Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Eksem - nå er det viktig å beskytte huden!

Matoppskrifter fra Voksentoppen

No image
Lisa Dato publisert: Sist oppdatert:

Her finner du en samling av oppskrifter innen kategoriene kaker, desserter, vafler, gjærbakst og middagsoppskrifter. Oppskriftene er utviklet ved Rikshopitalet avdeling Barneklinikken Voksentoppen. Alle oppskriftene er uten nøtter, fisk, skalldyr og melk og noen er også uten egg og gluten.

Innhold:
•Hverdagsvafler
•Aprikoskake
•Eplekake
•Ferskenkake
•Sjokoladekake
•Sjokoladekake / Sjokolademuffins
•Kakemenn
•Pepperkaker
•Havrekjeks
•Pannekaker
•Odense Erlet is
•Boller uten melk
•Boller
•Brød uten gluten
•Toro grovt glutenfritt brød
•Risgrøt
•Lasagne
•Kjøttkaker
•Brun saus til kjøttkaker
•Karbonader

HVERDAGSVAFLER
Oppskrift uten/kan lages uten:
X Egg X Melk

Ingredienser
2 ½ dl melk / vann / eplejuice
1 dl vann
3 ½ dl hvetemel
1 ts bakepulver
100 g sukker
1 ss maismel

Deretter tilsettes:
1 dl smeltet smør
½dl vann

FREMGANGSMÅTE
1. Pisk sammen væsken, hvetemelet og bakepulveret til en glatt, klumpfri røre.
2. Når røren er blitt glatt, tilsettes smeltet smør og mer vann.
3. La røren svelle i ca. 30 minutter før du steker vaflene.

Kilde: BKL Voksentoppen


APRIKOSKAKE
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

Ingredienser
1 boks hermetiske aprikoser uten kraft
20 g bakepulver
3 dl sukker
6 dl Toro fin kakemix eller Semper fin
½dl Pofiber
100 g Melange uten melk og salt
½dl vann / melk / risavkok / havreavkok

Fremgangsmåte
1. Den hermetiske aprikosen moses uten kraft med en hurtigmikser eller stavmikser.
2. Hell mosen over i en kjøkkenmaskin og visp sammen med sukker og bakepulver til det blir luftig.
3. Sikt melet i bakebollen.
4. Spe med smeltet Melange og varm væske.
5. Det heles vispes godt og helles over i brødform, 2 liter.
6. Stek som angitt nedenfor.
7. Avkjøles på rist.

STEKETEMPERATUR: 175°C
STEKETID: Ca. 35 minutter

TIPS:Hvis man ønsker, kan man bytte ut væsken med kraften fra aprikosene. Dette gir mer smak og gjør kaken saftigere.

Kilde: Ann Eli Mavrakis, Kjøkkenssjef v/BKL Voksentoppen, 3.1.00


EPLEKAKE
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

Ingredienser
3 dl Toro fin kakemix eller Semper fin
1½ ts bakepulver
1½ dl sukker
75 g smør, evt. Melange uten melk og salt
1½ dl melk, evt. rismelk eller eplejuice
2 epler
kanel

Fremgangsmåte
1. Bland det tørre i en bakebolle og smuldre i mykt smør.
2. Tilsett melk/rismelk/eplejuice forsiktig til det henger sammen. Ikke rør for mye.
3. Smør en rund form og strø den med semulegryn. Hell røren i formen.
4. Skrell eplene og skjær dem i båter. Putt de godt ned i deigen, gjerne i et pent mønster
5. Strø kanel på toppen.
6. Stek som anvist nedenfor.

STEKETEMPERATUR: 225 – 250°C
STEKETID: 20 – 30 minutter.

Kilde/Opphav: Kakeboken "Fristelser uten egg", Dyade Forlag, 2000./ BKL Voksentoppen

FERSKENKAKE
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

Ingredienser
300 g hermetisk fersken uten kraft
6 dl Toro fin kakemix eller Semper fin
2 dl sukker
30 g bakepulver
1 dl smeltet Melange uten melk og salt
1,5 dl ferskenkraft / vann

Fremgangsmåte
1. Hermetisk fersken uten kraft moses i en hurigmixer el.l.
2. Bland det tørre og ha i den mosede ferskenmassen.
3. Det hele røres sammen i en kjøkkenmaskin med visp.
4. Spe med varm væske.
5. Ha i Melangen til slutt.
6. Rør godt slik at det piskes luft inn i massen.
7. Hell massen i en brødform, 2 liter.
8. Stekes som angitt nedenfor.

