Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Vet du forskjellen på matallergi og overfølsomhet?

Allergivennlige oppskrifter med høstens beste norske råvarer

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Nå er det mye norsk frukt og grønt i sesong, blant annet blomkål og epler. Her har vi samlet noen deilige, allergivennlige oppskrifter til deg.

Blomkål er mager kost, men også allergivennlig, mettende, fiberrik og enkel å tilberede i alle former. På grunn av den lange varme sommeren er det nå overskudd på blomkål i butikkene. Så hvorfor ikke bli med på dugnaden og bruk blomkål til middag i dag?

Blomkålsuppe

Oppskriften er hentet fra minmat.no. Som medlem i NAAF får du 15 % rebatt på minmat.no. 

Ingredienser:

1 stk blomkål
2 ss margarin uten melk
2 stk løk
3 ss Toro glutenfri lys melblanding
10 dl kraft/buljong
1 dl Odense Erlet eller annen fløteerstatning
salt og pepper

Slik gjør du: 

  1. Rens blomkålen og del den i små buketter. Ta med en del av stilken. Kok dette mørt i kraften. Du kan bruke grønnsaksbuljong istedet for kraft.
  2. Når blomkålen er mør tar du den ut og legger den til side. Spar på kraften! 
  3. Smelt margarin og stek løken til den er myk og blank. Ha i melet og spe med kraften eller grønnsaksbuljongen. Kok opp.
  4. Ha i halvparten av blomkålen (du kan bruke alt hvis du ikke ønsker biter i suppen), og mos det hele med en stavmikser til en gjevn suppe. La så suppen småkoke i ca 15 minutter.
  5. Tilsett erlet eller annen fløteerstatning rett før servering. 
  6. Ha i resten av blomkålbukettene, og smak til med salt og pepper.

Gratinert blomkålgrateng

Denne retten kan serveres alene med litt frisk salat eller godt brød til, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. 

Ingredienser:

1 blomkål 
1 l grønnsaksbuljong/kraft
100 g bacon i terninger
150 g sopp
1 ss margarin uten melk
2 dl erlett eller annen fløteerstatning
1 fedd hvitløk (valgfritt)
salt og pepper
25 g revet soyaost 

Slik gjør du: 

  1. Sett stekeovnen på 225 grader. Smør en ildfast form.
  2. Rens og skjær blomkålen i buketter eller store biter og kok bukettene i grønnsaksbuljongen i ca. 5 minutter til knapt mør. La blomkålen renne av og legg den over i den ildfaste formen.
  3. Del soppen i biter. Smelt margarin i en panne og stek bacon og sopp. Fordel dette over kålen.
  4. Bland fløteerstatningen med litt salt, pepper og evt. finhakket hvitløk, før du fordeler sausen over kålen.
  5. Dryss ost over gratengen og gratiner retten midt i ovnen i ca. 10-15 minutter.

Blomkålris med grønnsaker

Blomkålris er både enkelt å lage og ikke minst næringsrikt og sunt. Prøv det som tilbehør til kjøtt, fisk eller kylling.

Ingredienser:

1 blomkål
2 ss olje eller margarin uten melk 
1 dl amerikansk blanding (mais, gulrot og erter) eller andre valgfrie grønnsaker
1/2 sitron 
Salt pepper og frisk urter 

Slik gjør du:

  1. Rens blomkålen og riv den på et rivjern slik at det ligner couscous. Stek ”blomkålcouscousen” i mild olje.
  2. Tilsett grønnsakene, og stek videre over middels varme til blomkålen blir myk.
  3. Smak til med sitron, salt, pepper og frisk urter. 

 

Hva smaker vel ikke bedre enn norske epler? Så syrlige, men søte på samme tid! Heldigvis tåler også de fleste epler så lenge de er varmebehandlet. Så hvorfor ikke avslutte måltidet med en deilig epledessert, eller med en muffins til kaffen? 

Hjemmelaget eplemos

Eplemost kan brukes som tilbehør til mye. Som syltetøy på brødskiven, som topping på yoghurt, til is eller til og med som tilbehør til kjøttmiddagen. Du kan også lage muffins som beskrevet under. Her er det kun fantasien som setter en stopper. 

Ingredienser: 

1 kg norske epler 
1 dl vann
1 dl sukker
1 ss sitronsaft

Slik gjør du: 

  1. Skyll eplene. Fjern kjernehuset. Del eplene i fire.
  2. Kok opp vann og ha eplene og sitron i. Kok til eplene er møre.
  3. Mos eplene grovt med en stavmikser eller med en sleiv om du bruker skrelte epler.
  4. Tilsett sukker, gi et oppkok og rør til sukkeret er oppløst.
  5. Ha mosen has på varme glass.

Tips: Fordi denne mosen inneholder lite sukker som er med på å redusere holdbarheten, er det best å fryse den i porsjonspakker, for så å ta opp det du trenger etter hvert. 

Eplemuffins 

Til denne oppskriften bruker du eplemost som beskrevet over. 

Ingredienser:

150 g margarin uten melk
1 dl sukker
200 g eplemost
1ts kanel 
180 g semper fin mix (eller annen glutenfri kakemiks)
1/2 ts natron 
1 eple til pynt (valgfritt)

Slik gjør du: 

  1. Rør margarin og sukker hvitt
  2. Bland inn eplemosen og sikt i mel og natron gradvis mens du rører godt.
  3. Ha røren over i muffinsformer
  4. For å lage epleroser vasker du et eple, deler det i to og fjerner kjernehuset. Del det så i tynne båter og stikk båtene ned i muffinsformen med skallsiden opp. Bruk gjerne muffinsbrett om du gjør dette, så holder de formen bedre. 
  5. Stek på 200 grader i ca 10 minutter