Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Har barnet mitt astma?

Allergivennlig jul for alle

No image
nb Dato publisert: Sist oppdatert:
Julen er full av hygge og tradisjoner, og forbindes gjerne med mye lys, lukt og smak. Dette skal være en tid der alle blir ivaretatt, og derfor er det lurt å huske på at ikke alle tradisjoner er like heldige for allergikere. Heldigvis er litt tilrettelegging alt som skal til for å sikre en frisk jul for alle!

Mange allergikere opplever å få ekstra plager i forbindelse med julen. Dette skyldes at vi oppholder oss mye inne, og det har lett for å bli dårlig inneluft. I tillegg skal det gjerne vaskes litt ekstra før jul, vi fyrer i peisen, bruker mye stearinlys og røkelse, henter inn juletre og pynter med juleblomster med sterke dufter. Da blir det mye irritanter i luften. I tillegg kan mat og alkohol være en utfordring for noen. Men, det er enkelt å feire en frisk jul! Med noen enkle grep sikrer du en hyggelig jul for både for deg og dine. 

Åtte enkle tips for en allergifrisk jul: 

  1. Bruk tørrmopp og mikrofiber samt en god støvsuger med Hepa-filter til julevasken. Begrens bruk av kjemiske vaskemidler, spesielt i sprayform.
  2. Tørk støv av julepynt som har stått nedpakket.
  3. Velg allergivennlige og duftsvake blomster som asalea, alpefiol og duftfrie roser - unngå julestjernen.  
  4. Spyl og tørk juletreet før du tar det inn i stua. Eventuelt kan du velge et tre av plastikk.
  5. Bruk gjerne batteridrevne kubbe- eller telys. 
  6. Spør om matallergier på forhånd dersom du skal ha gjester. Da kan du være sikker på å ha gode alternativer i hus. 
  7. Unngå unødvendig bruk av sterke dufter som røkelse, eteriske oljer og parfyme. 
  8. Oppbevar bjørkeveden utenfor huset, eller bruk furu eller or.

Du finner mer informasjon om hvert punkt nedenfor. 

Vasken

En skikkelig rundvask hører julen til, og å bli kvitt husstøv er bra for inneklimaet. Astma- og Allergiforbundet anbefaler minst mulig bruk av kjemiske rengjøringsmidler, og heller bruk av tørrmopp og mikrofiber. På den måten blir du også kvitt mest mulig støv. Sliter du med gjenstridige flekker som ikke lar seg moppes bort – bruk vann, men unngå kjemiske rengjøringsmidler i sprayform så langt det er mulig. Midlene skaper ikke bare problemer for de som har astma fra før, men kan også føre til utvikling av astma.

Her kan du lese mer om allergivennlig julevask >>

Juleplanter og dekorasjoner 

Julestjernen, som er Norges mest solgte juleplante, er dessverre ikke en favoritt blant landets allergikere. Julestjernen inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. Også julegleden kan gi luftveisproblemer.

Heldigvis finnes det også allergivennlige og duftsvake blomster i alle julens farger. Gode alternativer er asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, peon, duftfrie roser og orkidé. 

Her kan du lese mer om vakre og allergitrygge juleblomster >>

Se også oversikt over flere allergivennlige inneplanter her >>

Kongler og kvister er vanlig å bruke til juledekorasjoner, og kan fortsatt benyttes uten at dette plager noen. Den eneste forholdsregelen du bør ta, er å vaske og tørke dem før de brukes i dekorasjonen. Tørr mose kan benyttes, mens fuktig mose kan skape reaksjoner.

Juletreet

Det er ingen tvil om at juletre hører julen til. Noen opplever desverre å reagere allergisk når de får treet inn i stua. Man blir ikke allergisk mot selve juletreet, men treet kan være yngleplass for allergener i form av muggsopp og gammelt pollen. Men, med med noen enkle forholdsregler kan du redusere risikoen for at reaksjoner oppstår.

Klikk her for å lese mer om juletre og allergi>>

Duften av jul kan trigge allergiske reaksjoner 

Duften av røkelse kan gi allergiske reaksjoner og pusteproblemer for de med astma. Noen er også generelt overfølsomme for sterke dufter og kjemikalier, og kan få plager av dette. Dette gjelder også parfymerte kropps- og pleieprodukter, så det kan være lurt å bruke produkter uten parfyme eller å begrense bruken. 

Her kan du lære mer om parfyme- og duftoverfølsomhet >>

Os og røyk fra peis, stekeovn og lys kan virke sterkt irriterende på luftveiene til de som har astma, så det kan være lurt å ikke tenne alle stearinlysene på en gang. Levende lys skaper størst problemer idét de blåses ut, da røyken fra veken er plagsom for mange. Det kan hjelpe å bruke lyseslukker og å bøye veken ned i stearinen når du slukker lyset. Da oser det ikke. Batteridrevne kubbelys og telys kan også være et godt alternativ.  

Husk at den aller verste forurensningen inne er tobakksrøyk. 

Maten

Mange forbinder jula med nøtter, mandariner, appelsiner, marsipan, småkaker og grøt. Noen matallergikere reagerer på disse matvarene, men heldigvis finnes det gode alternativer.   

Julens matoppskrifter for den allergiske finner du her >>

Kanel og muskatnøtt er krydder som gjerne forbindes med smaken av jul. Julekrydder skaper god lukt og smak, men noen julekrydder kan kryssreagere med enkelte pollenarter, og være kilde til allergiske reaksjoner hos enkelte. 

Lær mer om julekrydder og allergi her >>

Alkohol

Ulike alkoholholdige drikker kan inneholde allergener som du kan reagere på. Alkoholen kan både forsterke og utløse en allergisk reaksjon mot mat. Biologisk forklart kan dette skje fordi tarmslimhinnene blir påvirket av alkoholen som gjør tarmen mer lekk, slik at immunsystemet kommer i kontakt med allergenet du reagerer på.

Her kan du lese om alkohol og allergi >>

No image

Julekrydder og allergi

Julekrydder skaper stemning og gir både godlukt og smak, men enkelte personer kan også reagere allergisk mot noen av julekrydderne.

No image

Allergivennlig julevask

Mange synes en skikkelig rundvask hører julen til, og skrubber huset fra tak til gulv. Men bruker du spraybaserte vaskemidler kan du faktisk utvikle astma av rengjøringen. NAAF anbefaler å bruke tørre rengjøringsmetoder.

No image

Julemat for den matallergiske

Her finner du oppskrifter uten egg, melk, gluten og nøtter. Oppskriftene er levert av nettstedet Minmat.no. 

No image

Allergivennlige juleblomster

Julestjernen har blitt mer og mer populær i Norge og er kanskje julens mest kjære juleblomst. Dessverre er det mange som er allergiske mot julestjernen. Heldigvis fins det flere gode alternativer. 

No image

Alkohol og allergi

At alkohol kan føre til hodepine og andre uheldige reaksjoner er noe de fleste vet, men visste du at disse symptomene også kan være tegn på en allergisk reaksjon?

No image

Juletre og allergi

Det er ingen tvil om at juletre hører julen til. Dessverre er det noen som opplever å reagere allergisk når de får treet inn i stuen. Men, med noen enkle forhåndsregler kan du redusere risikoen for at reaksjoner oppstår.