Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollen fra gran og furu

Sommer, sol og solkremer

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Sol og sjøvann er bra for eksemhud. Sol og solkrem hører også sammen, men det kan være vanskelig å orientere seg blant de ulike kremene på markedet. Her gir vi deg noen tips for å beskytte huden på en skånsom måte.

Sol og sjøvann har en gunstig effekt på atopisk eksem. Mange opplever at de blir bedre om sommeren. Sol er også bra for helsa, og sola hjelper oss å bygge opp kroppens innhold av D-vitaminer.

Men husk at ultrafiolett stråling fra sola kan være skadelig. Derfor er det viktig å beskytte huden mot UV-strålingen, og ikke oppholde seg lenge i sola uten beskyttelse.

Fysisk eller kjemisk filter i solkrem?

Solkremer bør gi både UVA- og UVB-beskyttelse. De aller fleste solkremer inneholder en kombinasjon av fysiske og kjemiske filtre.

Fysiske filtre virker ved å blokkere strålene av huden (reflekterer dem), mens de kjemiske omdanner UV-strålene til uskadelige bølgelengder mens de selv nedbrytes. Kjemiske filtre er nok nødvendig for å få tilstrekkelig UVA-effekt.

De kjemiske filtrene absorberes imidlertid av huden, og kan virke allergifremkallende eller irriterende når de utsettes for UV-lys. Fysiske filtre blir gjerne liggende utenpå huden som et tynt hvitt lag som er synlig. For babyer anbefales det å være ekstra forsiktig med direkte sollys, og om solkrem er nødvendig anbefales det å bruke de med fysisk filter, slik at kremen ikke trekker inn i det som i utgangspunktet er en sartere hud. 

Du finner flere gode råd til babypleie her >>

Sunn skepsis mot kjemikalier i solkrem

I senere tid er det lagt frem undersøkelser som viser at en god del kremer inneholder substanser som absorberes i huden og kan være potensielt helseskadelige. Innholdet i solkremer vurderes imidlertid kontinuerlig av legemiddelmyndighetene i Norge og i EU, og så langt er det ikke påvist noen direkte helseskader av disse substansene.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) vil likevel anbefale litt sunn skepsis mot det kjemiske innholdet i en del kremer, og spesielt de som innheholder mye parfymerte produkter, nettopp for å unngå potensielle helseskader. 

Du kan lese mer om parfyme- og duftoverfølsomhet her >>

Vi anbefaler derfor å velge en uparfymert solkrem med høy andel fysiske filtre med minst faktor 15, i kombinasjon med beskyttelsesklær og skygge. For øvrig er det viktig å følge solingsrådene fra myndighetene (statens strålevern, NILU) og å huske at små barn uansett ikke bør oppholde seg i solen lenge av gangen.

Kjemiske filtre vil være nødvendig for å få tilstrekkelig UVA-effekt, og målet må være å finne filtre som ikke absorberes, og som ikke blir allergifremkallende eller irriterende når de utsettes for UV-lys.

Solkrem mot brennmaneter

Én type solkrem er vist å gi beskyttelse mot brennmaneter.

Solkremen inneholder et brennmanetbeskyttende stoff som gjør at de cellene som skyter ut et rør som går inn i huden og gir giftstoffer, blir blokkert.

Norske leger har testet ut kremen, og resultater viser at du halverer sjansen for å bli brent hvis du bruker brennmanetbeskyttende krem i stedet for vanlig solkrem. Kremen anbefales brukt på badeglade barn og allergikere som kan få alvorlige reaksjoner av brennmaneter. 

Kremen heter AC-SunCare og fås kjøpt på apotek. Kremens øvrige innhold av kjemikalier ikke testet av NAAF.

Les mer om undersøkelsen her >>

Råd ved soling:

 • Bruk uparfymert solkrem med høy andel fysisk filter og minst faktor 15.
 • En solfaktor (SPF) er basert på at det brukes en stor håndfull med krem, tilsvarende 40 ml for voksne og 20 ml for barn. Påsmøres det eksempelvis en faktor 15 i for tynt lag, kan det faktisk tilsvare kun faktor 3 - 5.
 • Barn under 6 måneder bør ikke være i solen.
 • Det finnes badetøy med solfaktor til barn, solfaktor 50. Dersom barnet har atopisk hud kan det være lurt å passe på at barnet ikke blir gående med vått badetøy, da det kan skape irritasjon på huden.
 • Smør inn huden ca. hver annen time.
 • Klær og skygge gir den beste beskyttelsen mot UV-stråling.
 • Solen tar sterkere jo høyere over havet du kommer.
 • Sjekk UV-varselet på nett. 
 • Ta pauser i solingen, spesielt mellom kl. 12 og 15, når sola er mest intens.
 • Husk drikke.
 • Soleksem er eksem som skyldes soling. Utslettet kan bestå av blemmer, eksem og rød hud eller også en blandingstilstand av disse tre. Mild og reseptfri kortisonkrem kan brukes på utslett for å lindre plagene.
 • Ved ekvator går solstrålene loddrett mot jorden, og veien gjennom ozonlaget blir kortere. UV-strålene øker derfor i intensitet, jo nærmere ekvator du kommer. 

Solkrem anbefalt av Asthma Allergy Nordic

Astma- og Allergiforbundets produktmerkeordning, Asthma Allergy Nordic, anbefaler solprodukter fra Camilla Pihl og Dermica Sensitiv fra Apotek1:

No image

Dermica Sol fra Apotek1

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic

No image

Camilla Pihl Solprodukter

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic

No image

Dermica Sol Barn fra Apotek1

Anbefalt av Asthma Allergy Nordic