Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Astma og kulde - her er våre beste tips >>

NAAFs matparlør på 11 språk

No image
ma Dato publisert: Sist oppdatert:
Appen matpalør hjelper deg som har matallergi når du skal på reise. Last ned appen og ta den med deg på ferie i sommer.

Matparlør er en app til smarttelefon som lar deg oversette fraser, typer og retter knyttet til en rekke forskjellige matallergier. Applikasjonen er ideell for deg som har matallergi eller barn med matallergi og er på reise. Du kan enkelt kommunisere din allergi til serveringspersonalet eller butikkansatte.

11 språk tilgjengelig 

Appen fungerer med de nyeste versjonene av IOS og Android. Den er gratis å laste ned, og den har norsk og engelsk som standardspråk. Tysk, spansk, fransk, italiensk, gresk, khemer, litauisk, thai og arbaisk kan kjøpes i tillegg. 

Allergier tilgjengelig som er tilgjengelig i appen er fisk, egg, hvete, nøtter, skalldyr og melk.

Matpaløren gjør det lettere for deg å kommunisere din allergi til restaurant- eller butikkansatte som ikke snakker norsk. Du kan bytte mellom ulike allergener, ord og setninger knyttet til din allergi, også kommer oversettelsen opp i det valgte språket. Du kan for eksempel si at du er allergisk mot nøtter, men også hvor alvorlig allergien din er. Appen oversetter også de forskjellige variantene innenfor en matvaregruppe. For eksempel oversette den ikke bare fisk, men også forskjellige fisketyper som laks, abbor og flyndre. 

Det er firmaet Temalogic som har utført arbeidet på vegne av Astma- og Allergiforbundet.

Se appen i AppStore >>
Se appen på Google Play >>

Appen ble sist oppdatert i 2017, men vi ser nå på muligheten for å utvikle den ytterligere. 

NAAF med økt fokus på matallergi og intoleranse

Oppgradering og utvidelse av matparløren er et ledd i NAAFs handlingsplan om økt fokus på matallergi og intoleranse.  – Matparløren er et nyttig hjelpeverktøy for nordmenn på ferie i utlandet. Den gir personer med matallergi og intoleranse mulighet til å kommunisere dette på fremmedspråk, sier helsefaglig rådgiver i NAAF Guro Waage. – Innenfor EU og EØS er offentlige serveringssteder pålagt å merke mat som inneholder de 14 merkepliktige allergenene. Men man kan ikke alltid belage seg på at denne merkingen overholdes. Vi oppfordrer derfor alle som har allergier om å gi beskjed om dette til serveringspersonell, sier Guro.

Appen har også funksjoner som nødalarm, nødkontaktinformasjon, og ytterligere informasjon om forskjellige allergier.

Se også våre diettkort på ulike språk>>

Du kan også laste ned et worddokument  med forskjellig frukt og bær oversatt til forskjellige språk.