Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Eksem - nå er det viktig å beskytte huden!

Litt ekstra kjærlighet til den matallergiske <3

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:

14. februar er valentinsdagen, en feiring av kjærlighet og romantikk, en dag da mange ønsker å vise at de setter litt ekstra pris på sin kjære.

Det sies at veien til mannens hjerte går via magen, og det gjelder nok også for mange kvinner. Her finner du litt tips og råd til hvordan du kan varme en matallergikers hjerte med noe spiselig. 

I denne artikkelen har vi tatt hensyn til de hyppigst forekommende allergiene. Oppskriftene er hentet fra MinMat.no. For flere gode, allergivennlige oppskrifter tilpasset deg og dine, se MinMat.no (medlemmer i NAAF får 15 % rabatt).

Grove scones uten melk, egg og gluten

Grove scones går fort å lage og er ypperlig til frokost. Og hva gir vel ikke en bedre start på dagen enn å spise en rolig frokost, på et dekket bord, sammen med sine kjære? 

 

Ingredienser:

  • 450 g grovt glutenfritt mel, type Toro
  • 0.5 ts salt
  • 1 ss sukker
  • 1 ss bakepulver
  • 75 g margarin uten melk
  • 4 dl soyamelk (evt annen melk som tåles)
  • 1 ts FiberHusk (fås kjøpt på helsekost)
  • Hvis du ønsker kan du tilsette biter av frukt eller bær 

Slik gjør du:

  1. Bland det tørre i en stor bakebolle og smuldre inn margarin.
  2. Visp sammen FiberHusk og væsken, la det svelle i noen minutter.
  3. Tilsett væsken og elt alt godt sammen. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.
  4. Bruk litt mel på bordet og hell ut deigen. Du kan også helle deigen rett på bakepapiret. Bruk en slikkepott og fordel deigen utover til deigen er ca. 2 cm høy.
  5. Hvert emne deles nesten igjennom med kniv eller slikkepott på kryss, slik at du kan bryte de fra hverandre etter steking.
  6. Stek sconesen ved 180 grader i ca 15 minutter.

Rød smoothie med bær 

Overrask med en rød smoothie til lunsj. Smoothie er både sunt og godt og kan varieres i det uendelige. Den kan klargjøres på forhånd, og passer godt til matpakken. 

rosa smoothie

Ingredienser:

  • 2 dl yoghurt/soyayoghurt eller annen yoghurt som tåles
  • 2 dl fryste bær (ect. bringebær, jordbær eller blåbær)
  • 0.5 stk banan

Slik gjør du:

  1. Tilsett alle ingrediensene i en blender.
  2. La maskinen gå 10-20 sekunder, til du har en jevn og god smoothie
  3. Hell smoothie over i glass eller på flaske.

Indisk kyllingsuppe

Red_curry

Indisk kyllingsuppe er en smaksbombe som må prøves, og den varmer godt på kalde dager og er perfekt til middag. Dekk bordet og server suppen sammen med ris eller et godt brød. 

Ingredienser:

  • 1 stk løk
  • 1 ss olje
  • 1 fedd hvitløk
  • 0.5 stk chili
  • 1 ss ingefærrot
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk eple
  • 2 ts karri
  • 10 dl vann
  • 2 stk hønsebuljong - se informasjon
  • 2 dl kokosmelk
  • 4 stk kyllingfilet
  • hvit pepper og salt

Slik gjør du:

  1. Vask og skrell grønnsakene, og klargjør ingrediensene.
  2. Finkutt hvitløk, ingefær og chili.
  3. Kutt gulrot og løk i tynne strimler.
  4. Riv eple på et rivjern rett før du tilsetter dette i suppen.
  5. Skjær kylling i strimler (1 x 2 cm).
  6. Varm oljen og stek kyllingen til du har en fin stekeskorpe på alle sidene.
  7. Fres grønnsakene og hell alt over i en stor kjele.
  8. Tilsett kraft (buljong utrørt i 0.5 liter vann per terning). Du kan gjerne bytte ut hønse-/kyllingbuljong med grønnsakskraft.
  9. La det koke opp og tilsett kokosmelk og eple.
  10. Smak til med salt, pepper, karri og chili.

Frisk frukt og bær med sjokolade 

Rund av måltidet med frisk frukt og bær dyppet i sjokolade. Har du fondue kan du bruke det også. De som tåler melk kan bruke vanlig sjokolade. 

Ingredienser: 

  • 125 g Delfia kokosfett
  • 2.5 dl melis
  • 1 ss vaniljesukker
  • 2 ss kakaopulver
  • Frukt eller bær som tåles

Slik gjør du:

  1. Smelt delfiafettet i en kjele på svak varme.
  2. Bland sammen melis, vaniljesukker og kakao og tilsett i det smeltede delfiafettet. Rør til du får en glatt og blank sjokoladesaus. Tilsett mer melis hvis sausen blir for tynn.
  3. Rens og skrell frukt og bær som f.eks jordbær, bananer og druer som du legger på et serveringsfat eller i skåler.
  4. Tre bær/fruktbiter på en trepinne (grillspydd i tre fungerer bra) og dypp i sjokoladesausen.

Kanelboller uten melk, egg og gluten 

Hva lukter vel ikke mer kjærlighet enn fersk gjærbakst? 

Ingredienser:

  • 4 dl soyamelk eller annen melk som tåles
  • 1 pk tørrgjær
  • 0.5 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 125 g margarin uten melk
  • 90 g sukker
  • 600 g Toro glutenfri lys melblanding
  • 3 dl rosiner (kan droppes)
  • 1 dl perlesukker
  • 3 ss kanel
  • 4 ss margarin uten melk til pensling

Slik gjør du:

  1. Bland alt det tørre i en bolle.
  2. Smelt margarin. Når margarinen er smeltet tilsetter du melken slik at blandingen får rett temperatur (37 grader).
  3. Rør alt sammen til du får en fin deig.
  4. Sett deigen til heving (med et lokk eller et rent håndkle) på et lunt sted i ca 30 minutter.
  5. Ta deigen ut på et bakebord med mel, og trill deigen til en lang pølse som kjevles til en 20-30 cm lang leiv.
  6. Pensle leiven med smeltet margarin.
  7. Dryss over kanel, perlesukker og rosiner.
  8. Rull deigen sammen, og skjær den i ca 2 cm tykke deler. Legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett, eller i en form.
  9. Etterhev og stek dem midt i ovnen i 30-40 minutter på 200 grader.

Nyt dagen, sammen <3