Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Råd til deg med matallergisk barn i barnehagen

Juletre og allergi

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Det er ingen tvil om at juletre hører julen til. Dessverre er det noen som opplever å reagere allergisk når de får treet inn i stuen. Du blir ikke allergisk mot selve juletreet, men treet kan være yngleplass for allergener i form av muggsopp og gammelt pollen fra andre tresorter og planter. Men, med noen enkle forhåndsregler kan du redusere risikoen for at reaksjoner oppstår.

Juletreet er ofte fuktig av snø eller regn når vi sleper det med oss hjem. Det kan da være lurt å starte med å spyle godt av det, før du lar det tørke i et rom hvor allergikere ikke ferdes, eksempelvis i garasjen eller i kjelleren. Under avdamping frigjøres det irritante mikropartikler til luften, som man helst ikke vil ha inn i stua. Enkelte planteskoler utfører spyling som en service til allergiske kunder. Det er lov å spørre.

Alle juletrær med ekte barnåler gir også fra seg terpentinliknende gasser som kan virke irriterende på slimhinnene. Disse gassene kan utløse astma og andre overfølsomhetsreaksjoner i luftveiene.

Plastjuletre – et godt alternativ

Plastjuletre kan være et godt alternativ for de mest følsomme. Flere planteutsalg, plantasjer og liknende steder selger kunstige juletrær. Disse finnes i alle prisklasser fra de riktig påkostede til de som kan kjøpes for en billig penge med fot og lys inkludert.

Vær oppmerksom på at også trær av plast kan gi allergiske reaksjoner. Sjekk at treet ikke har sterke lukter, og la det stå og lufte seg noen dager før du setter det opp i stuen.

Husk også at plasttreet kan oppbevares og brukes flere år på rad, så sparer du også miljøet og kostnader.

Juletrepynt og dekorasjoner

Støvtørking er en viktig forhåndsregel når man henter inn dekorasjoner og juletrepynt fra loft og kjeller. Det gjelder også det kunstige juletreet. Bruk gjerne tørre rengjøringsmetoder som mikrofiberkluter. Vær også klar over at dersom du har oppbevart julepynten i for eksempel en fuktig kjeller eller en kald bod kan det ha oppstatt muggsopp. 

- Hvis esker med julepynt har blitt satt rett på gulv eller inntil kald murvegg, må du påse at det ikke har blitt fukt og muggsopp på den. Hvis ikke risikerer du å dra med deg dette inn i huset, og det er ikke hyggelig å få ødelagt julestemningen med muggsopp i hus, advarer Kai Gustavsen, fagsjef på inneklima hos Norges Astma- og Allergiforbund.

Når du oppbevarer ting i en kald bod, er det viktig at de ikke står for tett inntil hverandre og veggen, og passe på at det er luftsirkulasjon mellom alle tingene, råder han.