Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Vet du forskjellen på matallergi og overfølsomhet?

Knask eller knep?

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:

Halloween er rett rundt hjørnet og mange små gleder seg til å kle seg ut og å banke dører på jakt etter en real fangst med knask. Noen skal kanskje også arrangere fest hjemme. Dette kan for enkelte skape bekymring hvis barnet har matallergi. Men fortvil ikke, med noen enkle knep og oppskrifter kan alle få en trygg og fin feiring.

På jakt etter knask

Uansett om du har barn med matallergi, venter gjester med matallergi, eller bare rett og slett ønsker å gjøre litt ekstra for at alle skal få en fin feiring, er det noen enkle tips du kan forholde deg til.

  • Velg innpakket godteri som med påtrykt varedeklarasjon. Dette sikrer ikke bare kontaminasjon fra andre godterivarianter, men gjør det også mulig for de voksne og ta en god vurdering på om det er noe barnet kan spise eller ikke.
  • Gelegodteri og skumgummi er noe de fleste tåler, men vær oppmerksom på kontaminasjon hvis det er blandet med andre godterivarianter.
  • Server slagene i separate skåler for å unngå kontaminasjon mellom sortene. 
  • Harde drops og kjærlighet på pinne kan være gode alternativer, men vær oppmerksom på at enkelte varianter kan inneholde melkeprotein.
  • Velg sjokolade uten nøtter. Gode eksempler her er Hval melkesjokolade eller kindermaxi. Sjokolade uten melk kan også være en gledelig overraskelse for en del barn.
  • Popcorn og sukkerspinn er gode og gøyale alternativ som kan spises av de aller fleste.
  • Server frukt og bær. Blåbær og druer er gode alternativ som de fleste tåler og liker. Ikke minst kan det være godt og frisk som et alternativ til alt det søte. Kall dem Dracula- eller monsterøyne og de får nok ben å gå på. 

Skrekkelig gode, allergivennlige oppskrifter 

Heksefingre uten gluten, melk og egg
Heksefingre er enkle å lage, gode på smak og ikke minst et dekorativt innslag på bordet under halloween. 

Ingredienser:

  • 200 g glutenfritt, lyst mel
  • 100 g smør uten melk
  • 1 vaniljestang
  • 80 g sukker
  • ½ ts bakepulver
  • 1 klype salt
  • 4-5 ts vann
  • 10 skålde mandler (evt andre nøtter hvis man ikke tåler mandler)

Fremgangsmåte:

  1. Skåld mandlene: kok opp vann og legg mendlene i. La dem koke noen minnutter til skallet løsner. Skyld mandlene under kaldt vann og fjern skallet. Del dem i to på langs med en skarp kniv.
  2. Sett ovnen på 180 grader med varmluft.
  3. Ha romtemperert smør i en bolle og smuldre i melet.
  4. Del vaniljestangen på langs. Skrap ut vaniljefrøene ved en kniv og bland de sammen med en spiseskje sukker, slik at kornene deler seg.
  5. Tilsett sukker, vaniljesukker, bakepulver og salt til smørblandingen og rør det hele sammen.
  6. Samle kjeksdeigen med 4-5 spiseskjeer vann.
  7. Legg deigen på bordet og del den i 15-20 biter. Rull hver kule ut til en fingerlengde, legg dem på et bakepapirkledd stekebrett og form dem videre til fingre. Fingrene hever noe under steking, så ikke lag dem alt for tykke. Du kan også skjære noen tynne striper i hver knokkel.
  8. Press en halv mandel ned i toppen av hver finger, så det dannes en fordypning. Fjern mandelen igjen før steking.
  9. Dryss litt brunt sukker, kanel eller kakao over fingrene.
  10. Stek fingrene i 10-15 minutter, til de er gyldne. Avkjøl på rist.
  11. Trykk mandlene forsiktig på plass i fordypningen. Du kan også bruke litt rødt syltetøy i fordypningen før du legger på mandlene for en enda skumlere effekt.

Bananspøkelser
(med eller uten sjokolade) 
Bananspøkelser er et sunnere alternativ til altg godteriet, men smaker mminst like godt! 

Ingredienser:

  • 2 eller flere bananer (avhengig av antall gjester. 1 banan holder til 2 personer)
  • Ispinner til antall spøkelser du vil lage
  • 1 plate hvit sjokolade (bruk gjerne en uten melk), valgfritt
  • ½ plate mørk sjokolade (bruk gjerne en uten melk)

Slik gjør du:

  1. Smelt hvit og mørk sjokolade hver for seg i vannbad.
  2. Del bananene i to og sett hver halv banan på en ispinne.
  3. Dypp bananen i hvit sjokolade slik at de blir helt dekt.
  4. Lag øyne og eventuelt munn av mørk sjokolade.
  5. Sett pinnene i en kopp eller legg dem på et fat til avkjøling.

Tips: Du kan også lage spøkelser av hele jordbær på samme måte.

Marengsspøkelser uten egg
Visste du at du kan lage marengs uten egg? Disse søte marengsspøkelsen faller godt i smak hos både liten og stor. 

Ingredienser:

  • Lake fra 1 boks kikerter
  • 0,5 sitron
  • 1 dl melis
  • Noen dråper valgfri konditorfarge, eventuelt rødbetejuice hvis du ønsker farge på spøkelsene.
  • Sort konditorfarge eller mørk sjokolade til å lage øyne.

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 100 grader.
  2. Sil kikertlaken over i en bolle (ikke kast kikerten, de kan du lage noe annet godt av).
  3. Press ut 2-3 ss sitronsaft og bland sammen med laken
  4. Visp laken litt i en kjøkkenmaskin eller med en håndvisp, før du sikter inn halvparten av melisen og visper videre til du har en stiv marengs. Smak så til med resten av melisen.
  5. Vens så forsiktig inn konditorfarge til ønsket resultat.   
  6. Ha marengsen over i en sprøytepose og lag små spøkelser på bakepapirkledd stekebrett.
  7. Sett brette i ovnen og stek dem i 1 god time, litt avhengig av størrelsen. Skru av ovnen, men la spøkelsene stå der til de er helt avkjølte, det er da stivner!
  8. Bruk en tannpirker og tegn på øyne og munn på spøkelsene.

Snakk med barna

Det kan være lurt å snakke med barna før dager som dette, og forklare dem litt rundt hvilke forhåndsregler de bør ta for å unngå rekasjoner. Barn forstår mer av sin allergi enn vi tror, så gir dem redskapene de trenger til å ta bevisste valg selv, gjør vi halloween og liknende dager enklere å mestre for både liten og stor.