Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Parfymefri uke 2020

Karina fikk histaminutløst angioødem - livet ble forandret over natten

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Helt uten forvarsel begynte Karina å hovne opp i ansiktet og fikk problemer med å puste. – Det var skikkelig skummelt, jeg fikk panikk, forteller hun. Her kan du lese om Karina som fikk histaminutløst angioødem og fikk livet forandret over natten.

Saken er først omtalt i AstmaAllergi nr 4 2018, og er skrevet av redaktør Bjørnhild Fjeld.

Helt uten forvarsel begynte Karina (21) å hovne opp i ansiktet og fikk problemer med å puste. – Det var skikkelig skummelt, jeg fikk panikk, forteller hun.

Den svært ubehagelige hendelsen Karina forteller om, skjedde i november 2017. Frem til dette skjedde hadde hun vært helt frisk, uten noen allergi eller andre kroniske sykdommer.

Hun våknet midt på natten av at hun følte at hun ikke fikk puste. Da hun kom inn på badet og så seg i speilet fikk hun bokstavelig talt sjokk.

– Jeg var hoven i halve ansiktet og leppa var dobbelt så stor som normalt, forteller hun.

Hun hadde tilfeldigvis en adrenalinpenn tilgjengelig, men denne hadde ingen særlig effekt.

Seks uker på sykehus

Karina ringte derfor legevakten, som sendte en ambulanse. Hun ble bedt om å vekke samboeren slik at han kunne ta imot ambulansen mens hun selv skulle være helt i ro. Tilstanden ble stadig verre og Karina følte at hun nesten ikke klarte å puste.

– Da jeg kom inn på sykehuset fikk jeg masse medisiner, og jeg ble ganske raskt bra igjen. Men jeg fikk stadig nye anfall og måtte ligge på sykehuset i hele seks uker, forteller Karina.

Dessverre viste det seg også at sykdommen høyst trolig er noe hun må leve med i lang tid fremover.

– Siden den første gangen har jeg vært inne på sykehuset omtrent annenhver uke. Anfallene kommer helt plutselig, men som regel på kvelden. Men ingen har hittil klart å finne ut hva det kommer av.

Anfallene starter gjerne med at hun får utslett på kroppen, og så går det et par timer før hun får pusteproblemer. Én gang har hun også fått reaksjoner i tarmkanalen, noe som også er vanlig ved angioødem.

– Jeg har åpen retur til sykehuset, forteller hun.

Sykdommen til Karina er også så sjelden at selv ikke legene har mye kunnskap om den.

– Jeg fikk beskjed om å google den, det er jo litt spesielt.

Så vidt hun vet er det én til i Kristiansand som har det samme.

Tør ikke reise bort

Karina tar flere medisiner som skal virke forebyggende, men legene kan ikke love at hun blir helt frisk noen gang. Men håpet er i hvert fall at anfallene skal komme så sjelden at hun kan leve et normalt liv.

– Sånn som det er nå tør jeg ikke å reise med fly for eksempel. Jeg vil helst være i nærheten av et sykehus. Det føles veldig skummelt å ikke ha kontroll over hva som skjer med meg, forteller hun.

Dersom Karina ikke får hjelp tidsnok, kan luftveiene tettes fullstendig på grunn av de kraftige hevelsene.

– Håpet mitt er at det skal komme en medisin som jeg kan bruke hjemme, slik at jeg ikke er avhengig av å måtte dra på sykehuset hver gang jeg får anfall.

Karina var under utdanning for å bli helsefagarbeider da det første anfallet kom. På grunn av helsesituasjonen måtte hun avbryte læretiden.

– Det er veldig kjedelig å ikke kunne planlegge sin egen fremtid.

Ved å fortelle sin historie håper hun at sykdommen skal bli mer kjent, og det hadde også vært fint å komme i kontakt med andre som har histaminutløst angioødem.