Farsdag
Farsdag står for døra. Mange velger å gjøre litt ekstra stas på far i huset ved å bake noe godt til frokost, eller by på kake eller kaffemat. Vi har samlet noen oppskrifter der man kan varte opp herren i huset med lettlaget bakverk, ja og som til og med kan være uten egg, melk og gluten, dersom det skulle være nødvendig.
Vafler - uten egg, melk og gluten
Ingredienser
- 250 g Glutenfri lys melblanding. For å gjøre vaflene mer næringsrike, kan noe av det fine melet, byttes ut med glutenfrie havregryn. Da blir vaflene saftige og myke.
- 6 dl Plantedrikk . Fyldig, glutenfri havredrikk (f.eks Gryr), gir røren mer konsistens og fylde. Bruk gjerne opp rester fra plantebaserte yoghurt- eller rømmeerstattere, og tilsett dette istedet for noe av væsken. Naturell- eller vaniljesmak egner seg svært godt.
- 50 g Sukker
- 20 g Maismel/Maizenna
- 0,5 ts Bakepulver
- 2,5 ts Eggerstatning
- 1 ts Kardemomme (kan sløyfes)
- 100 g Melkefri margarin
Slik gjør du:
- Smelt margarinen på middels varme. Avkjøl.
- Bland de tørre ingrediensene
- Tilsett væsken litt og litt, og rør ut alle klumper.
- La røren svelle i ca 20 minutter før steking.
- Stek vaflene i et godt smurt og oppvarmet vaffeljern.
- Avkjøl vaflene på rist.
Bananbrød
Ingredienser:
- 3-4 stk skrelte, godt modne bananer
- 75 g sukker
- 225 g mel etter ønske. Kan gjøres glutenfri, bytt bare ut melet med en glutenfri melbalnding eller melsort (f.eks bokhvete). Dersom man bruker grove melsorter, kan man få behov for ekstra væske.
- 2 ts bakepulver
- 0,5 ts natronsalt
- 0,5 dl plantedrikk
- 75 g melkefritt margarin
Valgfritt:
- 50 g hakkede nøtter
- En neve rosiner eller tørket frukt
- 50 g hakket (melkefri) sjokolade
- 1-2 ss kakao
Slik gjør du:
- Smelt margarin og avkjøl.S
- Skrell bananene og mos dem med en gaffel
- Bland smeltet margarin med bananene, og tilsett deretter de tørre ingrediensene. Det kan være at du må tilsette ekstra væske i form av plantedrikk, særlig dersom du har brukt grove meltyper i blandingen.
- Bland alle ingrediensene forsiktig til en jevn røre. Hell den over i en smurt brødform.
- Stek bananbrødet ved 180-200 grader midt i ovnen; 50-55 min avhengig av ovn.
Scones uten melk og gluten
Ingredienser:
- 4 dl vann
- 1 ss bakepulver
- 1/2 ts salt
- 75 g melange u/melk (romtemperert)
- 500 g Toro glutenfri lys melblanding
- 1-2 ss sukker
Slik gjør du:
- Bland alt det tørre, smuldre margarin i melet og rør inn væsken. Evt. ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør deigen raskt sammen.
- Elt deigen til den blir jevn, uten at den blir seig. Klapp eller kjevle ut leiven til en flat kake direkte på bakepapir eller silikonmatte.
- Del leiven opp i passe serveringsstykker, men ikke helt i gjennom. Prikkes så med gaffel.
- Stekes på 240 grader til de er lett gulbrune. Ca 10 minutter.