STEKETEMPERATUR: 175°C
STEKETID: Ca. 40 minutter

TIPS: Oppskriften egner seg godt til muffins også. Fordel i muffinsformer og stek i ca. 10-12 minutter midt i ovnen.

Kilde: Ann Eli Mavrakis, Kjøkkenssjef v/BKL Voksentoppen

SJOKOLADEKAKE
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

INGREDIENSER
Kakebunnen
10 dl hvetemel, evt. fint glutenfritt mel
4 dl sukker
½dl kakaopulver
6 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
½ts kardemomme
½ts kanel
200 g margarin, evt. margarin uten melk
6 dl vann / eplejuice
Glasur
125 g margarin, evt. margarin uten melk
3 ss vann
2 ts vaniljesukker
1½ ss kakaopulver
300 g meils

FREMGANGSMÅTE
Kakebunnen
1. Bland de tørre ingrediensene og smuldre i mykt smør.
2. Rør i vann / eplejuice.
3. Fordel røren i 2 smurte runde kakeformer eller i en bakepapirkledt langpanne.
4. Stek som angitt nedenfor.
5. Avkjøl på rist.
Glasuren
1. Smelt smør i en gryte.
2. Rør i alle ingrediensene.
3. Smøres utover kaken med en gang da glasuren stivner fort.

STEKETEMPERATUR: 200°C
STEKETID: Ca. 40 minutter.

TIPS: Kaken egner seg godt til å fryse.Ønsker du en krydderkakevariant kan du tilsette mer kanel og kardemomme, og evt. bruke noe mindre kakaopulver.

Kilde/Opphav: Kakeboken "Fristelser uten egg", Dyade Forlag, 2000./ BKL Voksentoppen

SJOKOLADEKAKE / SJOKOLADEMUFFINS
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk

INGREDIENSER
Kakebunn
1 dl vann
2 dl Soyasemp / havreavkok / risavkok / eplejuice
1 dl smeltet melange uten melk og salt
30 g bakepulver
2 ts vaniljesukker
3 dl sukker
5 dl finbakstmel
20 g kakao
1 krm salt

Glasur
50 g melange uten melk og salt
150 g melis
2 ss kakao
3 ss sterk kaffe
1 ts vaniljesukker

FREMGANGSMÅTE
Kakebunn
1. Bland sammen de tørre ingrediensene.
2. Varm væsken og smelt melangen. Hell dette over i det tørre mens kjøkkenmaskinen går ved lav hastighet.
3. Når ingrediensene har blandet seg, skrus hastigheten på maskinen opp og røren vispes i ca. 5-10 minutter.
4. Røren helles i en smurt rund form, 24 cm i diameter, eller i muffinsformer og stekes som angitt nedenfor.
5. Avkjøl på rist.
Glasur
1. Pisk melange lys og luftig
2. Tilsett litt melis om gangen og pisk til den blir luftig.
3. Tilsett kakao og spe med litt varm kaffe til slutt.
4. Smør glasuren over kaken.

STEKETEMPERATUR: 175°C
STEKETID: Kake: Ca. 45-50 minutter
Muffins: Ca. 10-12 minutter

TIPS:Denne kaken kan også brukes som sukkerbrød ved å kutte ut kakao. Som krem kan du bruke pisket Odense Erlet.

Kilde: Ann Eli Mavrakis, Kjøkkenssjef v/BKL Voksentoppen

KAKEMENN
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk

Ingredienser
100 g smør uten melk
3 ½ dl sukker
1 ½ ts hornsalt
10-12 dl hvetemel
2 ½ dl melk / rismelk

Pynt
Konditorfarge eller melisglasur og / eller gelétopper

Fremgangsmåte
1. Smelt smør og avkjøl.
2. Bland alt det tørre, bruk 10 dl mel til å begynne med.
3. Lag en grop i melet og hell i melk og smør. Rør deigen raskt sammen.
4. Elt evt. inn mer mel, men ikke elt deigen for mye.
5. Dekk deigen med plast og sett den i kjøleskapet i 1-2 timer.
6. Elt deigen lett sammen og kjevle den ut til en 3-4 cm tykk leiv. Stikk ut kakemenn, koner og andre figurer.
7. Lett figurene på stekeplate dekket med bakepapir.
8. Stek som angitt nedenfor. Kakene skal være hvite og porøse når de er ferdig.
9. Avkjøl kakene på rist.
Dekorering
1. Dypp en svovelfri fyrstikk i konditorfargen og mal på kakene til pynt ELLER
2. Sprøyt på melisglasur, gjerne farget med litt kakao eller konditorfarge.
3. Også gelétopper kan brukes til pynt. De festes med litt melisglasur.

