Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Vet du forskjellen på matallergi og overfølsomhet?

Bli med å feire den store vaffeldagen!

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:

I morgen er den store vaffeldagen, så hvorfor ikke disk opp med vafler til frokost, lunsj eller kvelds? Vafler kan være både søte og grove og passer derfor godt til mange anledninger. Tips til gode vafler som passer for alle, også de med matallergi, finner du her! 

Vær oppmerksom på at det kan være nødvendig å benytte eget vaffeljern (evt godt rengjort) hvis det er personer med cøliaki eller alvorlig matallergi til stede. Proteiner fra blant annet egg vil kunne brenne seg fast i jernet, og dermed kunne overføres til de eggefri vaflene i neste omgang. 

Grove vafler uten egg

(Grunnoppskriften er hentet fra minmat.no og gir ca. 8 vaffelplater)

300 g smør elle margarin
150 g havregryn (velg glutenfritt om nødvendig)
300 g hvetemel (kan erstattes med glutenfri, lys melblanding)
5 dl melk (kan erstattes med den melken som tåles best)
1 ss bakepulver
½ ts natron 
3 dl sukker
½ ts kardemomme
1 boks rømme (kan erstattes med rømmeerstatning)

Slik gjør du:

Smelt smør i en kjele. Bruk en stor bakebolle og bland sammen de tørre ingrediensene. Tilsett rømme, melk og smeltet margarin. Bland alt godt sammen. La røren svelle i minst 30 minutter. Smør vaffeljernet og stert stekingen.

Tips: Spe røren med mer melk hvis den blir stående i kjøleskap over lengre tid.

Vafler uten melk og egg

(Oppskriften er hentet fra vegetarbloggen.no og gir ca. 8 vaffelplater)

Ingredienser:

1,5 dl rapsolje
3-5 dl mineralvann uten smak
1 ss sukker
5 dl hvetemel (kan erstattes med lyst, glutenfritt mel)
1 ts bakepulver
0,5 ts salt

Slik gjør du:

Ha olje og mineralvann i en bolle. Tilsett sukker og rør sammen. Tilsett deretter de andre tørre ingrediensen, og bland det sammen. La røren svelle i 10 minutter før du steker vaflene som vanlig i vaffeljern. Server med syltetøy og rømmeerstatning.

Oppskrift til vafler uten melk egg og soya finner du her>> 

Andre tips til spennende vafler 

Vafler kan varieres på mange måter og er ypperlig å bruke både til frokost, lunsj, middag og også som dessert.

  1. Tilsett kakaopulver og du får deilige sjokoladevafler til stor begeistring for de små. Server med sjokoladesaus (kan lages av kokesjokolade og matfløte – begge finnes i melkefri variant), iskrem og friske bær.
  2. Visste du at vafler også er genialt til middag? Hva med å prøve pizzavafler for eksempel? Tilsetter litt krydder i røren (eks basilikum og oregano) og stek som normalt. Smør på et tynt lag pesto eller tomatpuré, legg på ost og skinke, brett vaflene doble og server dem varme, gjerne med litt salt ved siden av. Vi garanterer store øyne blant barna.
  3. Vafler kan enkelt gjøres mer næringsrike. Du kan for eksempel erstatte noe av melet med mos av kikerter eller bønner. Du kan også tilsette litt revet gulrot eller kokt søtpotet, reduser da væskemengden noe, slik at røren ikke blir for tynn. Tilsetter du litt spinat i røren, får du grønne monstervafler, det er en spennende vri for de små. 

Skal du servere eller selge vafler ved et arrangement, kan du finne nyttig informasjon her>>

Håper det smaker :)