Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Kuldeallergi

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
På vinteren opplever mange nordmenn en plage som er assosiert med kulde, nemlig kuldeelveblest. Det kalles ofte kuldeallergi, selv om det ikke er en faktisk allergi, men en overfølsomhetsreaksjon.

Symptomene for denne tilstanden kan variere veldig. Noen får det bare ved veldig sterk kulde, mens andre kan oppleve sterke reaksjoner selv ved små temperaturforandringer. For oss som bor i Norge med kaldt klima betyr dette at disse plagene kan oppstå relativt brått, for eksempel hvis du bare skal ut og kaste søppel uten å ha dekket deg godt til. Dette vil igjen kunne oppleves både plagsomt og innskrenkende i livsutfoldelsen, samtidig som det for enkelte kan bli livsfarlig og invalidiserende med potensielt alvorlige reaksjoner. 

Ved avkjøling er det de eksponerte områdene som i størst grad blir hovne. Elveblesten kan gi vabler som flyter inn i hverandre og klør, og det kan også føles ømt. I ansiktet kan det føre til at lepper og øyne hovner opp, og det kan se ganske voldsomt ut. Rundt hender og ledd kan det oppstå hevelse som gjør det vanskelig å bevege seg.

De med mer alvorlig tilstand av kuldeurtikaria kan få hevelser inne i munnen, halsen og luftveiene. Slike reaksjoner kalles angioødem. Dette kan være veldig alvorlig hvis hevelsene sperrer for luftveiene, og hevelsene i lungene kan gi astmasymptomer og pusteproblemer.

Plager i hverdagen

Hvis du har denne tilstanden, er det enkelte situasjoner som kan trigge symptomer. Overgangen fra varmt til kaldt når du går tur, dusjing i litt kaldt vann og bading kan utløse reaksjon. Hvis du møter på en kald strøm i vannet du svømmer i, kan det for de med mer alvorlig kuldeurtikaria føre til reaksjoner som blodtrykksfall og uvelhet. Det betyr at du må være forsiktig med svømming i havet, da faren for drukning er tilstede. Du må derfor ta forholdsregler som å aldri bade alene, og vurdere å avstå fra slike aktiviteter hvis du har mye plager.

Behandling

Denne formen for elveblest kan være svært plagsom, og selv om det ikke finnes gode tall på hvor mange sliter med dette i Norge, er inntrykket at det er flere tusen personer som opplever symptomer.

Det er vanligvis relativt lett å diagnostisere denne tilstanden basert på sykdomshistorie, kombinert med å utføre en lokal kuldetest hos legen. Behandlingen består av i størst mulig grad å unngå det man reagerer på. Du vil ofte kunne få utskrevet antihistaminer (allergitabletter) som kan dempe reaksjonene noe. Det har også vært vanlig å skrive ut søvndyssende antihistaminer du kan bruke på kvelden for å dempe kløe, og gjøre det lettere å sovne når du har utbrudd. Du kan også velge å bruke kløstillende kremer hvis det hjelper.

Noen får utskrevet kortisontabletter, dette er ofte aktuelt for de med uttalte symptomer, og du tar da tabletter så snart hevelsene oppstår. Dette må gjøres i samråd med, og følges opp av, behandlende lege. For de som lider av de alvorligste gradene av urtikaria, hvor hevelsene kan føre til livstruende tilstander (angioødem), er det aktuelt å skrive ut adrenalinpenn. Adrenalinet sprøytes inn under huden og har rask effekt. Hevelsene vil da gå ned og du kan fortsette å behandle symptomene med antihistaminer og kortison i tablettform.

Et nytt gjennombrudd i behandling av kronisk urtikaria er en biologisk medisin som heter Xolair. Dette gis som injeksjon hver fjerde uke, og tilbys til de pasientene som ikke opplever bedring av sine symptomer av annen tilgjengelig behandling.