STEKETEMPERATUR: 200°C
STEKETID: 7-10 minutter

TIPS: Man kan nå få kjøpt melis med sjokolade- (brun farge), sitron- (gul farge) og jordbærsmak (rød / rosa farge). Denne melisen egner seg godt til pynt på denne typen kaker.

Kilde: BKL Voksentoppen

PEPPERKAKER
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

Ingredienser
1 dl vann
300 g melkefri margarin
1 ss natron
8-10 dl glutenfri melmix
1 dl Pofiber
4 dl sukker
1½ dl sirup
1-2 ts kanel
1-2 ts nellik

Fremgangsmåte
1. Varm opp sukker, sirup, vann, margarin og krydderier til margarinen har smeltet.
2. Bland godt sammen natron og halvparten av melet. Bland dette i væsken og rør godt.
3. Tilsett resten av melet litt etter litt og rør godt hele tiden til deigen blir glatt og smidig.
4. Dekk til deigen og la den stå kjølig natten over.
5. Kjevle ut deigen og stek en prøvekake. Deigen bør ikke flyte ut. Dersom den gjør det, tilsett litt mer mel.
6. Stek kakene eller pepperkakehusdelene som anvist nedenfor og la kakene kjølne på platen.

Hvis du skal lage pepperkakehus monteres delene med smeltet sukker: Smelt sukkeret i en tykkbunnet kjele eller stekepanne. Sørg for at det ikke brenner seg!.
Pynt kakene/huset med melisglasur, nonstop, seigmenn og hva man ellers måtte ønske.

STEKETEMPERATUR: 150°C
STEKETID: Ca. 10 minutter.

TIPS: Det kan være morsomt å eksperimentere med pynten på kakene. Prøv f.eks. å farge melisen med konditorfarge. Man kan også få kjøpt ferdig farget melis med smakstilsetning. Prøv nye typer godteri til å pynte med (lakrislisser kan f.eks. bli fint som hår på kakemenn, saltpastiller kan bli fine knapper osv.)

Kilde: Hege Juliane Olsen, ass. kjøkkensjef v/BKL Voksentoppen.

HAVREKJEKS
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

Ingredienser
250 g havregryn
150 g Toro Brød- og kakemix
1 ss hornsalt
60 g farin
½ts salt
2½ dl vann / eplejuice
1 ss sirup
125 g Melange uten melk

Fremgangsmåte
1. Bland alt det tørre.
2. Varm Melangen til den er flytende, men ikke for varm.
3. Varm vannet litt (ca. 45°C) og rør ut sirupen i vannet.
4. Bland væsken og den smeltede Melangen i det tørre og rør deigen sammen.
5. La deigen ligge kaldt i ca. 20 minutter.
6. Kjevle deigen ut til 2-3 mm tykkelse. Stikk ut runde kjeks, f.eks. med et glass.
7. Stek som angitt nedenfor.
8. Avkjøl på rist.
9. Oppbevares i tett boks.

STEKETEMPERATUR: 200 °C
STEKETID: Ca. 10 minutter.

OBS!! Barn som har cøliaki anbefales å unngå havre i kostholdet.

Kilde: Ann Eli Mavrakis, kjøkkensjef v/BKL Voksentoppen

PANNEKAKER
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

Ingredienser
4 dl vann / Farris
60 g maismel
120 g Toro fin kakemix eller Semper fin
1 krm salt
? bakepulver
1 ss sukker
Melange uten melk til steking.

