Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

No image
Valle Marina

Bli med på en parfymefri uke!

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Mange er fortsatt ikke klar over at parfyme kan skape problemer for både dem selv og andre. Derfor arrangerer Norges Astma- og Allergiforbund en parfymefri uke hver år, hvor målsetningen er å forsøke å redusere bruken av parfyme.

Allergi og overfølsomhet mot parfyme er et stadig økende problem, og ifølge Folkehelseinstituttet antar man at 1-3 prosent av befolkningen i Europa har hudplager som er utløst av duftstoffer, såkalt kontaktallergi. Ut ifra dette kan man anslå at mellom 100.000 -150 000 nordmenn har parfymeallergi.

I tillegg kommer de som reagerer med overfølsomhet mot parfymeduften. De får som oftest reaksjoner i luftveier, nese og øyne. Cirka 1 av 5 sier de opplever plager ved andres parfymebruk.

Mange er fortsatt ikke klar over at parfyme kan skape problemer for både dem selv og andre. Derfor arrangerer Norges Astma- og Allergiforbund en parfymefri uke hver år, hvor målsetningen er å forsøke å redusere bruken av parfyme.

Delta på arrangementet på Facebook!

Parfyme er en unødvendig tilsetning som kan både utløse allergi og forverre symptomer for dem som har astma eller allergi.

Ved å ha en uke hvor du dropper parfymen, og velger parfymefrie produkter, vil du oppdage at du ikke trenger parfyme. Klærne er akkurat like rene, du blir like ren, men du slipper å utsette deg for unødvendige kjemikalier. Ved å bruke parfymefrie vaskemidler slipper du også å plage andre rundt deg med sterke dufter.

Håpet er at etter en uke som parfymefri, vil du velge å være parfymefri også resten av året!

Og du, husk at parfyme finnes i mange flere produkter enn bare parfymeflasken din. NAAF har mange anbefalte produkter uten parfyme, du finner oversikt nederst på denne siden!

Parfymefritt helsepersonell bør være en selvfølge

I år er fokus i kampanjen parfymefritt helsepersonell, og vi i Norges Astma- og Allergiforbund mener at alt helsepersonell bør være parfymefritt, fordi de ofte omgås syke personer som kan oppleve forverring av sykdom og symptomer ved eksponering for irritanter som parfyme. 

Les mer her: Alt helsepersonell bør være parfymefritt!

Heng opp plakater! 

Vil du at din arbeidsgiver, treningssenter, barnehage, skole eller andre skal delta i kampanjen? Tips dem om disse plakatene som man kan laste ned og selv skrive ut og henge opp.

PS: Husk å få tillatelse før du henger opp plakater selv.