Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Astma og kulde - her er våre beste tips >>

Tradisjonell påske - også for den matallergiske

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:

Vi nordmenn er tradisjonelle og påsken er intet unntak. Hva er vel ikke mer påske enn egg og nystekte rundstykker til frokost, varm kakao i solveggen, sjokolade og appelsin på tur eller lammesteken til middag? Her finner du gode oppskrifter med enkle byttetips, slik at også de matallergiske kan nyte en tradisjonell påske.

Grove frokostscones

Varme scones går fort og lage og gir alltid en god start på dagen. Oppskriften gir ca 8 scones.

Ingredienser:

450 g grovt mel (kan erstattes med grovt, glutenfritt mel)
½ ts salt
1 ss sukker
1 ss bakepulver
75 g plantemargarin uten melk 
4 dl syrnet plantedrikk eller plantebasert yogurt naturell 
1 ts fiberhusk (kan utelates)

Slik gjør du:

Sett stekeovene på 180 ⁰C.

Visp sammen fiberhusk og væsken og la det svelle i noen minnutter. Bland alt det tørre i en bakebolle. Smuldre inn margarin. Tilsett væsken og elt alt godt sammen. Deigen skal være litt bløt. Glutenfri bakst vil gi en litt annerledes deig enn deig, enn bakst med eks hvetemel.

Kle et stekebrett med bakepapir. Bruk en spiseskje med litt vann på og legg passe store emner på stekebrettet. Trykk de litt flate, ca 2 cm i høyden.

Stek sconesene ved 180 ⁰C i 15 minutter.

Les også mer om hvordan du kan lage en gul påskefrokost uten egg her>>

Varm kakao

Varm kakao er deilig både til frokost, lunsj, ute på tur eller bare som kos. Oppskriften gir to kopper.

Ingredienser:

4 dl melk/plantedrikk (velg den du tåler)
2 striper mørk kokesjokolade (det finnes melkefrie varianter) eller 4 ts kakaopulver
½ ts vaniljepulver/vaniljesukker (kan utelates)
2 ts sukker (juster mengden etter behov)

Slik gjør du:

Ha sjokolade/kakao, vanilje, sukker og 1/3 av melken i en kasserolle og varm opp mens du rører godt. Det er viktig at melken ikke koker, så pass på at den holdes under kokepunktet. Når sjokolade og sukker er løst opp tilsetter du resten av melken og varmer opp.

Det kan også være godt å tilsette litt kanel, det gir en rundere smak.

Pinnebrød

Pinnebrød er genialt. Det er både morsomt og enkelt å forberede. Ikke minst kan det varieres til de grader.

Ingredienser:

4 dl hvetemel eller lyst glutenfritt mel
½ ts salt
2 ts sukker
2 ts bakepulver
¾ dl olje
1,5 dl vann

Slik gjør du:

Bland alt det tørre. Spe med vann og olje til deigen er fast og smidig. Legg deigen i en bok og putt den i sekken. Deigen godgjør seg mens dere går på tur. Når dere har fyrt opp bålet og er klar for å spise tar du frem deigen. Form en klump deig til en pølse og tvinn denne rundt en pinne. Stek brødet over bålet til det er gjennomstekt og slipper pinnen. Husk å vri sakte på pinnen mens du steker.

Tips: Pinnebrødet kan tvinnes rundt en pølse, og du får en ny vri på pølsebrødet. Du kan kjøpe pølser uten både melk og mel i dagligvarebutikker. Deigen kan også smøres med smør, sukker og kanel og vipps så har du nydelige kaneltvister. Du kan også blande inn rosiner eller sjokoladebiter, det er kun fantasien som setter en stopper.

Lammelår med fløtegratinerte poteter

Mmm, lammelår er så godt og er enkelt å servere i godt lag, og det smakker ypperlig med fløtepoteter til. Størrelsen avgjør hvor mange porsjoner det blir, men et lammelår på ca 2,5 kg rekker til seks personer.

(Grunnoppskriften er hentet fra matprat.no)

Ingredienser:

Et lammelår, ca 2,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
3 fedd hvitløk
4 stilker frisk rosmarin
1 løk
3 gulrøtter
5 dl vann

Fløtepoteter:

12 poteter
1 gul løk
2 ts salt
1 ts pepper
1 fedd hvitløk (kan utelates)
4 dl matfløte/kremfløte eller vegetabilsk fløteerstatning
1 dl revet ost (kan erstattes med vegansk ost)

Slik gjør du:

Hvis låret er for stort til å få plass i stekeovnen, kan du sage over leggbenet med en baufil eller snekkersag, og skjære vekk litt av det ytterste kjøttet på leggbenet. Skrap det rent med en kniv, så blir det pent og dekorativt.

Gni lammelåret inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steika med en kniv og stikk hvitløk og rosmarin inn i lommene.

Skjær løk og gulrot i biter, legg det i en smurt langpanne eller stor ildfast form og stikk i steketermometeret.

Sett steken i ovnene ved 125 ºC. Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.

Skrell poteter og løk og skjær de i tynne skiver. Legg potet og løk i en smurt ildfast form. Ha på salt og pepper og hell over fløten. Sett potetene inn sammen med steken de siste 45-60 minuttene. Ta ut steken og skru opp temperaturen til 200 °C. Legg på osten og stek potetene videre i ca. 15. minutter til osten har smeltet og fått en gylden farge.

Tips: Du kan tilberede potetene i porsjonsformer hvis det er vanskelig å få plass til en stor form i ovnen. Skyen fra steken kan brukes i en deilig lammesaus/rødvinssaus. Server gjenre stek og poteter med kokte grønnsaker ved siden av.

Ønsker du tips til allergivennlige oppskrifter? Som medlem i Norges Astma- og Allergiforbund får du gratis tilgang til den allergivennlige oppskriftsportalen MinMat! Les mer her >>