Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Astma og kulde - her er våre beste tips >>

Allergivennlig jul for alle

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Julen er full av hygge og tradisjoner, og forbindes gjerne med mye lys, lukt og smak. Dette skal være en tid der alle blir ivaretatt, og derfor er det lurt å huske på at ikke alle tradisjoner er like heldige for allergikere. Heldigvis er litt tilrettelegging alt som skal til for å sikre en frisk jul for alle!

Mange allergikere opplever å få ekstra plager i forbindelse med julen. Dette skyldes at vi oppholder oss mye inne, og det har lett for å bli dårlig inneluft. I tillegg skal det gjerne vaskes litt ekstra før jul, vi fyrer i peisen, bruker mye stearinlys og røkelse, henter inn juletre og pynter med juleblomster med sterke dufter. Da blir det mye irritanter i luften. I tillegg kan mat og alkohol være en utfordring for noen. Men, det er enkelt å feire en frisk jul! Med noen enkle grep sikrer du en hyggelig jul for både for deg og dine. 

Ti enkle tips for en allergifrisk jul: 

1. Spyl gjerne juletreet før det tas inn for å bli kvitt gammelt pollen og muggsopp, og la det gjerne akklimatiseres i noen dager i et rom som ikke brukes som oppholdsrom (for eksempel kjelleren eller garasjen).  

2. Kunstig juletre er et godt og allergivennlig alternativ.

3. Tørk støv av julepynt som har stått nedpakket.

4. Enkelte kan reagere på julestjernen, da den inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. Løkblomster og blomster med sterk lukt kan også gi allergiplager. Velg gjerne allergivennlige blomster som asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, peon, duftfrie roser og orkidé.

5. Bytt til batteridrevne lys. Enkelte kan reagere på os og lukter fra stearinlys.

6. Husk at det finnes allergivennlige alternativer til julekaker og julemat. På Astma- og Allergiforbundet sine nettsider finner du flere allergivennlige juleoppskrifter.

7. Husk at duften av røkelse kan gi pusteproblemer og allergiske reaksjoner som hoste og kløe i nese og øyne.

8. Hvis mulig, oppbevar ved utendørs for et bedre inneklima.

9. Velg tørrmopp og mikrofiber fremfor kjemiske vaskemidler til julevasken. En god støvsuger med HEPA-filter er også viktig for å bli kvitt husstøvet. 

10. Alkohol er en av mange faktorer som kan påvirke en allergisk reaksjon. Det finnes også stoffer i alkoholholdig drikke, som for eksempel vin, som kan gi reaksjoner.

Vasken

En skikkelig rundvask hører julen til, og å bli kvitt husstøv er bra for inneklimaet. Astma- og Allergiforbundet anbefaler minst mulig bruk av kjemiske rengjøringsmidler, og heller bruk av tørrmopp og mikrofiber. På den måten blir du også kvitt mest mulig støv. Sliter du med vanskelige flekker som ikke lar seg moppes bort – bruk vann, men unngå kjemiske rengjøringsmidler så langt det er mulig. I og rundt toalettskålen, på kjøkkenbenken og på andre flater med mye bakterier kan du bruke egnede rengjøringsmidler til slike områder.

Når vi bruker tradisjonelle rengjøringssprayer sprutes det ut enorme mengder aerosoler (små luftbobler) i luften, som vi puster inn i flere timer etter at vi sprayet. Dette kan gi plager fra luftveiene og andre negative helsekonsekvenser, og du bør derfor unngå denne typen sprayvaskemidler.

Noen nyere rengjøringssprayer er utformet med munnstykke som ikke sprayer kjemikalier ut i rommet. Disse er mye tryggere å bruke, selv om vi fortsatt anbefaler å bruke tørre rengjøringsmetoder i størst mulig grad. 

Se etter rengjøringsprodukter anbefalt av vårt produktmerke Asthma Allergy Nordic. Disse produktene er grundig vurdert etter strenge kriterier, og er gunstige for personer med astma, allergi og annen overfølsomhet. 

Juleplanter og dekorasjoner 

Julestjernen, som er Norges mest solgte juleplante, er dessverre ikke en favoritt blant landets allergikere. Julestjernen inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. Også julegleden kan gi luftveisproblemer.

