Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Forebygg allergiske sykdommer helt fra start

Fisk og skalldyr

No image
nb Dato publisert: Sist oppdatert:
Nyttig å vite om fisk og skalldyr - NAAFs fakktaark

Hva er fiskeallergi?

Allergi overfor fisk skyldes at kroppen reagerer på et protein i fiskekjøttet. Dette proteinet finnes i mange typer fisk, men de fleste fiskeallergikere reagerer på fisk fra torskefamilien. Omtrent halvparten av alle fiskeallergikere vil reagere på all slags fisk. Noen tåler fiskeslag som laks, ørret, makrell og ferskvannsfisk, mens noen bare reagerer på rød fisk og tåler for eksempel torsk.

De allergifremkallende stoffene i fisk er meget varmestabile, og det betyr at de ikke forsvinner under koking eller steking. Enkelte følsomme personer får allergiske reaksjoner hvis de puster inn dampen fra fiskekoking fordi fiskedamp kan gi astmasymptomer.

Allergi mot skalldyr kan også være alvorlig, og varer ofte livet ut. De som reagerer har oftest reaksjon mot alle typer skalldyr som da må unngås.Det skal ikke være veldig vanskelig å unngå skalldyr i kosten, og det utgjør heller ikke noe ernæringsmessig tap å fjerne skalldyr fra kostholdet. Hovedallergenet i skalldyr finnes også i bløtdyr som snegler, blekksprut og muslinger, og det er vanlig med kryssreaksjoner mellom artene.  Vær oppmerksom på at rekeskall kan brukes som fargestoff og at en medisin mot leddplager, Glucosamin, er fremstilt fra rekeskall.

Det er ikke uvanlig å reagere på skalldyr uten å være allergiker. Slike reaksjoner skyldes sannsynligvis histaminfrigjøring.

Det er ingen sammenheng mellom fiskeallergi og allergi mot skalldyr.

Hvilke reaksjoner gir fiskeallergi?

Personer med fiskeallergi kan få kløe i munn og svelg, astmasymptomer, mageplager, utslett og rennende øyne og nese.

I sjeldne tilfeller kan det oppstå en kraftig allergisk reaksjon, såkalt anafylaktisk sjokk med blodtrykksfall og pusteproblemer. 

Hvordan behandles fiskeallergi?

Matvareallergi behandles ved å utelate matvarer som ikke tåles fra kostholdet.

I hvilke produkter finnes fisk?

En god del ferdigvarer inneholder fisk eller fiskeprodukter. Ett eksempel er leverpostei som kan inneholde ansjos, men det er mulig å få kjøpt leverpostei uten ansjos.

Krabbesalat kan inneholde fisk, og crab-sticks er laget av fisk, ikke skalldyr.  I fiskeboller vil det variere hvilken type fisk som er brukt. Oystersaus eller fiskesaus fremstilles blant annet av fisk og skalldyr og brukes som krydder i mange asiatiske retter. Fiskeallergikere tåler som oftest tran fordi den er godt renset for protein.

På varedeklarasjonen skal det stå om produktet inneholder fisk eller ingredienser framstilt av fisk, for eksempel animalsk fett/olje.  For de fleste fiskeallergikere er fiskeoljer ikke noe problem, men noen allergikere er så følsomme at de kan reagere på de spormengdene protein som finnes i oljene.

Det er viktig å lese ingredienslisten nøye fordi det noen ganger kan være fisk i produkter man ikke forventer å finne det.

Fisk og ernæring

Fisk er en viktig kilde til Omega 3 fettsyrer, vitamin D, selen og jod. Tran gir både vitamin D og flerumettet fett, og anbefales i utgangspunktet til alle. Norskprodusert tran inneholder ikke målbare mengder fiskeprotein og ftåles derfor av de fleste med allergi.

Tilskudd av selen og/eller jod må vurderes på bakgrunn av kostens totale sammensetning. Helsepersonell med ernæringskompetanse kan hjelpe til med det.

Hvem får fiskeallergi?

Fiskeallergi viser seg ganske tidlig i livet, men sjelden før ett års alderen, hovedsakelig fordi fisk vanligvis ikke introduseres i kosten før barnet er fylt året. Ofte, men ikke alltid, er det en livslang allergi.

Allergi overfor fisk er et problem i fiskeindustrien, hvor den er årsak til kontakteksem og astmasymptomer.

Selv om noen er alvorlig plaget av fiskeallergi, er det likevel ikke mange på landsbasis som er rammet.

 

Last ned denne siden i pdf-versjon her >>

Her finner du også mer informasjon, tips og råd.