Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Dyreallergi berører mange

Farsdag

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:

Farsdag står for døra. Dagen der vi hedrer fedre landet over. 

 

 

Mange velger å gjøre litt ekstra stas på far i huset ved å bake noe godt til frokost, eller by på kake eller kaffemat. Vi har samlet noen oppskrifter der man kan varte opp herren i huset med lettlaget bakverk, ja og som til og med kan være uten egg, melk og gluten, dersom det skulle være nødvendig. Ta med barna på kjøkkenet, og kos dere med resultatet.

Vafler - uten egg, melk og gluten

Ingredienser

  • 250 g Glutenfri lys melblanding. For å gjøre vaflene mer næringsrike, kan noe av det fine melet, byttes ut med glutenfrie havregryn. Da blir vaflene saftige og myke.
  • 6 dl Plantedrikk . Fyldig, glutenfri havredrikk (f.eks Gryr), gir røren mer konsistens og fylde. Bruk gjerne opp rester fra plantebaserte yoghurt- eller rømmeerstattere, og tilsett dette istedet for noe av væsken. Naturell- eller vaniljesmak egner seg svært godt. 
  • 50 g Sukker
  • 20 g Maismel/Maizenna
  • 0,5 ts Bakepulver
  • 2,5 ts Eggerstatning
  • 1 ts Kardemomme (kan sløyfes)
  • 100 g Melkefri margarin

Slik gjør du:

  1. Smelt margarinen på middels varme. Avkjøl.
  2. Bland de tørre ingrediensene
  3. Tilsett væsken litt og litt, og rør ut alle klumper.
  4. La røren svelle i ca 20 minutter før steking. 
  5. Stek vaflene i et godt smurt og oppvarmet vaffeljern.
  6. Avkjøl vaflene på rist.

Bananbrød

Ingredienser:

  • 3-4 stk skrelte, godt modne bananer
  • 75 g sukker
  • 225 g mel etter ønske. Kan gjøres glutenfri, bytt bare ut melet med en glutenfri melbalnding eller melsort (f.eks bokhvete). Dersom man bruker grove melsorter, kan man få behov for ekstra væske. 
  • 2 ts bakepulver
  • 0,5 ts natronsalt
  • 0,5 dl plantedrikk
  • 75 g melkefritt margarin

Valgfritt:

  • 50 g hakkede nøtter
  • En neve rosiner eller tørket frukt
  • 50 g hakket (melkefri) sjokolade
  • 1-2 ss kakao

Slik gjør du:

  1. Smelt margarin og avkjøl.S
  2. Skrell bananene og mos dem med en gaffel
  3. Bland smeltet margarin med bananene, og tilsett deretter de tørre ingrediensene. Det kan være at du må tilsette ekstra væske i form av plantedrikk, særlig dersom du har brukt grove meltyper i blandingen. 
  4. Bland alle ingrediensene forsiktig til en jevn røre. Hell den over i en smurt brødform. 
  5. Stek bananbrødet ved 180-200 grader midt i ovnen; 50-55 min avhengig av ovn. 

Scones uten melk og gluten

Ingredienser:

  • 4 dl vann
  • 1 ss bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 75 g melange u/melk (romtemperert)
  • 500 g Toro glutenfri lys melblanding
  • 1-2 ss sukker

Slik gjør du:

  1. Bland alt det tørre, smuldre margarin i melet og rør inn væsken. Evt. ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør deigen raskt sammen.
  2. Elt deigen til den blir jevn, uten at den blir seig. Klapp eller kjevle ut leiven til en flat kake direkte på bakepapir eller silikonmatte.
  3. Del leiven opp i passe serveringsstykker, men ikke helt i gjennom. Prikkes så med gaffel.
  4. Stekes på 240 grader til de er lett gulbrune. Ca 10 minutter.