Hopp til hovedinnhold

Matallergi og introduksjon av fast føde

Det er mange spørsmål som melder seg når barnet gradvis skal gå over fra morsmelk/morsmelkerstatning til fast føde. Her finner du tips for introduksjon av fast føde, og hva du kan gjøre hvis du mistenker matallergi hos barnet ditt.

Sist oppdatert 22. mars, 2023

Timing for introduksjon av fast føde

Helsedirektoratet anbefaler fullamming frem til barnet er seks måneder, hvis mor og barn trives med det. Det er likevel trygt å introdusere fast føde i form av smaksprøver og tilpasset mat, fra fire måneders alder.

Barn som er arvelig disponert for allergi, barn med alvorlig atopisk eksem, og i noen tilfeller barn med moderat atopisk eksem, har økt risiko for matallergi. Til denne gruppen ble det tidligere gitt råd om å utsette introduksjon av potensielt allergene matvarer, som egg, nøtter og skalldyr. Dette er ikke lenger en anbefaling. Flere studier peker nå på det motsatte. Å introdusere barnet for allergene matvarer fra det er fire til seks måneder gammelt, mens mor fortsatt ammer, kan være gunstig for å forebygge matallergi hos denne gruppen. De allergiene som er best studert med hensyn til dette, er mot egg og peanøtt. Det er likevel viktig å påpeke at det foreløpig ikke finnes noen anbefaling om tidlig introduksjon av matvarer, før barnet har fylt seks måneder.

Introduksjon av nye matvarer

Generelt anbefales det at maten som barnet får er variert med tanke på smak, sammensetning og konsistens. Babyen kan smake på de fleste matvarer. Samtidig er det viktig å være oppmerksom på at når barnet har passert seks måneder vil babyens eget jernlager være relativt tomt. Morsmelk inneholder svært lite jern, og babyen har derfor behov for andre jernkilder. På dette tidspunktet er det viktig at fast føde introduseres. Grøt laget på jernrikt korn, eksempelvis havre og hirse, er en god måte å øke barnets inntak av jern ved oppstart av fast føde.

Introduksjon av nye matvarer til et barn som er disponert for matvareallergi, eller som allerede har utviklet en allergi, kan virke skremmende. Mange velger derfor å introdusere alle nye matvarer, enten det er frukt, grønt eller allergene matvarer, èn og èn, i en periode over 2–3 dager. Dette for å være sikker på at barnet ikke får en reaksjon. Dette er ikke nødvendig. Å bruke så lang tid på tilvenning av alle matvarer, kan medføre at det tar uker, kanskje måneder å oppnå godt mangfold i barnets kosthold, med tanke på næringsstoffer, strukturer og konsistenser, og kan derfor få konsekvenser på andre plan. Så, med mindre det er anbefalt av barnets lege eller annet helsepersonell er det kun nødvendig med forsiktig introduksjon av de vanligste allergene matvarene (eks: melk, egg, fisk, hvete og nøtter).

Introduksjon av meieriprodukter

Fra et allergiforebyggende ståsted er det en fordel om barnet også introduseres for melkeprotein fra starten av, eksempelvis gjennom vanlig barnegrøt, som ingrediens i annen barnemat, og etter hvert som pålegg og i middagsretter. For at ikke melkeinntaket skal gå på bekostning av jernberiket mat, anbefales det å vente med melk som drikke frem til barnet er ett år. Morsmelkerstatning er beriket med jern, og vil derfor være et bedre valg enn vanlig kumelk første leveår, hvis det er behov for annen melk enn morsmelk.

Praktiske tips til introduksjon av fast føde