Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Eksem - nå er det viktig å beskytte huden!

Hva er kryssallergi?

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Kryssallergi skyldes at enkelte av proteinene i pollen likner på proteinene i maten. Immunforsvaret vårt leser derfor proteinene fra maten feil, og tror at det er pollen. Dette kan gi allergiske reaksjoner.

Pollenallergi kan være mer enn ille nok i seg selv, men dessverre kan det også medføre at det oppstår reaksjoner mot matvarer, såkalte kryssallergier.

Hva er kryssallergi?

Årsaken til kryssallergi skyldes at enkelte av proteinene i pollen likner på proteinene i maten. Immunforsvaret vårt leser derfor proteinene fra maten feil, og tror at det er pollen. Dette kan gi allergiske reaksjoner. Kryssallergi er svært sjeldent alvorlig og er ikke det samme som en klinisk allergi, men kan oppleves ubehagelig og ikke minst frustrerende.

Symptomer på kryssallergi kan være kløe og hevelse i munn, nese, lepper og hals. Symptomer i mage/tarm og hud kan også forekomme.

Hvem kan få kryssallergi?

Det er ikke alle allergikere som har kryssallergi. Her er det derfor ingen fasit. Hvilken pollenallergi du har er avgjørende for hvilke kryssreaksjoner du er disponert for (se oversikt under). Det er heller ikke gitt at du vil reagere på alle nevnte matvarer. Husk at det er ingen grunn til å utelate andre matvarer enn de som faktisk gir ubehag! 

Vanligste kryssallergier ved pollenallergi:

  • Bjørk, hassel, or, salix (veier, selje, pil): Eple (rå), pære (rå), stenfrukter som fersken, nektarin, kirsebær, morell, plomme, aprikos, mandel og mango, potet (rå), gulrot (rå), hasselnøtt, paranøtt, valnøtt, peanøtt, selleri, kiwi, tomat, jordbær og soya
  • Timotei og andre gressarter: Belgfrukt som bønner, erter, linser og peanøtter, hvete, bygg, rug og havre, tomat 
  • Burot: Selleri, purreløk, løk, hvitløk, urter, urtekrydder og urtemedisin (persille, basilikum, oregano, koriander m.fl.), paprika, solsikkefrø og honning

Andre kjente kryssreaksjoner:

  • Ved middallergi kan det forekomme reaksjoner med skalldyr og bløtdyr.
  • Ved lateksallergi kan man få reaksjoner mot kiwi, avokado og banan.

Hvordan behandles kryssallergi?

For mange pollenallergikere forverres gjerne kryssallergien i løpet av pollensesongen, og en del må da helt eller delvis unngå å spise de matvarene man reagerer på. Mange av matvarene tåles likevel når de blir kokt, stekt eller hermetisert.  Når pollensesongen avtar, avtar ofte også kryssreaksjonene, men for enkelte kan de vedvare året rundt, men da gjerne i litt mildere grad.

For de som er sterkest rammet er eneste behandling å unngå de matvarene som gir reaksjoner. Les da innholdsfortegnelsen på matvarene nøye.

Det er også viktig å behandle pollenallergien. Medisinering bør helst starte før pollensesongen starter, det gir best effekt. Hvilken behandling som gir best effekt er avhengig av symptomene du har. Det fins både reseptfrie legemidler og reseptbelagte medisiner. Legen din kan gi deg god og kyndig veiledning på dette.