Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Astma og kulde - her er våre beste tips >>

Allergi mot skalldyr

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Allergi mot skalldyr kan være alvorlig, men det er store individuelle forskjeller. Her finner du nyttige fakta om skalldyrallergi.

Med skalldyr menes reker, scampi, krabbe, hummer, kreps og krill. Allergi mot skalldyr oppstår som regel først i ungdom eller voksen alder, og varer livet ut. Symptomene kan derimot avta noe med årene.

Det er ingen sammenheng mellom allergi mot skalldyr og allergi mot fisk.

Hva er allergi mot skalldyr?

Allergi skyldes at kroppen reagerer på et eller flere av proteinene som finnes i skalldyr. Det viktigste og mest potente allergenet i skalldyr er Tropomyosin. Reagerer du først på én type skalldyr er det sannsynlig at du reagerer på alle typer, men individuelle forskjeller finnes. En del skalldyrallergikere vil også kunne reagere på bløtdyr som snegler, blekksprut og muslinger, samt noen insekter. Det er blant annet en kjent kryssallergi mellom skalldyr og midd.

Du kan lese mer om kryssallergi her >>   

Vær også oppmerksom på at det ikke er uvanlig å reagere på skalldyr uten å være allergiker. Slike reaksjoner skyldes sannsynligvis histaminfrigjøring. 

Hvilke symptomer gir skalldyrallergi?

Allergi mot skalldyr kan være alvorlig, men det er store individuelle forskjeller. Som regel oppstår symptomene kort tid etter inntak av allergenet. Vanlige symptomer er kløe i munn og svelg, astmasymptomer, mageplager, utslett og rennende øyne og nese. I sjeldne tilfeller kan det oppstå en kraftig allergisk reaksjon, såkalt anafylaktisk sjokk, med blodtrykksfall og pusteproblemer. 

Les mer om anafylaksi her>>

Hvordan behandles skalldyrallergi?

Den eneste behandlingen ved matvareallergi er å utelate matvarene du ikke tåler fra kostholdet. Dette gjelder både skalldyr i seg selv, men også produkter som inneholder bestanddeler fra skalldyr som ingrediens. 

Personer som er utsatt for alvorlige allergiske reaksjoner, slik som anafylaksi, vil bli utstyrt med adrenalinpenn. Dette forskrives av legen. Allergimedisiner som tas for andre allergitilstander, eksempelvis antihistaminer, kan bidra til å dempe milde og moderate plager som oppstår ved inntak av en matvare du ikke tåler.

I hvilke produkter finnes skalldyr?

Eksempler på matvarer hvor du kan finne skalldyr eller spor av skalldyr* er fiskeboller, fiskegrateng, rekechips, marine supper og sauser, marinader, ulike salater, krillolje og buljonger. Også en del tang- og tareprodukter kan inneholde små mengder skalldyr. Crabsticks er som regel laget på fisk, men også bestanddeler av skalldyr kan være brukt der. Østerssaus eller fiskesaus fremstilles av både fisk og skalldyr, og brukes ofte som krydder i asiatiske retter. Vær alltid nøye med å lese ingredienslisten på produkter, spesielt på fiskemat.

Vær oppmerksom på at skalldyr kan brukes som fargestoff, eksempelvis er fargestoffet asthaxanthin fremstilt av reke- og krabbeskall. En medisin mot leddplager, Glucosamin, er også fremstilt av rekeskall.

*De fleste allergikere tåler spormengder, og kan derfor bruke produkter merket med «kan inneholde spor». Unntaket er de som er svært sensitive for små mengder allergener og som er disponert for anafylaksi, de rådes gjerne til å utelate disse produktene fra kostholdet for å være på den sikre siden. Er du i tvil om du kan spise spormerkede produkter, anbefales det å diskutere dette med din behandlende lege.

Du kan lære mer om merking av allergener i mat her >>

Skalldyr og ernæring

Skalldyr er heldigvis ikke hovedkilden vår til noen næringsstoffer i kostholdet. Kan du ikke spise skalldyr er det derfor ingen store ernæringsmessige hensyn du må ta.