Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

EILO

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Mange idrettsungdommer opplever å få pustebesvær under trening og konkurranser – uten at de har astma. Sigrun Raastad (15) er en av dem som har opplevd at EILO har skapt problemer under langrennstrening og konkurranser.

Når en ung idrettsutøver plutselig må stoppe opp og nærmest gispe etter luft under hard trening eller konkurranser, er det lett å tenke at det må være astma. De fleste har ikke hørt om EILO – Exercise Induced Laryngeal Obstruction, eller anstrengelsutløst pustebesvær som sitter i strupen, som det heter på norsk.

– Første gang jeg fikk pusteproblemer var da jeg løp Ungdomsbirken. Jeg husker at det kjentes ut som om jeg ikke fikk puste, og jeg ble ganske redd. Men så var det en tilskuer som kom bort til meg og sa at jeg måtte puste rolig, det hjalp veldig, forteller Sigrun Raastad fra Oslo, som er aktiv langrennsløper i klubben Rustad IL.

Og Sigrun er ikke alene om å oppleve dette:

– Det er gjort undersøkelser i Danmark og Sverige der det viser seg at så mange som 7,5 prosent av alle ungdommer får EILO, sier Hege Synnøve Clemm, dr. med. og forsker ved Haukeland Universitetssykehus.

Feildiagnostiseres.

Som nevnt blir mange feildiagnostisert med astma, men det er flere ting som skiller EILO fra astma.

– Den viktigste forskjellen er at EILO gir problemer med innpust, mens astma gjør at det er tungt å puste ut. Du kjenner deg tett, men det er lengre opp i luftveiene og kjennes ut som det er trangt i halsen. Ved astma er det de nedre luftveiene som blir tette, forklarer Clemm.

Ved Haukeland Universitetssykehus utreder de barn og ungdom fra hele landet for anstrengelsesutløst pustebesvær.

– De fleste som får EILO er mellom 13 og 18 år gamle, men det kan forekomme helt ned i 5-årsalderen. Det virker også som det er flest jenter som rammes, to tredjedeler av de som blir henvist er jenter.

Utholdenhetsidretter.

Det er også typisk de som driver med hard trening i utholdenhetsidretter som langrenn og løping som merker symptomene.

Mange som kommer til utredning har først prøvd astmamedisiner uten at det har hatt noen effekt. Ved Haukeland pågår det for tiden en studie for å se om astmamedisinen Atrovent kan ha gunstig effekt ved EILO. Men det er foreløpig ikke noe som tyder på at andre astmamedisiner vil minske plagene.

Hva kan du så gjøre?

– EILO er ikke farlig, men ganske ubehagelig for den det gjelder. Mange blir bekymret og redde, du kan også få panikk og besvime av følelsen av å ikke få puste. Men det går an å ta kontroll over symptomene, blant annet ved å trene på å puste riktig. Noen vil ha god hjelp av logopedi, sier Hege Synnøve Clemm.

I noen sjeldne tilfeller må strupen opereres, men for de aller fleste vil pusteproblemene gå over av seg selv med trygghet og øvelser.

Imidlertid vil noen oppleve pusteproblemene som så dramatiske at de slutter med trening og idrett. Det synes Clemm er synd.

– Hvis du mistenker at du har EILO, søk hjelp hos en lege, råder hun.

Har lært å få kontroll.

For Sigrun Raastad har pusteproblemene blitt gradvis bedre etterhvert som hun har lært seg å få kontroll på symptomene.

– Jeg har lært meg å fokusere på utpusten og ikke tenke så mye på innpusten. Ved å puste hardt ut, blir det også lettere å puste inn, forklarer hun.

Til å begynne med var hun litt bekymret for at pusteproblemene ville gjøre det vanskelig å drive med langrenn, men nå er hun ikke det lenger.

– Det var veldig fint å få vite hva det var, og at det ikke er farlig. Jeg fikk også gode råd av legen for hva jeg skal gjøre hvis pusteproblemene oppstår, forteller Sigrun, før hun suser videre i skiløypene.

Fakta om EILO

  • Det er vanskelig å puste inn, aller vanskeligst under maksimal fysisk aktivitet. Puten blir skarp og skjærende, og besværet kjennes best i hals og svelg.
  • Følelsen av å ikke få puste kommer fort, men får fort over.
  • De underliggende årsakene til EILO er ikke helt kartlagt. Men en teori er at en smalere strupe kan øke risikoen. Kanskje kan hormoner spille inn, siden ungdom ofte er utsatt. Antakelig er risikoen like stor for jenter og gutter.

    (Kilde: Bergen EILO-group)