Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Aksjon burot

No image
Norges Astma- og Allergiforbund arrangerer burotaksjon i hele landet! Formålet er å luke bort burotplantene, slik at de ikke skaper problemer for de som er allergiske. Alle skoler, SFO, barnehager, idrettslag, fotballag og speidergrupper inviteres til å være med, og de som deltar er med i trekningen av premier.

Burot er et ugress som vokser over hele lavlandet i Sør- og Midt-Norge, men er også i ferd med å spre seg lenger nord. Pollenet fra burot plager like mye som bjørkepollen og skaper store problemer for allergikere. Alle som deltar på denne hyggelige aksjonen som er med å bidra til at hverdagen for mange allergikere blir lettere! 

Alle skoler, klasser, SFO, barnehager, idrettslag, fotballag og speidergrupper i landet kan delta ved å melde seg på nederst på denne siden. Ved å luke burot i en-to timer i sitt eget nærområde i løpet av juni er dere med i  trekningen av en nasjonal premie på 10 000 kroner, i tillegg til lokale premier. Vi trekker vinnere ca. 1. september hvert år.

Les om Østerøy naturbarnehage sine erfaringer med å delta på Aksjon burot her >>

Slik foregår det

  • Fyll inn påmelding nedenfor (Merk: Påmelding for Aksjon burot 2022 er over). Du vil da motta materiell og mer informasjon om hvordan lukingen skal foregå, og hvem deres kontaktperson i regionen er.
  • Alle som luker i 1-2 timer i løpet av juni er med i konkurransen, men viktig å huske å ta bilde av aktiviteten! 
  • Vinnere trekkes både regionalt og nasjonalt 1. september og vinnere blir kontaktet.

Burot er svært plagsom
Burot blomstrer generelt fra 15. juli–30. august. Du kan se oversikt i vår pollenkalender når buroten er aktiv i din periode. Allergikere kan få kløende, rennende øyne og nese, nysing, bli tung i hodet og få influensalignende symptomer. Noen får astma, noen blir sykemeldte og borte fra jobb og skole i perioden. En plante kan spre så mye som 700.000 frø til nye planter. Fordelen med burot er at pollenet bare spres ca. 100-200 m med vinden. Det betyr at det nytter å luke/slå rundt skolen eller barnehagen deres! 

Utrydding av burot virker også forebyggende ved at man ikke blir eksponert for burotpollen og derved ikke utvikler allergien. Friske voksne kan utvikle allergi mot burot. 

Her kan du laste ned og skrive ut faktaark om burotaksjonen, og om hvordan buroten skal lukes.

Du kan lese mer om burot her >>

Har du spørsmål om aksjonen? Kontakt: Alexei Smirnov, alexei.smirnov@naaf.no, mobil 45232784