Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Kanelboller uten gluten, egg og melk

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Kanelbollens utgangspunkt er vanlig gjærdeig. Avhengig av hvilken allergi du har kan du gjøre tilpasninger til oppskriften slik at den også fungerer for deg. Her får du oppskrift på kanelboller uten gluten, egg og melk.

Kanelbolle, eller kanelsnurr som mange kaller det, er gjærbakst som tilsettes kanel og sukker før deigen tvinnes eller knyttes.

Bollene har mange variasjonsmuligheter, og det gjør at du som allergisk også kan finne en variant som passer akkurat for deg. I denne artikkelen gir vi deg noen enkle byttetips, og du finner oppskrift på originale kanelboller og kanelboller uten egg, melk og gluten. 

Kanelbollens utgangspunkt en vanlig gjærdeig. Avhengig av hvilken allergi du har kan du gjøre tilpasninger til oppskriften slik at den også fungerer for deg.

Tåler du ikke hvetemel kan speltmel være en god erstatning. Er det gluten du reagerer på, kan du prøve deg med Toro glutenfri lys melblanding.

Er melkeprotein en utfordring, kan smøret erstattes med margarin uten melkeprotein. Melk kan byttes ut med et vegetabilsk alternativ som havredrikk, eventuelt kan du velge et laktosefritt alternativ hvis du er laktoseintolerant.

Du kan også pensle med vann hvis du ikke tåler egg.

Originale kanelboller:

1 porsjon gir ca 20 boller.

Ingredienser:

150 g smør
5 dl helmelk
1 pk gjær
1 dl sukker
2 ts malt kardemomme
850 g hvetemel

Fyll:

100 g smør
1 dl sukker
3 ss malt kanel

Fremgangsmåte:

Smelt smøret i en kjele, og hell i melken. La melkeblandingen bli fingervarm (37 ⁰C). Smuldre gjæren i en bolle og bland den med litt av melkeblandingen. Hel i resten av væsken sammen sukker, salt og krydder. He i hvetemelet og elt deigen til den blir blank og smidig. La den heve til cirka dobbel størrelse, ca 45 minutter.

Ha litt mel på kjøkkenbenken, legg på deigen og kjevle den ut til en rektangulær leiv, ca 1,5 cm tykk. Smør på romtemperert smør, og stø på sukker og kanel. Rull deigen sammen fra den ene langsiden. Skjær så «rullen» i ca 2 cm tykke biter og legg snittflaten ned på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev på et lunt sted i ca 30 minutter.

Sett stekeovnen på 200 ⁰C. Pensle snurrene med egg. Når ovnen er varm sette du brettet med snurrer midt i ovnen og steker i 12-15 minutter. Avkjøl på rist.

Kanelboller uten egg, melk og gluten:

Oppskriften er hentet fra MinMat.no (PS: Alle medlemmer i NAAF får 15% rabatt på medlemskap hos MinMat.no).

1 porsjon gir ca 12 boller.

Ingredienser:

1 ts FiberHusk
2.5 dl glutenfri havremelk
100 g margarin uten melk
25 g tørrgjær
5.5 dl Toro glutenfri lys melblanding
0.25 ts salt
0.5 ts kardemomme

Fyll:

0,5 dl sukker
2 ss perlesukker
1 ts kanel

Fremgangsmåte:

Bland FiberHusk sammen med melk, og la dette svelle i et par minutter. Smelt halvparten margarin i en kjele og tilsett melken. Avkjøl til 37 ⁰C (fingervarmt). Bland sammen alt det tørre og hell over melkeblandingen.

Les gjerne om de forskjellige melblandingene så du er sikker på at du bruker et mel tilpasset dine allergier eller matreaksjoner.

Arbeid ingrediensene til en blank og smidig deig. 5 minutter i kjøkkenmaskin, noe lengre for hånd. Dekk til og hev i 30-40 minutter på ett lunt sted.

Rør sammen 50 gram margarin, 2 ss perlesukker og 1 ts kanel til fyllet. Ta deigen opp på bakebordet. Elt inn resten av melet. Del deigen i to. Kjevle hver del ut til et rektangel på 10x20 cm. Fordel fyllet på leivene. Rull leivene sammen fra langsiden, og skjær dem i ca 2 cm tykke skiver. Legg kanelbollene i muffinsformer av papir eller rett på en bakepapirkledd stekeplate. Dekk til og etterhev på et lunt sted til dobbel størrelse i ca 30 minutter.

Sett stekeovnen på 250 ⁰C. Pensle bollene med vann. Strø på perlesukker hvis det er ønskelig. Når ovnen er varm steker du kanelbollene midt i ovnen i 8 minutter. La bollene avkjøles tildekket på rist.

Håper det smaker, vel bekomme!