Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Her finner du pollenvarselet

Eggallergi

No image
nb Dato publisert: Sist oppdatert:
Nyttig å vite om eggallergi - NAAFs faktaark.

Hva er eggallergi?

Allergiske reaksjoner på matvarer kommer av at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i maten. Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos små barn.  Noen får svært kraftige reaksjoner selv av ørsmå mengder av egg, andre får lettere ubehag som går over uten å gi dramatiske konsekvenser.

Matvareallergi, og også eggallergi, er vanligere hos barn enn hos voksne. De fleste vokser av seg eggallergien som småbarn, men noen forblir allergiske mot egg også i voksen alder. Mange barn med matvareallergi, reagerer på flere matvarer, men eggallergi kan opptre alene. Dersom mat som er viktige kilder til næringsstoffer må utelates, er det nødvendig å finne gode alternativer og erstatninger slik at kostholdet blir sunt og godt sammensatt.

Hvilke reaksjoner gir egg hos en eggallergiker?

Hva slags reaksjoner som oppstår hvis en med eggallergi spiser egg eller mat som inneholder egg, varierer fra person til person. Eksempler på reaksjoner er diaré, magesmerter, elveblest, forverring av eksem, pusteproblemer/astma og anafylaksi.

Hva er det man reagerer på?

Det er eggeproteinene som fører til reaksjon. Disse finnes både i eggehviten og eggeplommen. Enkelte eggallergikere kan også få symptomer av os fra steking av egg og damp fra eggekoking og kan da reagere med astma og/eller allergisk snue. I noen få tilfeller kan også steking av for eksempel vafler (eggedamp) være nok til å utløse en allergisk reaksjon.

De mest følsomme kan reagere på små rester på tallerken eller bestikk. Det er da viktig å skylle dekketøyet godt i kaldt vann før det vaskes (proteinene kan brenne seg fast). 

Hvor finnes egg?

Egg i maten kan være merket som eggehvite, eggeplomme og eggepulver. Av og til kan man finne betegnelsene ovalbumin eller lysozym av egg.

Matvarer som ofte inneholder egg er kaker, kjeks, dressinger, remulade, majones, majonessalater, kaviarmix, sennep, spaghetti, makaroni, vafler, pannekaker, fylt sjokolade kokosboller, konfekt, enkelte typer pasta, panerte retter og gratenger. Dette fordrer at man leser innholdsdeklerasjonen veldig nøye før man spiser matvaren. Ifølge matinformasjonsforskriften skal alle produkter tilsatt egg merkes med dette i varedeklarasjonen.

I få tilfeller kan personer med allergi overfor egg også reagere på kjøtt fra kylling, kalkun og høns. Det kan også oppstå kryssreaksjoner med egg fra andre fuglearter, for eksempel vaktelegg.

Det er viktig å lese ingredienslisten nøye fordi det kan noen ganger kan være egg i produkter der man ikke forventer å finne det.

Hva kan en eggallergiker spise?

Egg er en næringsrik matvare, rik på protein, energi og svært næringstestett. Til tross for dette, er den sjelden at eliminasjon av egg fra kosten gir ernæringsmessige konsekvenser. Eggallergi er først og fremst en praktisk utfordring fordi det begrenser utvalget av kaker, kjeks, ferdigmat osv. Egg har egenskaper som er viktige for gode bakverk. Det har god bindeevne, det har emulgerende egenskaper, og det gir struktur i bakverket.

Det finnes eggerstatninger i handelen, "No Egg" og "Egg Replacer". Disse har samme binde- og bakeegenskaper som egg, men har ikke det samme næringsinnholdet. Eggeerstatningen skal tilsettes vann og piskes før den brukes. Mange ganger kan økt mengde bakepulver eller natron være en bra og billigere erstatning. Man kan erstatte 1 egg med 1 spiseskje bakepulver. Husk imidlertid at mye bakepulver setter smak på bakverket. Ved å tilsette 1-2 spiseskjeer maismel får man samme gulfarge som ved bruk av egg.

Man kan også bruke linfrøavkok eller avkok fra kikerter for å oppnå noen av egenskapene eggehviten bidrar med i bakingen. 0,5-1 stk godt moden banan kan også erstatte noe av eggets bakeegenskaper, og kan egne seg til f.eks pannekaker, muffins eller banankake. Yoghurt (og yoghurterstatninger) er også med på å binde/blande bakverket godt. Dersom man kombinerer yoghurt og natron, kan man i tillegg få et luftigere bakerk.  

Ulike typer kjeks kan være populære alternativer til kaker. En del ferdige kakemikser er uten egg.

Bær og frukt er gode alternativer til desserter. De fleste typer sjokoladesaus og gele er uten egg. Saftis, iskrem (uten egg) og sorbet er også lettvinte desserter, men vær oppmerksom på at sorbet kan inneholde egg.

Hvem får eggallergi?

Matallergi mot egg er vanligvis hos småbarn fra 2 måneder (2,5 - 4 % av barna) og forsvinner vanligvis i 6-7 års alderen. Det er sjelden at eggallergier forekommer hos eldre barn eller hos voksne.

Merking av matvarer

En del matvarer er merket med ”kan inneholde spor av egg”. Dette betyr ikke at egg er tilsatt matvaren men at det under produksjon kan ha kommet rester av egg i produktet. De fleste med eggallergi tåler en spormengde egg og kan spise produkter merket med ”kan inneholde spor”. Den enkelte må i samråd med sin lege finne ut om allergiene er så alvorlig at de skal unngå spormengder.

Hvordan behandles eggallergi?

Matvareallergi behandles ved å utelate matvarer som ikke tåles fra kostholdet.

Eggeallergi og vaksiner

Personer med eggallergi kan trygt ta MMR-vaksine, da ingen av komponentene er dyrket på egg. 

Les mer om MMR-vaksine og eggeallergi hos FHI.no>>

Noen virusvaksiner er dyrket på befruktede hønseegg; og det er ofte vaksiner mot influensa, skogflåttencefalitt og gulfeber. Her kan det foreligge spormengder av proteiner fra egg. Svært følsomme pasienter med allergi mot egg kan få reaksjoner på vaksinene. De aller fleste som har eller har hatt eggallergi kan likevel få vaksinene på vanlig måte organisert i primærhelsetjenesten under vanlig beredskap for alvorlig allergisk reaksjon (anafylaksiberedskap).

Pasienter med alvorlig reaksjon (urticaria/elveblest, brekninger, angioødem, luftveisødem, astma eller rhinitt) på egg og som har totalt eggfri kost bør få utført prikktest med vaksinen før eventuelt vaksine settes. Behovet for slik utredning må vurderes i forhold til i hvilken grad de tilhører en av risikogruppene.

Les mer om influensavaksine og eggeallergi hos FHI.no>>

Se film om eggallergi her:

Fakta om eggallergi er utarbeidet i samråd med NAAFs legeråd.  

Last ned denne siden i pdf-versjon her >>