Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Har barnet mitt astma?

Parfymefritt fokus i uke 43

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Parfyme og unødvendige kjemikalier øker risikoen for allergi. Derfor arrangerer Astma- og Allergiforbundet Parfymefri uke der målet er å redusere bruken av disse stoffene, slik at færre utvikler allergi, og hverdagen blir enklere for dem som allerede er berørt.

Allergi og overfølsomhet mot parfyme er et stadig økende problem. Folkehelseinstituttet anslår at opptil 150 000 nordmenn har hudplager som er utløst av tilsatte duftstoffer i produkter, såkalt parfymeallergi. I tillegg kommer de som reagerer med overfølsomhet mot parfymeduften, de får som oftest reaksjoner i luftveier, nese og øyne.

Overdreven parfymebruk

Vi utsettes for parfyme i mange sammenhenger helt fra vi er små, og en undersøkelse gjort av TNS Gallup viser at mange ikke er klar over hvor ofte de faktisk er i kontakt med parfyme i løpet av dagen. Undersøkelsen viser blant annet at mer enn hver tredje vasker hendene opp til ti ganger om dagen, halvparten smører seg med krem hver dag, og tre av fire bruker deodorant. Dette er bare noen av kildene til parfyme. I tillegg kommer de mer skjulte som i bleier, barneprodukter og mat.

Bidra gjerne med å henge opp våre parfymefrie plakater på din arbeidsplass, treningssenter, skole, helsestasjoner, legekontor, sykehus. Plakatene finner du her>>

Forebygging viktig

For å forebygge allergi er det derfor viktig å velge både vask- og hygieneprodukter uten parfyme, unødvendige konserveringsmidler eller farge. Disse innholdsstoffene kan irritere sensitiv hud og øke faren for kontaktallergi. Spesielt viktig er dette for utsatte grupper, som for eksempel små barn, personer med nedsatt immunforsvar og personer som allerede har allergier. Det finnes flere parfymefrie produkter på markedet i dag. 

Merkeordning for helsevennlige produkter

Astma- og allergiforbundene i Norge, Sverige og Danmark samarbeider om en felles produktmerkeordning for å gjøre det lettere for flere å velge produkter som minimerer risikoen for allergi. Produktene som anbefales med Asthma Allergy Nordic-logoen er parfymefrie og uten unødvendige tilsetningsstoffer og gir en helsevennligere hverdag for alle.

AANlogo

Les mer om Asthma Allergy Nordic >>

Følg Facebooksiden vår for å delta i daglige konkurranser der du kan vinne produkter med Asthma Allergy Nordic-merket. 

Og du, husk at parfyme finnes i mange flere produkter enn bare parfymeflasken din. Ved å erstatte med parfymefrie alternativer er du med å redusere risikoen for allergi:

Parfymefri

Her har du en oversikt over ulike kategorier av produkter som er anbefalt av NAAF: