Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Astma og kulde - her er våre beste tips >>

Eggallergi

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Eggallergi er en av de vanligste matvareallergiene hos små barn. Her kan du finne fakta og nyttig informasjon om eggallergi.

Hva er eggallergi?

Allergiske reaksjoner på matvarer kommer av at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i maten. Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos små barn.  Noen får svært kraftige reaksjoner selv av ørsmå mengder av egg, andre får lettere ubehag som går over uten å gi dramatiske konsekvenser.

Matvareallergi, blant annet eggallergi, er vanligere hos barn enn hos voksne. De fleste vokser av seg eggallergien som småbarn, men noen forblir allergiske mot egg også i voksen alder. Mange barn med matvareallergi reagerer på flere matvarer, men eggallergi kan opptre alene. Hvis matvarer som er viktige kilder til næringsstoffer må utelates, er det viktig å finne gode alternativer og erstatninger slik at kostholdet blir sunt og godt sammensatt.

Leter du etter gode oppskrifter uten egg? Som medlem i Norges Astma- og Allergiforbund får du gratis tilgang til den allergivennlige opprskiftsportalen MinMat! 

Hvilke reaksjoner gir egg hos en eggallergiker?

Hva slags reaksjoner som oppstår hvis en med eggallergi spiser egg eller mat som inneholder egg, varierer fra person til person. Eksempler på reaksjoner er diaré, magesmerter, elveblest, forverring av eksem, pusteproblemer/astma og anafylaksi, ofte kalt allergisk sjokk.

Du kan lære mer om anafylaksi her >>

Hva er det man reagerer på?

Det er eggeproteinene som fører til reaksjon. Disse finnes både i eggehviten og i eggeplommen. Enkelte eggallergikere kan også få symptomer av os fra steking av egg og damp fra eggekoking, og kan da reagere med astma og/eller allergisk snue. I noen få tilfeller kan også steking av for eksempel vafler (eggedamp) være nok til å utløse en allergisk reaksjon.

De mest følsomme kan reagere på små rester av egg på tallerken eller bestikk. Det er da viktig å skylle dekketøyet godt i kaldt vann før det vaskes (proteinene kan brenne seg fast). 

For å finne ut hvor følsom du er, kan det være viktig med kostprovokasjon. Det kan du lese mer om her >>

Hvor finnes egg?

Egg i maten kan være merket som eggehvite, eggeplomme og eggepulver. Av og til kan man finne betegnelsene ovalbumin eller lysozym av egg.

Matvarer som ofte inneholder egg er kaker, kjeks, dressinger, remulade, majones, majonessalater, kaviarmix, sennep, spaghetti, makaroni, vafler, pannekaker, fylt sjokolade, kokosboller, konfekt, enkelte typer pasta, panerte retter og gratenger. Dette fordrer at du leser innholdsdeklarasjonen veldig nøye før du spiser matvaren. Ifølge matinformasjonsforskriften, skal alle produkter tilsatt egg merkes med dette i varedeklarasjonen.

I få tilfeller kan personer med allergi overfor egg også reagere på kjøtt fra kylling, kalkun og høns. Det kan også oppstå kryssreaksjoner med egg fra andre fuglearter, for eksempel vaktelegg.

Det er viktig å lese ingredienslisten nøye, fordi det noen ganger kan være egg i produkter der du ikke forventer å finne det. 

Vær oppmerksom på at du kan finne eggeprotein i enkelte typer tannkrem. 

Har du spørsmål knyttet til ernæring og matallergi? Da kan du ta kontakt med vår gratis rådgivningstjeneste >>

Hva kan en eggallergiker spise?

Egg er en næringsrik matvare, rik på protein, energi og svært næringstett. Til tross for dette, er det sjelden at eliminasjon av egg fra kosten gir ernæringsmessige konsekvenser. Eggallergi er først og fremst en praktisk utfordring, fordi det begrenser utvalget av kaker, kjeks, ferdigmat og så videre. Egg har egenskaper som er viktige for gode bakverk. Det har god bindeevne, det har emulgerende egenskaper, og det gir struktur i bakverket.

