Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Her finner du pollenvarselet

Allergivennlige juleblomster

No image
lg Dato publisert: Sist oppdatert:
Julestjernen er en populær juleblomst her i landet. Dessverre er det mange som er allergiske mot julestjernen, og disse personene kan ikke oppholde seg i samme rom som blomsten uten å få plager. Heldigvis finnes det flere vakre allergivennlige juleblomster du heller kan velge.

Allergivennlige juleblomster 

Om du selv har allergi, skal ha besøk i julen, eller ønsker å gi bort en juleblomst i gave, er det smart å velge en du er sikker på at tåles av de fleste, da varer gleden mye lenger. Det fins heldigvis mange vakre juleblomster som de fleste allergikere også blir glade for. Blant annet duftfrie roser som julerosen, orkidè, Asalea, alpefiol, ardisia, og julekaktus.

 

Fra venstre: asalea, alpefiol, rød orkide. 

Du kan også velge vakre allergivennlige blomsterdekorasjoner

Juledekorasjoner kan settes sammen av akkurat de blomstene du liker og tåler.  

Dekorasjon 1: Sukkulent, hvit ildtopp og eføy. Dekorasjon 2: Sukkulent, rød ildtopp og eføy. Dekorasjon 3: Ardisia sammen med hvite nellikker. 

Holder ikke å knipe av blomsten på julestjernen

Mange tror at det er tilstrekkelig beskyttelse å knipe av blomstene på julestjernen og å bruke den som grønnplante, men det stemmer ikke. Det allergikere reagerer på, er den hvite melkesaften som siver ut igjennom de røde og grønne bladene. Det er derfor ikke nok å knipe av blomstene, man må rett og slett kvitte seg med hele julestjernen om man er allergisk.

Allergiske reaksjoner på julestjerne

Reaksjoner på julestjernen er vel beskrevet. Det er rapportert både kontakteksem og krysseraksjoner, samt anafylaksi hos barn med atopisk eksem. Melkesaften fra julestjernen (Euphorbia pulcherrima, tidligere Poinsettia pulcherrima) inneholder giftige saponiner (en type glykosider) som blant annet også gir hudreaksjoner hos personer med lateksallergi.

Vær også oppmerksom på at svibler kan gi allergiske reaksjoner.

Les om allergivennlige blomster her >>

Les om allergivennlig jul her >>