Fremgangsmåte
1. Bland mel og salt i en bakebolle.
2. Tilsett væsken og rør til en glatt, klumpfri røre.
3. La røren svelle i ca. 30 minutter.
4. Stek tynne pannekaker med Melange i pannen
Kilde: Marianne H. Antonsen, tidl. kjøkkensjef v/BKL Voksentoppen, aug 2000


ODENSE ERLET IS
(ca. 20 begre)
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

Ingredienser
Is med bringerbærsmak
8 dl Erlet (produsent: Odense Marcipan)
200 g sukker
600 g frosne bringebær
100 g melis
1 knivsodd salt

Is med vaniljesmak
4 dl Erlet (produsent: Odense Marcipan)
150 g sukker
100 g vaniljesukker
100 g melis
1 knivsodd salt

Is med sjokoladesmak
4 dl Erlet (produsent: Odense Marcipan)
200 g sukker
2 ss drikkekakaopulver
100 g melis
1 knivsodd salt

Fremgangsmåte
1. Odense Erlet, sukker og salt piskes til det er tyktflytende/nesten stiv.
2. Bringebæris: Bær og melis tines litt og moses. Ha bærmassen i den piskede Odense Erlet-massen.
Vaniljeis: Bland vaniljesukker og melis i Odense Erlet-massen.
Sjokoladeis: Bland kakaopulver og melis i Odense Erlet-massen.
3. Dersom du ønsker isen litt søtere, tilsett mer melis.
4. Helles i små begre og fryses.

TIPS: Prøv å variere med forskjellige typer frosne bær etter smak.

Kilde: Ann Eli Mavrakis, Kjøkkenssjef v/BKL Voksentoppen

BOLLER UTEN MELK
(ca. 25 boller à 60 g)
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk

INGREDIENSER
1 l vann
250 g melange uten melk og salt
2 pk gjær
1,7 kg hvetemel
275 g sukker

FREMGANGSMÅTE
1. Bland alt det tørre i kjøkkenmaskinen.
2. Tilsett vann og smeltet melange.
3. Kjør deigen sammen til den slipper kanten av bakebollen.
4. Sett deigen godt tildekket på et lunt sted og la den heve til dobbel størrelse.
5. Når deigen er ferdighevet, taes den ut av bakebollen og eltes.
6. Del deigen i passende emner og form boller. Legg på smurt stekeplate.
7. Dekk til stekeplaten(e) og hev en gang til før steking.
8. Stek som angitt nedenfor.
9. Avkjøl på rist.

STEKETEMPERATUR: 200° C
STEKETID: Ca. 10 minutter midt i ovnen.

OBS! Ved bruk av TØRRGJÆR, bland gjæren i melet og tilsett væske som holder ca. 45°C. Ved bruk av FERSK GJÆR, rør gjæren ut i væske som holder ca. 37° C.

Kilde: Ann Eli Mavrakis, Kjøkkenssjef v/BKL Voksentoppen

BOLLER
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

INGREDIENSER
ca. 4 dl vann
50 g smeltet melkefri margarin
½pk gjær
½dl Pofiber
300 g Semper fin eller Toro fin kakemix
1 dl sukker
½ts kardemomme

FREMGANGSMÅTE
1. Bland alt det tørre i en bakebolle eller kjøkkenmaskin.
2. Tilsett smeltet margarin og væske og bland godt.
3. Hell røren i muffinsformer.
4. Heves i ca. 20 minutter.
5. Stek som angitt nedenfor.
6. Avkjøl på rist.

STEKETEMPERATUR: 210°C
STEKETID: 10-12 minutter

OBS! Ved bruk av TØRRGJÆR, bland gjæren i melet og tilsett væske som holder ca. 45°C. Ved bruk av FERSK GJÆR, rør gjæren ut i væske som holder ca. 37°C.

Kilde: Hege Juliane Olsen, ass. kjøkkensjef v/BKL Voksentoppen.

BRØD uten gluten

(2 stk.)
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

INGREDIENSER
ca. 1,2 l vann
1 dl olje
1 pk gjær
¾dl Pofiber
2 pk Toro grov eller Semper grov
1 ts sukker
1 ts salt (en liten teskje)

FREMGANGSMÅTE
1. Bland alt det tørre.
2. Tilsett olje og vann og elt godt.
3. Helles i 2 stk. godt smurte brødformer à 1,5 liter.
4. Heves i ca. 20 minutter.
5. Stek som anvist nedenfor.

STEKETEMPERATUR: 200°C
STEKETID: Ca. 20 minutter.

OBS! Ved bruk av TØRRGJÆR, bland gjæren i melet og tilsett væske som holder ca. 45°C. Ved bruk av FERSK GJÆR, rør gjæren ut i væske som holder ca. 37°C.