Heldigvis finnes det også allergivennlige og duftsvake blomster i alle julens farger. Gode alternativer er asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, peon, duftfrie roser og orkidé. 

Her kan du lese mer om vakre og allergitrygge juleblomster >>

Se også oversikt over flere allergivennlige inneplanter her >>

Kongler og kvister er vanlig å bruke til juledekorasjoner, og kan fortsatt benyttes uten at dette plager noen. Den eneste forholdsregelen du bør ta, er å vaske og tørke dem før de brukes i dekorasjonen. Tørr mose kan benyttes, mens fuktig mose kan skape reaksjoner.

Juletreet

Det er ingen tvil om at juletre hører julen til. Noen opplever dessverre ubehagelige symptomer når de får treet inn i stua. Man blir ikke allergisk mot selve juletreet, men treet kan ta med seg partikler i form av muggsopp og gammelt pollen. Men, med med noen enkle forholdsregler kan du redusere risikoen for at reaksjoner oppstår.

Klikk her for å lese mer om juletre og allergi>>

Juledufter kan gi ubehag 

Duften av røkelse kan gi ubehagelige reaksjoner og pusteproblemer for de med astma. Noen er også generelt overfølsomme for sterke dufter og kjemikalier, og kan få plager av dette. Dette gjelder også parfymerte kropps- og pleieprodukter, så det kan være lurt å bruke produkter uten parfyme eller å begrense bruken. 

Her kan du lære mer om parfyme- og duftoverfølsomhet >>

Os og røyk fra peis, stekeovn og lys kan virke sterkt irriterende på luftveiene til de som har astma, så det kan være lurt å ikke tenne alle stearinlysene på en gang. Levende lys skaper størst problemer idét de blåses ut, da røyken fra veken er plagsom for mange. Det kan hjelpe å bruke lyseslukker og å bøye veken ned i stearinen når du slukker lyset. Da oser det ikke. Batteridrevne kubbelys og telys kan også være et godt alternativ.  

Husk at den aller verste forurensningen inne er tobakksrøyk. 

Maten

Mange forbinder jula med nøtter, mandariner, appelsiner, marsipan, småkaker og grøt. Noen matallergikere reagerer på disse matvarene, men heldigvis finnes det gode alternativer.   

Julens matoppskrifter for den allergiske finner du her >>

Kanel og muskatnøtt er krydder som gjerne forbindes med smaken av jul. Julekrydder skaper god lukt og smak, men noen julekrydder kan kryssreagere med enkelte pollenarter, og være kilde til allergiske reaksjoner hos enkelte. 

Alkohol

Ulike alkoholholdige drikker kan inneholde allergener som du kan reagere på. Alkoholen kan både forsterke og utløse en allergisk reaksjon mot mat. En annen kjent utfordring med alkohol, særlig rødvin, men også sprit og øl, er innholdet av histamin. Histamin dannes i vinen under gjæringsprosessen. Mengden varierer fra vin til vin. Histamin er det samme stoffet som skilles ut i kroppen vår ved en allergisk reaksjon, og som blant annet fører til at blodkarene utvider seg og at slimhinner hovner opp. Dette kan gi symptomer som kløe, elveblest, rennende nese og øyne og hodepine. Mange kan også bli varme og rødflammede i ansiktet. 

Her kan du lese om alkohol og allergi >>

No image

Julemat for den matallergiske

Her finner du oppskrifter uten egg, melk, gluten og nøtter. Oppskriftene er levert av nettstedet Minmat.no. 

No image

Allergivennlige juleblomster

Julestjernen har blitt mer og mer populær i Norge og er kanskje julens mest kjære juleblomst. Dessverre er det mange som er allergiske mot julestjernen. Heldigvis fins det flere gode alternativer. 

No image

Alkohol og allergi

At alkohol kan føre til hodepine og andre uheldige reaksjoner er noe de fleste vet, men visste du at disse symptomene også kan være tegn på en allergisk reaksjon?

No image

Juletre og allergi

Det er ingen tvil om at juletre hører julen til. Dessverre er det noen som opplever å reagere allergisk når de får treet inn i stuen. Men, med noen enkle forhåndsregler kan du redusere risikoen for at reaksjoner oppstår.