Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Har barnet mitt astma?

Alt helsepersonell bør være parfymefritt!

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Stadig flere rammes av parfyme- og duftintoleranse, hele 1 av 5 plages av andres parfymebruk. NAAF mener at alt helsepersonell bør være parfymefritt, fordi de ofte omgås syke personer som kan oppleve forverring av sykdom og symptomer ved eksponering for irritanter som parfyme.

Last ned parfymefritt helsepersonell-plakater her >>

Overfølsomhet mot parfyme er et stadig økende problem. Hele 1 av 5 oppgir at de plages av andres parfymebruk. Typiske reaksjoner er kvalme, svimmelhet, pusteproblemer, rennende øyne, nysing og hodeverk. De med astma kan også oppleve at astmasymptomene forverres.

Derfor oppfordrer NAAF til at du tar hensyn og reduserer bruken av parfyme. Dette gjelder ikke minst på sykehus og i hjemmesykepleien. Her møter helsepersonell ofte personer som er syke og har nedsatt immunforsvar. De kan oppleve forverring av både sykdom og symptomer når de eksponeres for duftende irritanter.

– At helsepersonell avstår fra bruk av parfymerte kroppspleieprodukter i tjenesten burde være en selvfølge, forteller Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i NAAF.

Mange er fortsatt ikke klar over at parfyme kan skape problemer for både dem selv og andre. 

Parfyme eller godlukt inneholder en rekke ulike kjemikalier som kan trigge allergi, overfølsomhet og øke sykdomssymptomer. Mange mennesker med luftveislidelser og allergi får problemer med pusten, hudirritasjoner og reksjoner i øyne av parfyme og godlukt. Det gjelder også når den er naturlig fremstilt, eksempelvis fra lavendel og aloe vera.

Du kan lese mer om parfyme- og duftoverfølsomhet her >>

Følger ikke reglementet

De fleste helseforetak og omsorgstjenester har eget uniformsreglement som sier at personalet bør unngå bruk av parfymerte produkter i tjenesten, men mange pasienter opplever at regelverket ikke etterleves eller håndheves.

– Når så mange pasienter opplever at de blir sykere av parfymeduft, er det underlig at helse- og omsorgstjenesten ikke synes å ha en mer bevisst holdning til ansattes parfymebruk og har regulert dette strengere, mener Bistrup.

Hun legger til at røyklukt i uniformsklær også kan utgjøre et problem, men at holdningen her synes å være en alt annen enn hva som er tilfelle med parfymebruk. Totalforbud mot røyking i tjenesten er innført og håndheves svært strengt ved mange av helseforetakene.

– Dette handler dessuten ikke om at man skal gå rundt å lukte vondt, men om å ta hensyn til en gruppe pasienter som faktisk blir sykere av luktende irritanter. Det finnes mange gode egenpleieprodukter uten tilsatt parfymelukt. NAAF anbefaler flere i sin produktmerkeordning, sier Bistrup. 

Parfyme er mer enn bare parfyme

Vi utsettes for parfyme i mange sammenhenger helt fra vi er små, og en undersøkelse gjort av TNS Gallup viser at mange ikke er klar over hvor ofte de faktisk er i kontakt med parfyme i løpet av en dag.

Undersøkelsen viser blant annet at mer enn hver tredje vasker hendene opp til ti ganger om dagen, hver femte bruker make-up og hårprodukter minst en gang daglig, halvparten smører seg med krem hver dag, og tre av fire bruker deodorant minst en gang om dagen. Alle disse produktene inneholder ofte parfyme.

Godlukt finnes i mange produkter, blant annet deodoranter, etterbarberingsvann, hårprodukter, kremer, cologner, parfyme og eteriske oljer.

Heldigvis finnes det nå mange parfymefrie produkter på markedet, og NAAF har mange anbefalte produkter i produktmerkeordningen. 

Her kan du lese mer om produkter NAAF anbefaler >>

Tusen takk for at du som helsepersonell tar hensyn og unngår å bruke parfymerte produkter!