Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Råd til deg med matallergisk barn i barnehagen

Allergivennlig jul for alle

No image
nb Dato publisert: Sist oppdatert:

Julen er en høytid fylt med hygge og tradisjoner og den forbindes gjerne med mye lys, lukt og smak. Julen skal være en høytid der alle blir ivaretatt, og da er det lurt å huske på at ikke alle juletradisjoner er like heldige for allergikerne. Heldigvis er det fullt mulig å feire en frisk jul for alle med litt tilrettelegging.

Mange allergikere opplever å få ekstra plager i forbindelse med julen. Det skyldes at vi oppholder oss mye inne, og det har lett for å bli dårlig inneluft. I tillegg skal det gjerne vaskes litt ekstra før jul, vi fyrer i peisen, bruker mye stearinlys og røkelse, henter inn juletre og pynter med juleblomster med sterke dufter. Da blir det mye irritanter i luften. I tillegg kan mat og alkohol være en utfordring for noen. Men, det er ingen problem å feire en frisk jul. Med noen enkle grep sikrer du en hyggelig jul for både for deg og dine, samt de rundt. 

Åtte enkle tips for en allergifrisk jul: 

  1. Bruk tørrmopp og mikrofiber samt en god støvsuger med Hepa-filter til julevasken. Begrens bruk av kjemiske vaskemidler, spesielt i sprayform.
  2. Tørk støv av julepynt som har stått nedpakket.
  3. Velg allergivennlige, duftsvake blomster som asalea, alpefiol og duftfrie roser - unngå julestjernen.  
  4. Spyl og tørk juletreet før du tar det inn i stua. Eventuelt kan du velge et tre av plastikk.
  5. Bruk gjerne batteridrevne kubbe- eller telys. 
  6. Skal du ha gjester, spør om matallergier på forhånd, så du er sikker på å ha gode alternativer i hus. 
  7. Unngå unødvendig bruk av sterke dufter som røkelse, eteriske oljer og parfyme. 
  8. Oppbevar bjørkeveden utenfor huset, eller bruk furu eller or.

Du finner mer informasjon om hvert punkt nedenfor. 

Vasken

En skikkelig rundvask hører julen til. Å bli kvitt husstøv er bra for inneklimaet. Astma- og Allergiforbundet anbefaler minst mulig bruk av kjemiske rengjøringsmidler, men heller bruk av tørrmopp og mikrofiber. På den måten blir du også kvitt mest mulig støv. Sliter du med gjenstridige flekker som ikke lar seg moppes bort – bruk vann, men unngå kjemisk rengjøringsmidler på spray så langt det er mulig. Midlene skaper ikke bare problemer for de som har astma fra før, men kan også føre til utvikling av astma.

Les mer: Slik tar du en allergivennlig julevask >>

Juleplanter og dekorasjoner 

Julestjernen som er Norges mest solgte juleplante er dessverre ikke en favoritt blant landets allergikere. Julestjernen inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. Også julegleden kan gi luftveisproblemer.

Heldigvis finnes det allergivennlige og duftsvake blomster, i alle julens farger, å få tak i. Gode alternativer er asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, peon, duftfrie roser og orkidé. 

Les mer: Julens vakreste blomster for allergikere>>

Mer om: Allergivennlig inneplanter >>

Bruk av kongler og kvister er vanlig å bruke til juledekorasjoner, og kan fortsatt benyttes uten at dette plager noen. Den eneste forhåndsregelen man trenger å ta, er å vaske og tørke dem før de brukes i dekorasjonen. Tørr mose kan benyttes, mens fuktig mose kan skape reaksjoner.

Juletreet

Det er ingen tvil om at juletre hører julen til. Noen opplever desverre å reagere allergisk når de får treet inn i stua. Man blir ikke allergisk mot selve juletreet, men treet kan være yngleplass for allergener i form av muggsopp og gammelt pollen. Men, med med noen enkle forhåndsregler kan du redusere risikoen for at reaksjoner oppstår.

Les mer: Juletre og allergi>>

Duften av jul kan trigge allergiske reaksjoner 

Duften av røkelse kan gi allergiske reaksjoner og pusteproblemer for de med astma. Noen er også generelt overfølsome for sterke dufter og kemikalier og kan påvirkes av dette. Dette gjelder også parfymerte kropps- og pleieprodukter, så det kan være lurt å bruke produkter uten parfyme eller å begrense bruken. 

Visste du at parfyme og unødvendig bruk av kjemikalier også kan øke din risiko for å utvikle allergi?>>

Os og røyk fra peis, stekeovn og lys kan virke sterkt irriterende på luftveiene til de som har astma, så det kan være lurt å ikke tenne alle stearinlysene på en gang. Levende lys skaper størst problemer i det de blåses ut, røyken fra veken er plagsom for mange. Det kan hjelpe å bruke lyseslukker og bøye veken ned i stearinen når du slukker lyset. Da oser det ikke. Batteridrevne kubbelys og telys kan være et godt alternativ.  

Husk at den aller verste forurensningen inne er tobakksrøyk. 

Maten

Mange forbinner jula med nøtter, mandariner, appelsiner, marsipan, småkaker og grøt. Noen matallergikere reagerer på disse matvarene, men heldigvis finnes det gode alternativer.   

Les mer: Julens matoppskrifter for den allergiske >>

Kanel og muskatnøtt er krydder som gjerne forbindes med smaken av jul. Julekrydder skaper stemning og gir både godlukt og smak. Noen julekrydder kan kryssreagere med enkelte pollenarter, og være kilde til allergiske reaksjoner hos enkelte mennesker. 

Les mer: Julekrydder og allergi >>

Alkohol

Ulike alkoholholdige drikker kan inneholde allergener som du kan reagere på. Alkoholen kan både forsterke og utløse en allergisk reaksjon mot mat. Biologisk forklart kan dette skje fordi tarmslimhinnene blir påvirket av alkoholen som gjør tarmen mer lekk, slik at immunsystemet kommer i kontakt med allergenet man reagerer på.

Les mer: Alkohol og allergi

 

No image

Julekrydder og allergi

Julekrydder skaper stemning og gir både godlukt og smak, men enkelte personer kan også reagere allergisk mot noen av julekrydderne.

No image

Allergivennlig julevask

Mange synes en skikkelig rundvask hører julen til, og skrubber huset fra tak til gulv. Men bruker du spraybaserte vaskemidler kan du faktisk utvikle astma av rengjøringen. NAAF anbefaler å bruke tørre rengjøringsmetoder.

No image

Julemat for den matallergiske

Her finner du oppskrifter uten egg, melk, gluten og nøtter. Oppskriftene er levert av nettstedet Minmat.no. 

No image

Allergivennlige juleblomster

Julestjernen har blitt mer og mer populær i Norge og er kanskje julens mest kjære juleblomst. Dessverre er det mange som er allergiske mot julestjernen. Heldigvis fins det flere gode alternativer. 

No image

Alkohol og allergi

At alkohol kan føre til hodepine og andre uheldige reaksjoner er noe de fleste vet, men visste du at disse symptomene også kan være tegn på en allergisk reaksjon?

No image

Juletre og allergi

Det er ingen tvil om at juletre hører julen til. Dessverre er det noen som opplever å reagere allergisk når de får treet inn i stuen. Men, med noen enkle forhåndsregler kan du redusere risikoen for at reaksjoner oppstår.