Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Her finner du pollenvarselet

Allergivennlig julevask

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Mange synes en skikkelig rundvask hører julen til, og skrubber huset fra tak til gulv. Men bruker du spraybaserte vaskemidler kan du faktisk utvikle astma av rengjøringen. NAAF anbefaler å bruke tørre rengjøringsmetoder.

– Spraybaserte rengjøringsmidler er ikke bare farlige for de som har astma fra før, men kan også føre til utvikling av astma, sier til overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet, som mener at slike midler bør forbys.

Sprayer man på hele flater med kjemisk rengjøringsmiddel, vil dessuten aerosoler legge seg på benken og i luften. I tillegg til at man puster inn aerosolene, vil de binde seg til støv som kan virvles opp, og man kan bli eksponert over lengre tid.

Unødvendig bruk

Siden det ikke er luften, men overflaten som skal rengjøres, er det helt unødvendig å bruke sprayprodukter. Litt flytende rengjøringsmiddel på en klut vil ha like stor effekt. Det aller viktigste for å ha et rent hjem er uansett at du sørger for å ha det rent og ryddig, spesielt på kjøkkenet og badet. Rengjør minst én gang i uken, sørg for at matrester skylles av og at oppvasken tas med en gang. Dette er langt viktigere for å unngå fremvekst av bakterier enn å bruke sterke rengjøringsmidler.

– Bruk en god støvsuger med Hepafilter, eller sentralstøvsuger. Deretter kan du bruke tørrmopp og mikrofibermopper på de aller fleste overflater. Er det en flekk som har satt seg fast, for eksempel på gulvet, kan du bruke en sprayflaske med vann som du sprayer på flekken for å få den til å løsne, sier fagsjef inneklima Kai Gustavsen i NAAF. Han mener det skal mye til før du trenger å bruke kjemiske rengjøringsmidler.

– På kjøkkenet kan du bruke litt oppvaskmiddel fra EffektFri på kluten på vanskelige områder, og ellers vaske med vann. På bad og toalett kan du bruke flytende rengjøringsmidler som ikke er klorbaserte. Det holder for å få vekk bakteriene, sier Gustavsen.

Du trenger ikke masse vann og grønnsåpe

I Norge har det lenge vært en tradisjon med bruk av for mye og for sterke vaskemidler. For mange er det vanlig å bruke mye vann og mye vaskemiddel i den tro at da blir det mest mulig rent. Fuktighet og varme gjør at både bakterier og sopp trives og formerer seg. Et fuktig gulv gir optimale vekstforhold for sopp og bakterier. I norske hus og hjem har det vært, og for noen er det fortsatt, en tradisjon å bruke grønnsåpe fordi denne såpen forbindes med noe naturlig rent. Mange tror ennå at det kan settes et likhetstegn mellom grønnsåpe og renhet.

Rengjøringsmidler kan skade både materialer innendørs og gi allergiske reaksjoner.

Det finnes veldig mange forskjellige typer rengjøringsmidler på det norske markedet. Rengjøringsmidler inneholder mange typer kjemikalier. Det kan derfor være vanskelig å velge blant disse. Renholdsprodukter kan inneholde blant annet ammoniakk, klor, løsemidler, konserveringsmidler, parfymer og fargestoffer. Parfymer og fargestoffer er ikke-aktive tilsetningsstoffer og kan utgjøre en ekstra belastning på innemiljøet og helsen. NAAF anbefaler derfor størst mulig bruk av tørre renholdsmetoder.

Norges Astma- og Allergiforbund har flere anbefalte rengjøringsprodukter i sin merkeordning.

Tips for en allergifrisk jul: 

  1. Spyl juletreet forsiktig før det tas inn og sett det til tørk et sted der allergikere ikke ferdes (kjeller/garasje). 
  2. Tørk støv av julepynt som har stått nedpakket.
  3. Unngå å pynte med julestjerne siden den inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. 
  4. Bruk allergitrygge blomster som duftfri asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, peon, duftfrie roser og orkidé. Løkblomster og blomster med sterk lukt kan gi allergiplager.
  5. Bruk batteridrevne kubbe- eller telys siden noen kan reagere på os og lukter fra stearinlys.
  6. Skaff allergivennlig julegodteri som sjokolade uten melk, egg og nøtter.
  7.  Husk at duften av røkelse kan gi pusteproblemer og allergiske reaksjoner som hoste og kløe i nese og øyne.
  8. Oppbevar bjørkeveden ute siden den kan gi allergiske reaksjoner. Eventuelt kan man bruke furu eller or.
  9. Ligg unna bruk av kjemiske vaskemidler. Bruk tørrmopp og mikrofiber samt en god støvsuger med Hepa-filter til julevasken.
  10. Alkohol er en av mange faktorer som kan påvirke en allergisk reaksjon. Noen alkoholholdige drikker inneholder også allergener. Sjekk derfor varedeklarasjonen på drikkevarene.