Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Eksem - nå er det viktig å beskytte huden!

Kaker uten melk, egg, gluten og nøtter

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Mai er en deilig vårmåned som ofte byr på festligheter i form av konfirmasjoner og bryllup og ikke minst nasjonaldagen. Med disse nydelige kakene uten melk, egg, gluten og nøtter kan du invitere til fest og være sikker på at de fleste kan ta en bit av kaka.

Oppskriftene er hentet fra MinMat.no. Medlemmer i NAAF får 15 % rabatt på abonnement.  

Pavlova uten egg, melk og gluten 

Pavlova er et syn for øyet og en fest for ganen og ikke minst passer den i både store og små anledninger. 

Ingredienser:

Bunn

  • 2,5 dl vann
  • 2 ts vaniljesukker
  • 8 plater gelatin
  • 5 dl sukker

Vaniljekrem

  • 2 dl soyamelk
  • 1 stk vaniljestang
  • 3 ss sukker
  • 1.5 ss Maizena
  • 2 dl soyafløte

Krem

  • 3 dl soyafløte
  • 1 ss sukker

Pynt

  • 400 g jordbær
  • 250 g blåbær
  • Eller den frukten du liker og tåler

Slik gjør du:

Bunn

  1. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i noen minutter.
  2. Kok opp vann og sukker i ca 10 minutter.
  3. Ta sukkerlaken til side, "vri" opp gelatinplatene fra det kalde vannet og tilsett dem i den varme sukkerlaken.
  4. Tilsett vaniljesukker og pisk massen til den er lett, luftig og stiv med en kjøkkenmaskin i ca 10-15 minutter.
  5. Bruk en frokosttallerken og tegn en sirkel på et bakepapir. Smør bakepapiret godt med olje før du sprøyter ut pavlovaen. Hell massen over i en sprøytepose eller bruk slikkepott og fordel massen i sirkel på bakepapiret. Dette er nok til 2 kaker, samt at du kan sprøyte ut noen pikekyss til å pynte kaken med.
  6. Stekes på 70-80 grader i 1 1/2 -2 timer (skal ikke sprekke). Skru av ovnen og la marengsen ligge i ovnen til ovnen er avkjølt og marengsbunnen er sprø på utsiden.

Vaniljekrem (Pavlova smaker himmelsk uten vaniljekrem også, hvis du synes det blir for mye arbeid)

  1. Kok opp melken sammen med en snittet vaniljestang.
  2. Visp sammen Maizena og et par spiseskjeer med kaldt vann. Rør dette til det blir en jevn og klumpfri røre.
  3. Ta opp vaniljestangen og tilsett maizenablandingen og 1 ss sukker i melken, under stadig omrøring.
  4. La det hele få et oppkok og avkjøl hurtig i vannbad eller i kjøleskap.
  5. Stivpisk fløte og sukker.
  6. Bland kremen forsiktig inn i vaniljesausen, slik at du får en vaniljekrem.

Krem (ønsker du ikke lage vaniljekrem kan du doble denne oppskrtiften)

  1. Pisk fløte og sukker til krem.
  2. Smør kremen oppå vaniljekremen, eller bland de sammen for en mildere vaniljekrem.  

Sammensetning

  1. Rett før servering legger du kremen på kaken og fordeler bærene.

Tips: Det er viktig å vente til like før servering med å tilsette krem eller vaniljekrem på marengsen -  slik at den ikke blir bløt.

Gulrotkake uten melk egg, melk og gluten 

Hvem liker vel ikke gulrotkake? En sikker vinner i alle anledninger. 

 

Gulrotkake er en saftig og god kake som kan lages i ringform eller i muffinsformer.

Ingredienser:

Kakebunn

  • 200 g margarin uten melk
  • 4 stk gulrot
  • 0,5 dl eplejuice
  • 3 dl sukker
  • 240 g Toro glutenfri lys melblanding
  • 2,5 ts bakepulver
  • 4 ts vaniljesukker
  • 0,5 ts muskatnøtt
  • 1 ts kanel

Krem

  • 200 g margarin uten melk
  • 200 g havre smøreost (Obs! Vær oppmerksom på at noen havreprodukter kan inneholde små mengder gluten. Andre alternativer er Tofutti naturell og Violife vegetabilsk kremost)
  • 3 dl melis
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 stk sitron

Slik gjør du:

Kakebunn

  1. Smelt margarin og la det bli fingervarmt.
  2. Skrell og rasp gulrøttene.
  3. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle.
  4. Rør inn juicen.
  5. Tilsett margarinet og bland inn sammen med gulrøtter.
  6. Kaken stekes i en rund kakeform (24 cm) ved 200 °C i 30-40 minutter. Muffins stekes midt i ovnen ved 200 °C i 12-15 minutter. Skal kaken bakes uten egg anbefales det å lage muffins istedenfor kake.
  7. Kaken/muffinsene avkjøles før servering.

Krem

  1. Smelt og avkjøl margarinen.
  2. Riv skallet og press ut saften av sitronen.
  3. Rør sammen alle ingrediensene til du får en glatt og jevn krem.  Kremen kan med fordel stå litt kaldt før den legges på kaken, men det er ikke avgjørende for et godt sluttresultat. Smør kremen godt utover kaken. Dekk gjerne sidene også.

Tips: Pynt kaken med revet gulrot, raspet melkefri sjokolade eller sitronrasp.

Blåbærmuffins uten egg, melk og gluten

Muffins er enkelt å lage og kan pryde ethvert festbord.

Én porsjon gir 30 muffins.

Ingredienser:

  • 1 dl Linfrøavkok (4 dl vann, 2 dl linfrø)
  • 1.5 dl sukker
  • 75 g margarin uten melk
  • 210 g Toro glutenfri lys melblanding
  • 3 ts bakepulver
  • 0.5 dl soyamelk
  • 2.5 dl blåbær

Slik gjør du:

Linfrøavkok

  1. Kok opp vannet og la linfrø småkoke i ca. 5 minutter.
  2. Sil av og bruk avkoksvæsken som eggerstatning.

Tips: For hvert egg som skal erstattes bruker du 3 ss linfrøavkok.

Muffins

  1. Smelt margarin og la det bli avkjølt.
  2. Visp linfrøavkok og sukker, tilsett avkjølt margarin.
  3. Ha i bakepulver og mel. Erstatt gjerne litt av det fine melet med litt grovere type.
  4. Tilsett melk og bland godt
  5. Vær lett på hånden og vend inn bærene.
  6. Bruk to spiseskjeer for å få røren i muffinsformene. Bruk gjerne teflonbelagte muffinsformer eller muffinsformer av silikon. Ønsker du å bruke papirformer burde de smøres litt i bunnen og være varianten med stive kanter.
  7. Stek muffinsene på 225 grader i ca 12 minutter.

God feiring! :)