TIPS: Om ønskelig kan man tilsette linfrø eller lignende. Gjør da som følger:
1. alternativ: ½ dl linfrø legges i bløt i 2 dl vann natten over. Bruk linfrøvannet som en del av væsken.
2. alternativ: Kok opp ½ dl linfrø og 2 dl vann. La det småkoke i 10 minutter. Avkjøl vannet med linfrø til passe temperatur (45-50°C) og bruk i deigen. Gir god smak.

Kilde: Hege Juliane Olsen, ass. kjøkkensjef v/BKL Voksentoppen.

TORO GROVT GLUTENFRITT BRØD
Oppskrift uten/kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

INGREDIENSER
1 brød i 1,5 liters form
415 g Toro grov glutenfri brødblanding
½pk gjær / tørrgjær
4 dl vann
½dl olje
½ss Fiberhusk
¼dl Pofiber

2 brød i 1,5 liters form
1 pk Toro grov glutenfri brødblanding
1 pk gjær / tørrgjær
9 dl vann
1 dl olje
1 ss Fiberhusk
½dl Pofiber

FREMGANGSMÅTE
1. Hell brødblandingen i en bakebolle.
2. Løs opp gjæren i lunkent vann (37°C). Hvis tørrgjær brukes, hell den rett i brødblandingen. Fiberhusken løses opp i litt av væsken. La det stå noen minutter til væsken blir ”fyldig” (eggehvitekonsistens).
3. Hell på væsken FØR mikseren settes i gang og la mikseren gå 2-3 minutter.
4. Spray / smør en eller to brødformer og hell deigen i formen(e). Prikk brødet og pensle det med vann.
5. Sett brødet til heving på et lunt sted, ca. 25-30 minutter.
6. Stek som angitt nedenfor.
7. Avkjøles på rist.

STEKETEMPERATUR: 210°C
STEKETID: 30-35 minutter på nederste rille.

TIPS: Dersom man ønsker et lysere bakverk, kan man erstatte en del av den grove brødblandingen med tilsvarende mengde Toro Lys Glutenfri Brødblanding. Etter heving kan brødet om ønskelig pensles med litt væske og strøs med sesamfrø eller knust bokhvete.

Kilde: Toro, Oppskrift på baksiden av Toro Grov Glutenfri Brødblanding

RISGRØT
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

INGREDIENSER  1 PORSJON   4 PORSJONER  
Grøtris / risgryn   37 g   150 g 
Salt   1 knivsodd   ½ts 
Vann   1 dl   4 dl 
Melk   2 ½ dl   1 liter  
        
Uten melk       
Grøtris /risgryn   37 g   150 g 
Salt   1 knivsodd   1/2 ts 
Vann    1 1/2 dl   6 dl 
Rismelk   2 dl   8 dl 
Odense Erlet   1/2 dl   1 dl
 

Fremgangsmåte
1. Kok opp vannet, dryss grøtrisen / risgrynene i og rør til det koker opp. Ha i salt.
2. Kok grynene under lokk til vannet er trukket inn.
3. Spe med ( helst ) kokende melk / rismelk.
4. Sett kjelen på rist og la grøten trekke ferdig.
5. Oppskrift uten melk: Odense Erlet has i like før servering. Gi det hele et raskt oppkok.

Kilde: Marianne H. Antonsen, tidl. kjøkkensjef v/BKL Voksentoppen, aug 2000

LASAGNE
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

INGREDIENSER
4 porsjoner
Kjøttsaus
Kjøttdeig 400 g
Gulrot 200 g
Løk 200 g
Vann ca. 1½ dl
Tomatpurré 84 g
Oregano 1 ss
Basilikum 1 ts
Timian 1 ts
Salt og pepper
Melange uten melk til steking

Ostesaus
Melk 5 dl
Melange 2 ss / 32 g
Hvetemel 3 ss / 32 g
Revet ost 80 g

Hvit saus uten melk
Melange uten salt og melk 32 g
Hvetemel / glutenfritt mel 32 g
Grønnsaksbuljong 4 dl
Odense Erlet 1 dl
Salt og pepper

Ellers
Lasagneplater / glutenfri pasta
Revet ost til topping.
Potetmospulver eller potetgull kan strøs over som erstatning for osten.