Det finnes eggerstatninger i handelen, "No Egg" og "Egg Replacer". Disse har samme binde- og bakeegenskaper som egg, men har ikke det samme næringsinnholdet. Eggerstatningen skal tilsettes vann og piskes før den brukes. Mange ganger kan økt mengde bakepulver eller natron være en bra og billigere erstatning. Du kan erstatte ett egg med én spiseskje bakepulver. Husk imidlertid at mye bakepulver setter smak på bakverket. Ved å tilsette 1-2 spiseskjeer maismel, får du samme gulfarge som ved bruk av egg.

Du kan også bruke linfrøavkok eller avkok fra kikerter for å oppnå noen av egenskapene eggehviten bidrar med i baking. 0,5-1 stykk godt moden banan kan også erstatte noe av eggets bakeegenskaper, og kan egne seg til for eksempel pannekaker, muffins eller banankake. Yoghurt (og yoghurterstatninger) er også med på å binde og blande bakverket godt. Hvis du kombinerer yoghurt og natron, kan du i tillegg få et luftigere bakverk.  

Ulike typer kjeks kan være populære alternativer til kaker. En del ferdige kakemikser er uten egg.

Bær og frukt er gode alternativer til desserter. De fleste typer sjokoladesaus og gele er uten egg. Saftis, iskrem (uten egg) og sorbet er også lettvinte desserter, men vær oppmerksom på at sorbet kan inneholde egg.

Du kan lese mer om erstatning av vanlige matvarer i kosten her >>

Hvem får eggallergi?

Matallergi mot egg er vanlig hos småbarn fra 2 måneder (2,5 - 4 prosent av barna) og forsvinner vanligvis ved 6-7 års alder. Det er sjelden at eggallergier forekommer hos eldre barn eller hos voksne.

Her kan du lese om hvordan matallergi utredes >>

Merking av matvarer

En del matvarer er merket med ”kan inneholde spor av egg”. Dette betyr ikke at egg er tilsatt matvaren, men at det under produksjon kan ha kommet rester av egg i produktet. De fleste med eggallergi tåler en spormengde egg, og kan spise produkter merket med ”kan inneholde spor”. Den enkelte må i samråd med sin lege finne ut om allergien er så alvorlig at de skal unngå spormengder.

Hvordan behandles eggallergi?

Matvareallergi behandles ved å utelate matvarer som ikke tåles fra kostholdet.

Eggallergi og vaksiner

Personer med eggallergi kan trygt ta MMR-vaksine, da ingen av komponentene er dyrket på egg. 

Les mer om MMR-vaksine og eggeallergi hos FHI.no>>

Vaksinene mot koronavirus er heller ikke dyrket på egg.

Noen virusvaksiner er dyrket på befruktede hønseegg, og det er ofte vaksiner mot influensa, skogflåttencefalitt og gulfeber. Her kan det være spormengder av proteiner fra egg. Svært følsomme pasienter med allergi mot egg kan få reaksjoner på vaksinene. De aller fleste som har, eller har hatt, eggallergi kan likevel få vaksinene på vanlig måte, organisert i primærhelsetjenesten under vanlig beredskap for alvorlig allergisk reaksjon (anafylaksiberedskap).

Pasienter med alvorlig reaksjon på egg (urticaria/elveblest, brekninger, angioødem, luftveisødem, astma eller rhinitt), og som har totalt eggfri kost, bør få utført prikktest med vaksinen før vaksine eventuelt settes. Behovet for slik utredning må vurderes i forhold til i hvilken grad de tilhører en av risikogruppene.

Les mer om influensavaksine og eggeallergi hos FHI.no>>

Se film om eggallergi her:

Fakta om eggallergi er utarbeidet i samråd med NAAFs legeråd.  

Last ned denne siden i pdf-versjon her >>