen inneholder et brennmanetbeskyttende stoff, som gjør at de cellene som skyter ut et rør som går inn i huden og gir giftstoffer blir blokkert.

Norske leger har testet ut kremen, og resultater viser at du halverer sjansen for å bli brent hvis du bruker brennmanetbeskyttende krem i stedet for vanlig solkrem. Kremen anbefales for badeglade barn og allergikere som kan få alvorlige reaksjoner av brennmaneter. 

Kremen heter AC-SunCare og fås kjøpt på apotek. Kremens øvrige innhold av kjemikalier er ikke testet av NAAF.

Les mer om undersøkelsen her >>

Gode råd ved soling:

 • Bruk uparfymert solkrem med høy andel fysisk filter, og minst faktor 15. Se for eksempel etter solkremer som er anbefalt av vår merkeordning Asthma Allergy Nordic.
 • En solfaktor (SPF) er basert på at det brukes en stor håndfull med krem, tilsvarende 40 ml for voksne og 20 ml for barn. Påsmøres det eksempelvis en faktor 15 i for tynt lag, kan det faktisk tilsvare kun faktor 3 - 5!
 • Barn under 12 måneder bør ikke være i direkte sol.
 • Det finnes badetøy med solfaktor til barn, solfaktor 50. Dersom barnet har atopisk hud kan det være lurt å passe på at barnet ikke blir gående med vått badetøy, da det kan skape irritasjon på huden.
 • Smør inn huden ca. hver annen time.
 • Klær og skygge gir den beste beskyttelsen mot UV-stråling.
 • Sola tar sterkere jo høyere over havet du kommer.
 • Sjekk UV-varselet på nett.
 • Ta pauser i solingen, spesielt mellom klokka 12 og 15, når sola er mest intens.
 • Husk drikke.
 • Soleksem er eksem som skyldes soling. Utslettet kan bestå av blemmer, eksem og rød hud eller også en blandingstilstand av disse tre. Mild og reseptfri kortisonkrem kan brukes på utslett for å lindre plagene.
 • For utenlandsreiser: Ved ekvator går solstrålene loddrett mot jorden, og veien gjennom ozonlaget blir kortere. UV-strålene øker derfor i intensitet, jo nærmere ekvator du kommer. 

Har du spørsmål om eksem, eller andre temaer innenfor våre diagnoseområder? Ta gjerne kontakt med vår gratis rådgivningstjeneste! Du kan også melde deg på vårt nyhetsbrev for å motta gode tilbud, nyheter, tips og råd fra NAAF på e-post.