FREMGANGSMÅTE
Kjøttsaus
1. Skrell løk og gulrøtter. Løken kuttes i terninger eller halve løkringer. Gulroten rives på rivjern
2. Stek kjøttdeigen i 2 omganger, slik at det blir en fin, brun stekeskorpe.
3. Surr løken blank og mør i en stekepanne eller kasserolle.
4. Bland så sammen kjøttdeig, løk og gulrøtter. Spes med vann og la det hele småkoke i ca 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
5. Bland i tomatpuré og krydderurter hvis ønskelig.

Ostesaus / hvit saus uten melk
1. Smelt melange og rør inn mel.
2. Spe med kokende melk / kraft under stadig omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 minutter.
3. Smak til med salt
4. Hvis du lager ostesaus, tilsett ¾ deler av den revne osten. La sausen småkoke til osten har smeltet.
5. Hvis du lager hvitsaus, tilsett Odense Erlet. Hvitsausen er nå ferdig.

•Legg ostesaus / hvitsaus, lasagneplater og kjøttsaus lagvis i en smurt, ildfast form, 3 lag.
•Avslutt med ostesaus / hvitsaus.
•Strø over resten av osten eller potetmospulver / knust potetgull.
•Stek som angitt nedenfor.
•Server med godt brød og salat til.

STEKETEMPERATUR: 200°C
STEKETID: Ca. 1 time

Kilde: Marianne H. Antonsen, tidl. kjøkkensjef v/BKL Voksentoppen, aug 2000

KJØTTKAKER
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

INGREDIENSER
4 porsjoner
Kjøttdeig 400 g
Salt 1 ts / 8 g
Potetmel 2 ts / 8 g
Vann ca. 2 dl
Pepper 1 krm
Melange uten melk til steking

FREMGANGSMÅTE
1. Rør sammen kald kjøttdeig og salt i kjøkkenmaskinen til det blir en seig og jevn masse
2. Spe forsiktig med kaldt vann under stadig omrøring.
3. Potetmel tilsettes når ca. halve mengden vann er tilsatt deigen. Spe med den resterende mengden kaldt vann og tilsett pepper.
4. Vannmengden kan variere noe fra gang til gang. Stek gjerne en prøvekake for testing av smak og konsistens.
5. Til steking brukes margarin eller olje.

Kilde: Marianne H. Antonsen, tidl. kjøkkensjef v/BKL Voksentoppen, aug 2000

BRUN SAUS TIL KJØTTKAKER
Oppskrift uten / kan lages uten:
X Egg X Melk X Gluten

INGREDIENSER
4 porsjoner
Melange uten melk 1½ ss / 20 g
Løk 16 g
Hvetemel 2 ss / 20 g
Oksekraft / stekesky 4 dl
Salt og pepper
Evt. sukkerkulør

Saus uten gluten
Melange uten melk 1½ ss / 20 g
Løk 16 g
Toro fin brød- og kakemix 2 ss / 20 g
Salt og pepper

FREMGANGSMÅTE
1. Smelt melange og ha i finhakket løk. Stek løken til den er blank eller til den har fått en gylden brun farge.
2. Rør inn mel ( kan brunes litt ) og spe med kald eller varm kraft under stadig omrøring. ( Hvis varm, nykokt kraft benyttes, reduser en del av margarinmengden. )
3. La sausen småkoke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
4. Tilsett kjøttkakene for oppvarming og for å gi sausen en bedre smak.

Kilde: Marianne H. Antonsen, tidl. kjøkkensjef v/BKL Voksentoppen, aug 2000

KARBONADER
Oppskrift uten / kan lages uten: X Egg X Melk X Gluten
INGREDIENSER
4 porsjoner
Karbonadedeig 400 g
Salt 5,6 g
Potetmel 4,8 g
Vann ca. 1,2 dl

FREMGANGSMÅTE
1. Rør sammen kald karbonadedeig og salt i kjøkkenmaskinen til den blir en seig og jevn masse.
2. Spe forsiktig med kaldt vann under stadig omrøring.
3. Potetmel tilsettes når ca. halve vannmengden er tilsatt deigen.
4. Spe med resten av vannet og tilsett pepper.
5. Stek gjerne en prøvekake for testing av smak og konsistens.

Kilde: Marianne H. Antonsen, tidl. kjøkkensjef v/BKL Voksentoppen, aug 2000